O afecţiune psihologică îi făcea pe membrii regalităţii să creadă că sunt făcuţi din sticlă

Într-o zi în 1840, prinţesa Alexandra Amelia, fiica de 23 de ani a regelui recent abdicat Ludovic I-ul al Bavariei, mergea pe coridorul palatului. Rudele sale au observat că aceasta se purta ciudat. Amelie mergea pe lateral pe vârfuri şi îşi răsucea cu atenţie corpul pentru a nu se atinge de lucrurile din jur.

2266 afișări
Imaginea articolului O afecţiune psihologică îi făcea pe membrii regalităţii să creadă că sunt făcuţi din sticlă

O afecţiune psihologică îi făcea pe membrii regalităţii să creadă că sunt făcuţi din sticlă

Familia sa a întrebat-o pe prinţesă care este motivul pentru acest comportament, iar ea a explicat că a făcut o descoperire remarcabilă. Prinţesa susţinea că a înghiţit în copilărie un întreg pian făcut din sticlă. Ea susţinea că acesta se află intact în interiorul său şi s-ar sparge la mişcări bruşte.

History notează că fixaţia stranie a lui Amelie nu era una necunoscută. Prinţesa urma o tradiţie a regilor şi nobililor care credeau că părţi sau întreg corpul era realizat din sticlă fragilă. Cunoscută cu denumirea de ''halucinaţia sticlei'', maladia psihologică a apărut încă din perioada Evului Mediu şi a încetat să existe la sfârşitul secolului XIX. A fost atât de cunoscută încât apare menţionată în Anatomia Melancoliei, lucrare realizată de Rene Descartes, Denis Diderot şi Robert Buton în 1621.

TITLURILE ZILEI

Primul pacient care a suferit de această halucinaţie şi probabil cel mai cunoscut este regele Carol al VI-lea (1368-1422), care a preluat tronul Franţei la vârsta de 11 ani. În 1392, acesta a suferit o criză psihotică (ce este considerată primul simptom al schizofreniei) care a dus la episoade violente, perioade de inerţie şi confuzie pentru întreaga sa viaţă.

Acesta a ajuns la concluzia că întregul său corp era făcut din sticlă. Pentru a preveni ''spargerea'' sa, Carol stătea nemişcat nenumărate ore, învelit în straturi de pături groase. Iar atunci când se mişca avea o îmbrăcăminte specială ce includea coaste din fier care îi protejau organele din sticlă.

În următorul secol, halucinaţia s-a răspândit la curţile regale, în mănăstiri şi universităţile din Europa.

Citeşte continuarea ARTICOLULUI în Descoperă

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici