Procurorul din Washington acţionează în judecată Facebook în cazul Cambridge Analytica

Procuratura din Districtul Columbia (Washington) a acţionat în judecată miercuri compania online Facebook pentru că ar fi permis firmei de consultanţă electorală Cambridge Analytica accesul la datele a zeci de milioane de utilizatori, informează cotidianul The Washington Post.

494 afișări
Imaginea articolului Procurorul din Washington acţionează în judecată Facebook în cazul Cambridge Analytica

Procurorul din Washington acţionează în judecată Facebook în cazul Cambridge Analytica

Karl Racine, procurorul din Districtul Columbia, speră să obţină sancţionarea reţelei de socializare online. "Facebook a eşuat în protejarea vieţii private a utilizatorilor şi i-a indus în eroare în legătură cu entităţile care au acces la datele lor şi la modul în care sunt folosite. Procesul intentat astăzi are rolul de a face Facebook să respecte promisiunea protejării dreptului la viaţă privată", a argumentat Karl Racine.

Facebook a transmis că analizează plângerea şi aşteaptă continuarea "discuţiilor cu procurorul din Districtul Columbia şi din alte circumscripţii".

Cambridge Analytica, o companie specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "război psihologic".

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, care a fost deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi care a fost condusă de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale.

Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite, probabil au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica, a anunţat firma de socializare online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici