Iranul ar putea boicota Festivalul de Film de la Veneţia

Iranul ar putea boicota Festivalul de Film de la Veneţia (29 august - 8 septembrie) din cauza sancţiunilor economice şi petroliere pe care Uniunea Europeană le-a impus acestei ţări, pentru a obliga conducerea de la Teheran să renunţe la programul nuclear.

175 afișări
Imaginea articolului Iranul ar putea boicota Festivalul de Film de la Veneţia

Iranul ar putea boicota Festivalul de Film de la Veneţia (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Ţinând cont de faptul că Uniunea European a impus cele mai puternice sancţiuni inumane şi ilegale împotriva Iranului ne gândim în mod normal să boicotăm festivalul de la Veneţia, care va avea loc între 29 august şi 8 septembrie", a declarat reprezentanta guvernului, Alireza Sajadpour, citată luni de Tehran Times.

"În prezent examinăm situaţia şi ne gândim serios să nu autorizăm prezenţa filmelor iraniene în festivalurile lor (festivalurile europene, n.r.) din cauza sancţiunilor pe care Uniunea le-a impus poporului nostru", a adăugat aceasta.

Filmul "The Paternal House" al iranianului Kianoush Ayari este prezentat în secţiunea Orizzonti din cadrul Festivalului de la Veneţia, în timp ce "At Any Price" de Ramin Bahrani este în competiţie pentru Leul de Aur.

Alireza Sajadpour a precizat că "The Paternal House" nu a obţinut încă autorizaţia pentru a fi proiectat la Festivalul de la Veneţia, iar Kianoush Ayari trebuie să modifice anumite scene din film pentru ca proiecţia să fie posibilă. Pe de altă parte, regizorul spune că nu crede că declaraţia reprezentantei guvernului este adevărată.

Potrivit legii iraniene, toate filmele trebuie să obţină o serie de autorizaţii pentru a fi proiectate în sală. Pentru a combate cenzura, cineaştii iranieni au apelat la diferite strategii: Jafar Panahi, care acum are interdicţie să mai facă filme, şi-a trimis pelicula "This is not a film" la ediţia din 2011 a Festivalului de la Cannes pe memory stick, care a fost ascuns într-o prăjitură.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni petroliere şi financiare împotriva Iranului, de la 1 iulie. Sancţiunile petroliere au fost impuse din cauză că Iranul este suspectat de Uniunea Europeană, dar şi de Statele Unite ale Americii că vrea să se doteze cu arma atomică.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 29 august - 8 septembrie. Regizoarea indiană Mira Nair va deschide ediţia din acest an a Festivalului de la Veneţia, pe 29 august, cu thrillerul politic "The Reluctant Fundamentalist".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici