Luna de gheaţă a planetei Saturn ar putea fi o lume oceanică "invizibilă". Cercetătorii analizează dacă poate fi locuibilă

  • Cea mai interioară lună a planetei Saturn, care seamănă cu Steaua Morţii din Star Wars, ar putea fi o lume oceanică "invizibilă", potrivit unor noi cercetări.
  • Mimas, care este cea mai mică şi cea mai apropiată de Saturn dintre cele 82 de luni ale planetei inelate, ar putea conţine un ocean intern.
5057 afișări
Imaginea articolului Luna de gheaţă a planetei Saturn ar putea fi o lume oceanică "invizibilă". Cercetătorii analizează dacă poate fi locuibilă

Sursa foto: Twitter

Dacă Mimas are un ocean, aceasta reprezintă o nouă clasă de lumi oceanice mici, "invizibile", cu suprafeţe care nu trădează existenţa oceanului", a declarat într-un comunicat Alyssa Rhoden, autorul studiului, cercetător la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.
 
Luna se află la doar 186.000 de kilometri de Saturn şi are nevoie de puţin peste 22 de ore pentru a parcurge o orbită în jurul planetei. Mimas este acoperită de cratere, dar cel mai mare are 130 de kilometri şi îi conferă lunii aspectul său distinctiv de Steaua Morţii, potrivit CNN.
 
Oamenii de ştiinţă au fost mult timp intrigaţi de Mimas, deoarece este probabil că este alcătuită aproape în întregime din gheaţă. Craterele împrăştiate pe lună sugerează că suprafaţa sa a rămas îngheţată pentru o perioadă lungă de timp.
 
Cu toate acestea, înainte ca misiunea Cassini să se încheie în 2017, aceasta a detectat o oscilaţie în rotaţia lunii care a sugerat că Mimas ar putea conţine un ocean subteran.
 
Sistemul nostru solar găzduieşte mai multe lumi oceanice, sau luni în care există oceane sub învelişuri groase de gheaţă, inclusiv luna Europa de pe Jupiter şi lunile Titan şi Enceladus de pe Saturn. Acestea diferă de Pământ, care se află la distanţa potrivită faţă de Soare pentru a include oceane cu apă lichidă pe suprafaţa sa.
 
Lumile cu ocean de apă interioară, sau IWOW, sunt mult mai departe de Soare, dar ar putea totuşi susţine viaţa în oceanele lor.
 
„Pentru că suprafaţa lui Mimas este puternic crăpată, am crezut că este doar un bloc de gheaţă", a declarat Rhoden, care este, de asemenea, co-lider al reţelei de coordonare a cercetării pentru lumi oceanice a NASA. „IWOWs, cum ar fi Enceladus şi Europa, tind să fie fracturate şi să prezinte alte semne de activitate geologică. Se pare că suprafaţa lui Mimas ne păcălea, iar noua noastră înţelegere a extins foarte mult definiţia unei lumi potenţial locuibile în sistemul nostru solar şi dincolo de acesta”.
 
Mimas este blocată tidal în orbita sa în jurul lui Saturn, ceea ce înseamnă că aceeaşi parte a lunii este întotdeauna orientată spre planetă, la fel ca şi luna noastră în timp ce orbitează în jurul Pământului. Cercetătorii cred că un fenomen numit încălzire mareică permite existenţa oceanului subteran pe Mimas.
 
Încălzirea prin maree provoacă o creştere internă a temperaturii într-o lună datorită relaţiei sale gravitaţionale cu o planetă.
 
Această descoperire ar putea fi utilă pentru ca viitoarele nave spaţiale să studieze lumile oceanice din sistemul nostru solar, dar arată, de asemenea, că Mimas şi alte luni ale lui Saturn ar putea merita să fie observate mai mult în viitor. Viitoarele nave spaţiale ar putea confirma că Mimas este într-adevăr una dintre aceste lumi cu ocean de apă interioară.
 
Evaluarea statutului lui Mimas ca fiind o lună oceanică ar putea servi drept referinţă pentru modelele de formare şi evoluţie a acesteia", a declarat Rhoden. „Acest lucru ne-ar ajuta să înţelegem mai bine inelele şi lunile de dimensiuni medii ale lui Saturn, precum şi prevalenţa lunilor oceanice potenţial locuibile, în special la Uranus. Mimas este o ţintă convingătoare pentru o investigaţie continuă".
 
Studiul a fost publicat săptămâna trecută în revista Icarus. Mimas a fost descoperită pentru prima dată în 1789 de către astronomul englez William Herschel ca un punct mic în apropierea lui Saturn. Sondele Voyager au imaginat mica lună în 1980, iar misiunea Cassini a NASA a efectuat survoluri ale acesteia în timp ce studia planeta Saturn între 2004 şi 2017.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici