Iubire interzisă: Povestea de dragoste dintre o evreică prizonieră la Auschwitz şi un ofiţer al temutei organizaţii SS

În anul 1933, regimul nazist a preluat controlul asupra Germaniei. După aceea, au fost puse în aplicare Legile de la Nurnberg, care interziceau relaţiile între arieni şi evrei.

17315 afișări
Imaginea articolului Iubire interzisă: Povestea de dragoste dintre o evreică prizonieră la Auschwitz şi un ofiţer al temutei organizaţii SS

Iubire interzisă: Povestea de dragoste dintre o evreică prizonieră la Auschwitz şi un ofiţer al temutei organizaţii SS

Helena Citronova a fost una dintre prizonierele din Auschwitz. Femeia a reuşit să se salveze având o relaţie cu un gardian al SS. Citronova a întreţinut relaţii intime cu Franz Wunsch, mai apoi recunoscând că era îndrăgostită de el. Însă, scopul ei iniţial a fost acela de a-şi salva viaţa, transmite War History Online.

Citronova era o evreică din Slovacia. După ce a fost trimisă în Auschwitz, a fost pusă să muncească într-un depozit mare numit „Canada”. În 1942 l-a cunoscut pe Wunsch când a fost rugată să cânte la ziua lui de naştere. A refuzat pentru că oricum urma să moară. Mai devreme în acea zi a fost selectată pentru a merge în camera de gazare. Wusch a salvat-o şi i-a dat un bileţel în care i-a mărturisit că s-a îndrăgostit de ea. Citronova l-a distrus. Bărbatul a mers atât de departe încât chiar i-a salvat sora de la moarte. Cu toate acestea, Citronova tot nu simţea nimic pentru el. Prefera să moară decât să aibă o relaţie cu cineva din SS.

TITLURILE ZILEI

În 1944, sentimentele ei au început să se schimbe după ce copilul surorii ei a fost adus la Auschwitz, iar Wusch a încercat să  îl salveze. Wusch a salvat-o pe sora Citronovei, dar nu a reuşit să îi salveze şi copilul.

Citronova şi sora ei au supravieţuit Holocaustului. Ea a depus mărturie despre comportamentul lui la proces.

Citronova a murit în 2005. Într-un interviu dat înainte să moară, ea a spus că uneori chiar uita că ea era evreică, iar el nu şi că începuse să îl iubească, dar cu toate acestea între ei nu ar fi fost posibila vreodată o relaţie. Într-un alt interviu a mărturisit că nu a uitat nimic din relaţia lor. Când era mai tânără nu se gândea prea mult la el, însă odată cu înaintarea în vârstă, amintirile au început să o năpădească. Toată lumea ştia despre relaţia lor. A spus că a lăsat o urmă asupra ei, dar i-a salvat viaţa. A fost ceva ce se putea întâmpla doar în acel loc, doar în acel moment.

Wusch, născut în Austria, era recunoscut ca fiind un inamic al evreilor. La procesul său din 1972, martorii au vorbit despre comportamentul său şi despre cum bătea atât bărbaţii, cât şi femeile. Wusch a declarat că şi-a schimbat comportamentul după ce a cunoscut-o pe Citronova. A spus că a devenit o altă persoană după întâlnirea cu ea.

Wusch a scăpat de acuzaţiile referitoare la crimele de război.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici