"Sala Tronului" a fost instalată temporar într-un mall, pe durata restaurării Muzeului Bucovinei

"Sala Tronului" de la Curtea lui Ştefan cel Mare, principalul punct de atracţie al Muzeului de Istorie din Suceava, a fost mutată pe durata lucrărilor de modernizare a clădirii Muzeului Bucovinei într-un mall sucevean unde va putea fi vizitată în regim de muzeu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

258 afișări
Imaginea articolului "Sala Tronului" a fost instalată temporar într-un mall, pe durata restaurării Muzeului Bucovinei

"Sala Tronului" a fost instalată temporar într-un mall, pe durata restaurării Muzeului Bucovinei (Imagine: TIberiu Bujdei / Mediafax Foto)

Expoziţia permanentă de la Muzeul Bucovinei, care include şi Sala Tronului ce reconstituie atmosfera de la Curtea lui Ştefan cel Mare, a fost închisă din 15 martie, în condiţiile în care clădirea, construită în anul 1903, urmează să fie restaurată printr-un proiect finanţat prin POR.

"Sala Tronului" include 15 personaje, între care domnitorul Ştefan cel Mare, doamna Maria Voichiţa, mitropolitul, postelnicul, plăieşi, boieri, preotul şi ţărani, iar hainele şi podoabele purtate de personaje sunt lucrate manual, respectând straiele originale.

TITLURILE ZILEI

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a precizat că s-a decis ca "Sala Tronului", cel mai vizitat punct al muzeului, să fie deschisă vizitării în perioada în care muzeul este modernizat.

El a arătat că noua prezentare a "Sălii Tronului" este un preambul pentru cum va arăta în clădirea modernizată, menţionând că în anul 1980, atunci când a fost inaugurată, s-a mers pe politica de atunci, fiind accentuat rolul ţărănimii, doi ţărani fiind în punctul central al ansamblului şi lipsea mitropolitul.

"Noua sală a tronului va avea ca element central voievodul", a spus Ursu.

El a mai declarat că "Sala Tronului" va putea fi vizitată în regim de muzeu, iar 35 la sută din suma obţinută din vânzările de bilete va reveni mall-ului care găzduieşte această expoziţie.

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a semnat, la sfârşitul lunii martie, un contract de finanţare de 60,6 milioane de lei cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru consolidarea, restaurarea şi reamenajarea Muzeului de Istorie.

După modernizarea Muzeului de Istorie vor fi regândite expoziţiile permanente, urmând să fie prezentate două teme majore: Suceava medievală şi Bucovina.

Pentru depozitarea patrimoniului cultural-naţional se află în derulare procedura de selecţie a unui spaţiu special, cu microclimatul necesar conservării acestor obiecte.

În paralel cu procedura de încheiere a contractului de finanţare a proiectului s-au desfăşurat şi procedurile de selecţie a firmelor care se vor ocupa de execuţie, iar în perioada următoarea va fi anunţat şi câştigătorul licitaţiei.

Autorităţile sucevene intenţionează mutarea secţiei Arhivelor Naţionale din sediul actual, care este o aripă a clădirii unde funcţionează Muzeul de Istorie, urmând ca întreaga clădire să fie consolidată, iar după modernizare în spaţiul respectiv să fie amenajat Muzeul de Artă al Bucovinei.

Astfel, secţia Arhivelor Naţionale se va muta în clădirea unde funcţionează în prezent Serviciul de Paşapoarte, care se va muta alături de celelalte servicii de permise şi înmatriculări auto sau de evidenţa populaţiei.

Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903, după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina. Arhitectura clădirii are o dominantă neoclasică caracteristică instituţiilor administrative austriece.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici