Urme de paşi fosilizate, găsite în Kenya, demonstrează coexistenţa a două specii umane străvechi

Cercetătorii au descoperit că două specii diferite din arborele evolutiv uman au coexistat, pe baza unor urme de paşi fosilizate găsite într-un loc din Kenya numit Koobi Fora, potrivit Reuters.

Urmărește
542 afișări
Imaginea articolului Urme de paşi fosilizate, găsite în Kenya, demonstrează coexistenţa a două specii umane străvechi

Sursa foto: Kevin Hatala/Chatham University

În urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani, indivizi din două specii diferite din arborele evolutiv uman au mers pe un mal noroios al unui lac din nordul Kenyei, lăsând în spate urme care se intersectau, alături de urmele de antilope, cai, facoceri, berze uriaşe şi alte animale.

Aceste urme s-au transformat în fosile pe care oamenii de ştiinţă le-au descoperit acum într-un loc numit Koobi Fora, furnizând prima dovadă că aceste două specii - Paranthropus boisei şi Homo erectus - au împărţit acelaşi mediu, încrucişându-se. Descoperirea ridică întrebări interesante cu privire la relaţia dintre cele două specii şi eventuala concurenţă a acestora pentru resurse.

Paranthropus boisei, specia cea mai îndepărtată de oamenii moderni dintre cele două, a trăit cu aproximativ 2,3 până la 1,2 milioane de ani în urmă şi avea aproximativ 137 cm înălţime. Aceştia aveau un craniu adaptat pentru muşchii de mestecat mari, o creastă craniană precum cele de la gorilele masculi, precum şi molari masivi. Picioarele lor aveau trăsături asemănătoare maimuţelor, inclusiv la degetul mare.

Specia homo erectus a trăit de la aproximativ 1,89 milioane până la 110.000 de ani în urmă şi varia de la 145 la 185 cm înălţime. Aveau un creier mai mare decât Paranthropus boisei, deşi mai mic decât specia noastră.

Cercetătorii au găsit urmele paşilor în 2021, în vecinătatea lacului Turkana. Ei au identificat o pistă lungă de 12 urme, fiecare de aproximativ 26 cm lungime, atribuită unui individ adult Paranthropus boisei, pe baza formei şi a modului de locomoţie.

Trei urme izolate, cu lungimea cuprinsă între 20,5-23,5 cm şi asemănătoare cu cele ale oamenilor moderni au fost găsite de asemenea, aproape perpendiculare pe primele. Două au fost suficient de complete pentru a fi atribuite unui individ Homo erectus, posibil un minor.

Cercetătorii au declarat că este posibil ca indivizii să se fi văzut, însă nu a existat nicio dovadă de interacţiune între cele două specii.

„Urmele fosilizate ne oferă o imagine clară a acelui moment în timp, acum 1,5 milioane de ani. Este foarte posibil ca diferiţi strămoşi umani să fi trecut unul pe lângă celălalt, înotând în apa puţin adâncă, posibil vânând şi adunând”, a declarat paleoantropologul Louise Leakey, director al Proiectului de cercetare Koobi Fora şi coautor al studiului, publicat joi în revista Science.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici