Iurie Darie şi Dumitru Gaiţă - omagiaţi la gala premiilor Gopo 2012

Actorul Iurie Darie şi unul dintre cei mai prolifici asistenţi de cameră din cinematografia română, Dumitru Gaiţă, vor fi premiaţi la gala Gopo, care va avea loc pe 26 martie, informează organizatorii, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

408 afișări
Imaginea articolului Iurie Darie şi Dumitru Gaiţă - omagiaţi la gala premiilor Gopo 2012

Iurie Darie (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Actorul Iurie Darie va primi premiul pentru întreaga carieră, iar Dumitru Gaiţă va primi un premiu special.

Născut pe 14 martie 1929, în Vadul Raşcov din judeţul Soroca (astăzi în Republica Moldova), Iurie Darie are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (1952), clasa profesorilor Mihai Popescu şi Marietta Sadova, Iurie Darie a debutat în cinematografie în 1953, în "Nepoţii gornistului", în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei.

În anul 1969, Darie obţine rolul maiorului Dobrescu în seria de succes "Brigada Diverse", în care joacă alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu.

Filmografia sa mai cuprinde roluri în filme precum "Băieţii noştri" (1959), "S-a furat o bombă" (1961), "Vacanţă la mare" (1962), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), "Fraţii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "O zi la Bucureşti" (1986), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zâmbet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul morţii" (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români ai secolului trecut Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

În teatru, actorul a cucerit audienţa prin roluri memorabile în piese precum "Troilus şi Cressida", "Umbra", "Pălăria".

Tot anul acesta, organizatorii galei Gopo aduc un omagiu unuia dintre cei mai prolifici asistenţi de cameră din cinematografia românească a ultimei jumătăţi de veac, Dumitru Gaiţă, prin acordarea unui premiu special. Cariera sa cuprinde zeci de lungmetraje de ficţiune, printre care se numără unele dintre cele mai importante titluri produse în studiourile de la Buftea în deceniile '50 - '80.

Pe lângă titlurile semnate de Victor Iliu, Manole Marcus, Mircea Daneliuc, Dan Piţa, Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Dinu Cocea sau Sergiu Nicolaescu, din filmografia lui Dumitru Gaiţă fac parte nu mai puţin de şase lungmetraje regizate de Ion Popescu Gopo ("Paşi spre lună"; "De-aş fi …Harap Alb"; "Povestea dragostei"; "Maria", "Mirabela"; "Galax, omul păpuşe"; "De trei ori Bucureşti").

Cea de-a şasea ediţie a galei premiilor Gopo va avea loc pe 26 martie, la Platinum Business & Convention Center, şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, începând cu ora 19.00, iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat, pe ProTV Internaţional, în două părţi - sâmbătă, 31 martie, respectiv duminică, 1 aprilie, de la ora 23.30.

Gala va putea fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din Europa continentală, Cocor Media Channel.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici