O femeie din Spania, care susţine că este fiica lui Salvador Dali, a cerut în instanţă un test ADN

Pilar Abel, o femeie spaniolă în vârstă de 58 de ani, afirmă că este fiica artistului Salvador Dali şi a iniţiat în instanţă un proces de paternitate, solicitând cu această ocazie efectuarea unui test ADN, informează theguardian.com.

213 afișări
Imaginea articolului O femeie din Spania, care susţine că este fiica lui Salvador Dali, a cerut în instanţă un test ADN

Salvador Dali

Ea spune că provine dintr-o relaţie neoficială a pictorului Salvador Dali şi mama ei, care a lucrat pentru o familie ce îşi petrecea vacanţele în apropiere de casa celebrului artist.

Cererea ei a fost depusă în instanţă la mai bine de două decenii de la moartea pictorului suprarealist spaniol.

Pilar Abel spune că mama ei şi celebrul artist s-au cunoscut în anii 1950, pe vremea când mama ei lucra pentru o familie care îşi petrecea vacanţele de vară la Cadaques, într-o casă învecinată cu aceea deţinută de Dali. Între cei doi ar fi apărut "o prietenie care s-a dezvoltat apoi într-o iubire clandestină", afirmă Pilar Abel, născută în 1956, care a deschis acest proces de paternitate la un tribunal din Madrid.

În acea perioadă, Salvador Dali era căsătorit cu Gala, al cărei nume real era Elena Ivanovna Diakonova. Cei doi s-au căsătorit în 1934 însă nu au avut copii.

Impulsionată de comentariile constate ale mamei sale, care îi spunea că era fiica lui Dali, Pilar Abel a efectuat un test ADN la Madrid în anul 2007, folosind fire de păr şi fragmente de piele pe care le-a obţinut dintr-o mască funerară a pictorului. Rezultatele nu au fost concludente.

Apoi, ea l-a contactat pe Robert Descharnes, un prieten oficial al pictorului şi biograful oficial al acestuia. El s-a declarat de acord cu efectuarea unor noi teste ADN, care ar fi trebuit să fie realizate la Paris, folosind câteva probe medicale ale lui Dali.

Pilar Abel spune că nu a primit niciodată rezultatele acelor teste. Joi, Pilar a decis să deschidă un proces la Madrid, încercând să afle rezultatul testelor de la Paris sau, dacă va fi nevoie, să facă alte teste ADN. Dacă materialele genetice existente nu vor fi suficiente pentru efectuarea unor teste, justiţia spaniolă ar putea decide exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Dali.

Pilar Abel a deschis acest proces împotriva moştenitorilor pictorului, în special a Biroului de taxe şi administraţie publică din Spania şi a Fundaţiei Dali.

Salvador Dali a murit în urma unei crize cardiace în oraşul Figueres din Catalonia, în 1989, la vârsta de 85 de ani. Este considerat unul dintre principalii reprezentanţi ai suprarealismului şi, de asemenea, unul dintre cei mai renumiţi pictori din secolul al XX-lea.

Artistul a rămas un pictor controversat, adulat pentru geniul său creativ, dar considerat de anumiţi critici de artă drept un produs mercantil, un obişnuit al farselor, care se îngropa în bancnote sau semna autografe purtând elecrozi ataşaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici