Roman Polanski, prezent la un festival în Polonia, riscă să fie ARESTAT şi EXTRĂDAT în Statele Unite

Cineastul Roman Polanski, prezent în acest weekend la un festival de film în Polonia, riscă să fie arestat şi extrădat în Statele Unite ale Americii, informează hollywoodreporter.com.

996 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski, prezent la un festival în Polonia, riscă să fie ARESTAT şi EXTRĂDAT în Statele Unite

Roman Polanski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Renumitul regizor, care a fugit din Statele Unite în 1977, după ce şi-a recunoscut vinovăţia în cadrul unui proces în care era acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră, se află în Polonia, unde a fost văzut în public, vineri, la cea de-a 38-a ediţie a Festivalului de Film Gdynia.

Roman Polanski, care a ajuns în Polonia joi seară, a susţinut un master-class în faţa studenţilor de la Facultatea de regie de film din această ţară, vineri după-amiază, şi a fost prezent, vineri seară, la festivalul menţionat, unde a asistat la proiecţia specială a celui mai recent film al său, "La Vénus à la fourrure", un eveniment la care accesul a fost posibil exclusiv pe baza unei invitaţii.

Deşi organizatorii festivalului nu au dorit să comenteze prezenţa celebrului regizor la eveniment, un spectator a confirmat pentru The Hollywood Reporter faptul că Roman Polanski se afla într-adevăr în Gdynia, un oraş la Marea Baltică.

Totodată, The Hollywood Reporter afirmă că presa nu a avut voie să asiste la acel master-class susţinut vineri de Roman Polanski.

Tema discuţiei pe care celebrul regizor a purtat-o cu studenţii polonezi, în limba poloneză, a fost modul în care trebuie realizată tranziţia de la scenariul unui film la producţia finală, proiectată pe marele ecran.

Potrivit unui participant la acest seminar, niciun student nu l-a întrebat pe Polanski despre revenirea sa în Polonia, iar cineastul francez de origine poloneză s-a limitat să dezvăluie câteva dintre filmele sale preferate din ultimii ani: "There Will Be Blood" şi producţia poloneză "Suicide Room".

Potrivit regizorului artistic al Festivalului de Film Gdynia, Michal Chacinski, accesul care garantează prezenţa la proiecţia specială a filmului "La Vénus à la fourrure" a avut loc exclusiv pe baza unor invitaţii, iar evenimentul a beneficiat de paza strictă a unor echipe de securitate, la cererea distribuitorilor filmului.

Roman Polanski a fugit din Statele Unite în 1977, înainte de pronunţarea sentinţei sale, după ce şi-a recunoscut vinovăţia în cadrul unui proces în care era acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. Cineastul se află în continuare sub incidenţa unui mandat internaţional de arestare şi de extrădare, fiind acuzat de viol.

Roman Polanski s-a născut în Franţa din părinţi polonezi şi este cetăţean francez. A studiat regia de film la Şcoala de Arte din Cracovia şi la prestigioasa Şcoală Naţională de Cinema din Lodz.

În urmă cu patru ani, Polanski a fost arestat atunci când a călătorit în Elveţia, unde dorea să participe la Festivalul de Film de la Zurich. Cineastul a fost plasat în regim de arest la domiciliu, în casa lui de vacanţă din staţiunea montană Gstaad, în timp ce autorităţile americane încercau să obţină extrădarea sa. Cineastul a câştigat însă acea bătălie judiciară, iar autorităţile elveţiene i-au permis să se întoarcă acasă, în Franţa.

Roman Polanski a vizitat pentru ultima dată Polonia, în urmă cu mai mulţi ani, când a participat la înmormântarea unui prieten.

În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, după o şedinţă foto care a avut loc în vila actorului Jack Nicholson. Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai întâi, nevinovat, schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta. Ulterior, regizorul a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii.

Roman Polanski, regizorul filmelor "Chinatown" şi "Rosemary's Baby", este şi autorul lungmetrajului "Pianistul/ The Pianist" (2002), povestea unui pianist scăpat dintr-un ghetou din Varşovia în timpul celui de-al doilea război mondial, care a câştigat Palme D'Or la Cannes şi premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

În 2005, Polanski a regizat un remake al peliculei "Oliver Twist", după romanul omonim al lui Charles Dickens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici