O scrisoare în care Albert Einstein îşi arată teama de nazism, scoasă la licitaţie

O scrisoare inedită, în care savantul Albert Einstein vorbeşte despre faptul că se teme pentru viaţa sa, în faţa ameninţării nazismului din anii ´20 din Germania, este scoasă la licitaţie la Ierusalim, în Israel, arată Associated Press.

1247 afișări
Imaginea articolului O scrisoare în care Albert Einstein îşi arată teama de nazism, scoasă la licitaţie

O scrisoare în care Albert Einstein îşi arată teama de nazism, scoasă la licitaţie

Scrisoarea a fost redactată de Einstein în 1922, la scurt timp după ce prietenul său, care era şi ministrul de Externe al Germaniei, Walther Rathenau a fost asasinat de extrema dreaptă. Savantul părăsise Berlinul şi îi scria surorii sale în timp ce se ascundea în nordul Germaniei.

Einstein vorbeşte despre intensificarea izbucnirilor antisemite şi despre naţionalismul din acei ani.

Cu toate acestea, Albert Einstein nu a renunţat la Germania până în 1933, când s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, după ce a aflat că Adolf Hitler a preluat puterea la Berlin. A primit cetăţenia americană în 1940.

TITLURILE ZILEI

Scrisoarea, despre existenţa căreia nu se ştia până de curând, este oferită spre vânzare de un colecţionar anonim, iar preţul de pornire este de 12.000 de dolari.

Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată în 1915 cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.

Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici