Un tren construit în urmă cu 100 de ani a fost expus în Gara CFR Galaţi | GALERIE FOTO

Un tren construit în urmă cu 100 de ani a fost expus, de miercuri, în gara din Galaţi, pentru a marca Centenarul Marii Uniri. Locomotiva şi câteva vagoane au fost folosite încă din timpul Primului Război Mondial şi scoase din uz în urmă cu aproximativ 60 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1977 afișări
Imaginea articolului Un tren construit în urmă cu 100 de ani a fost expus în Gara CFR Galaţi | GALERIE FOTO

Un tren construit în urmă cu 100 de ani a fost expus în Gara CFR Galaţi

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO 

Trenul de epocă, expus în Gara Galaţi, a fost folosit în primul şi în al doilea Război Mondial pentru transportul de combustibil. Vagoanele şi locomotiva au fost construite în Germania, Franţa şi România între anii 1891 şi 1934, fiind folosite până în anii `60 - `70.

„Este un tren de epocă care a circulat în primul Război Mondial şi a deservit linia frontului pe toată zona Mărăşeşti, Mărăşti. Oituz. Asigura combustibil pentru front, motorină şi benzină pentru autocamioanele care deserveau frontul şi asigura depourile cu păcură pentru locomotivele cu aburi. Poate fi funcţional. Nu mai e funcţional pentru că a staţionat o perioadă îndelungată, cred că 50 de ani a staţionat. Dacă la locomotivă cazanul este bun, după o revizie tehnică, poate fi alimentată şi pus foc la cazan”, a explicat directorul CFR Marfă Galaţi, Mihai Ştefan.

Trenul a fost adus la Galaţi pe şine, fiind tras de o locomotivă pe traseul Braşov-Ploieşti-Buzău. Miercuri, la prezentarea trenului de epocă au venit zeci de oameni, ceferişti şi călători.

„Suntem ultima generaţie care am făcut serviciul pe aceste locomotive, inclusiv locomotiva din gară. Era muncă robustă, însa ne-a dat satisfacţii şi acum privim cu nostalgie la ele. Asta este o locomotiva cu aburi care se folosea mai mult la manevre şi remorcherea trenurilor de marfă”, a spus un pensionar, fost angajat al companiei feroviare.

O gălăţeancă a venit la gară îmbrăcată în costum popular.

„Aici este o bucăţică din istoria poporului roman. Am venit îmbrăcată în costum popular, iubesc poporul român, tradiţia, portul românesc, iar acest tren este o bucaţică din istoria poporului român”, a povestit Viorica Lupoaie.

Câţiva participanţi au făcut comparaţie între trenurile actuale şi cele de epocă, vechile garnituri fiind mai punctuale.

„E ca de muzeu, acum că nu mai sunt locomotive cu aburi în acţiune. S-au modernizat acum, sunt locomotive electice. Astea cu aburi mergeau exact, puteai să potriveşti ceasul după mersul trenurilor”, s-a plâns Manole Satmare.

Opinia a fost împărtăşită de mai mulţi participanţi la evenimentul din gară, inclusiv de un fost mecanic de locomotivă.

„Din punct de vedere tehnic nu poate avea performanţe superioare locomotivelor actuale. Situaţia actuală cu care ne confruntăm este din cauza infrastructurii şi a limitărilor de viteză care trebuie respectate. În nicio ţară din lumea asta, cred că nici în Africa nu există state care să aibă transportul pe calea ferată mai dezastruos decât în România”, a spus Mihai Viorel.

Trenul de epocă va fi expus în Gara Galaţi timp de 5 ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici