Valentin Hotea: Filmul "Roxanne" a pornit de la o întâmplare reală trăită în timpul liceului

Valentin Hotea, regizorul filmului "Roxanne", care are premiera în cinematografele din România vineri, spune că acţiunea acestui lungmetraj porneşte de la o întâmplare reală pe care a trăit-o în timpul liceului.

869 afișări
Imaginea articolului Valentin Hotea: Filmul "Roxanne" a pornit de la o întâmplare reală trăită în timpul liceului

Valentin Hotea: Filmul "Roxanne" a pornit de la o întâmplare reală trăită în timpul liceului

Producătoarea Ada Solomon, regizorul Valentin Hotea, scenografa Ileana Muntean şi actorii Şerban Pavlu, Diana Dumbravă şi Anghel Damian au participat, marţi, la conferinţa care a avut loc după proiecţia pentru presă a filmului "Roxanne".

"Roxanne" spune povestea lui Tavi Ionescu, în vârstă de 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi, totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate. "Roxanne" este o poveste despre prietenie, trădare şi curaj. Inspirat din experienţa personală a regizorului, filmul vorbeşte despre consecinţele unor greşeli din trecut care ne afectează viaţa de acum, dar şi vieţile generaţiilor viitoare.

TITLURILE ZILEI

Producătoarea Ada Solomon a precizat că acesta este un proiect foarte special în ceea ce o priveşte. "Povestea filmului e generată de un episod real din viaţa lui Vali (Valentin Hotea, n.r). E un film la care ţin foarte mult, pentru că este un film care vorbeşte şi despre cine sunt eu. Asta e tinereţea mea, valorile, lucrurile care ne-au format, lucrurile prin care am trecut", a spus Ada Solomon în conferinţa de presă.

Valentin Hotea, care debutează în regia de lungmetraj cu "Roxanne", a declarat că este foarte interesat să vadă cum va fi perceput filmul de public. "Filmul porneşte de la o întâmplare reală, dar doar atât, restul e ficţionalizat, păstrând însă nişte repere, nişte personaje. Întâmplarea reală este că eram în liceu, în 1985, şi am făcut o dedicaţie la Europa Liberă, împreună cu un grup de colegi de la liceul la care eram. Am fost foarte liniştit că fac ceva foarte interesant, până când, într-o bună zi, au început să dispară colegi din clasă şi să fie un fior foarte rece prin liceu, pentru că Securitatea făcea vizite. Într-o bună zi a venit şi rândul meu. M-au luat, m-au băgat în maşină şi m-au dus unde e acum sediul Poliţiei Capitalei. M-au luat la întrebări, la percheziţii, la ameninţări. A fost interesant", a spus regizorul Valentin Hotea.

În plus, regizorul a precizat că a dedicat melodia "Roxanne" unei fete care se numea Roxana, exact ca în film. "Nu am ales această melodie întâmplător sau pentru că dă bine. Chiar aceasta a fost", a spus el.

De asemenea, Valentin Hotea a declarat că, în timpul documentării pe care a făcut-o împreună cu scenarista Ileana Muntean, a fost la Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să întrebe de dosarul său, însă nu i-a fost găsit.

"Sper ca filmul să fie mai important decât povestea mea", a precizat regizorul.

Despre afişul filmului, Ada Solomon a spus că este unul îndrăzneţ şi că au făcut tot ce-a fost posibil pentru o bună promovare, însă resursele financiare au fost minime.

"Am făcut şi încercăm, de fiecare dată, să găsim soluţiile creative, pentru că pe alea financiare nu le avem şi asta este una din marile dureri, pentru că nu putem lupta cu maşina de marketing pe care o reprezintă cinema-ul american şi nu avem cum să ne facem loc. Mai departe, titlul este cel pe care l-am avut de la bun început, cu o mică modificare, care ne-a fost impusă de un lucru care era mult mai preţios şi important pentru film. În momentul în care am reuşit să ajungem să primim acceptul formal pentru achiziţia drepturilor pentru melodia «Roxanne», filmul se chema «Roxanne by the police» şi condiţia pentru a putea cumpăra drepturile pentru melodie a fost să tăiem din titlul filmului «by the police», pentru că ar duce cu gândul mult prea tare la trupă, la cântec şi nu doresc să se identifice cu acest film totuşi", a declarat Ada Solomon.

De asemenea, în ceea ce priveşte promovarea filmului, Ada Solomon a spus că, din punctul său de vedere, lumea nu mai merge la cinema pentru că vede un afiş care i se pare interesant, ci se bazează pe ce aude de la alţii. "Instrumentul cel mai util, pe care analiştii îl consideră factorul primordial, este «din gură în gură». Din păcate, nu mai e timp pentru ca acest tip de aducere la cunoştinţă a publicului să-şi facă efectul, pentru că, între momentul în care un film apare şi dispare de pe marele ecran, nu e suficient timp pentru comunicare de tipul ăsta: «Am fost, am văzut, du-te şi tu. Merită!»", a completat producătoarea filmului "Roxanne".

Valentin Hotea a adăugat că titlul filmului îi ajută pe cei care cunosc piesa. "Aşa câştigăm nişte potenţiali oameni interesaţi să vadă despre ce e vorba", a spus acesta.

Atât Ada Solomon, cât şi Valentin Hotea sunt de părere că mediul online joacă un rol important în promovarea unui film. Regizorul a mărturisit că şi-a făcut cont de Facebook în timpul pregătirii filmului, înainte de acest moment neştiind prea multe lucruri despre reţeaua de socializare. "De atunci am rămas cu el", a spus Valentin Hotea.

Actorul Anghel Damian, care debutează pe marile ecrane cu filmul "Roxanne", a declarat: "Am avut noroc cu o echipă foarte bună, o echipă închegată, care m-a făcut să uit că mă aflu la filmul meu de debut, mi-a dat siguranţa şi pregătirea necesară, şi, în perioada pregătirilor de dinaintea filmării propriu zise, am trecut prin toate aspectele legate de personaj, legate de motivaţii, legate de lucrurile care nu se văd neapărat în film şi pot spune că a fost o întâmplare extrem de fericită că mi-am găsit debutul alături de Vali, care a fost foarte răbdător, înţelegător şi foarte atent cu mine pe platouri", a declarat pentru MEDIAFAX Anghel Damian.

De asemenea, actorul a menţionat că există diferenţe şi asemănări între el şi personajul pe care îl interpretează în filmul "Roxanne". "Cumva, cred că sunt nişte date generale. Toţi adolescenţii au nemulţumiri vizavi de părinţi, vizavi de lucrurile care le sunt impuse şi, cu siguranţă, mi-a fost destul de uşor (să intre în pielea personajului, n.r.), fiind oarecum apropiat de vârsta lui, să trăiesc ce trăieşte el ficţional", a mai spus acesta.

Despre filmul său de debut, Anghel Damian a spus că este unul care se adresează tuturor. "Eu m-am născut după 1989 şi cunosc relativ puţine lucruri, puţine întâmplări, puţine situaţii ale acelor vremuri. Totuşi, am înţeles problema până la capăt şi n-am avut probleme de înţelegere şi de empatizare. Cred că, dacă eu am fost în stare să înţeleg problema până la capăt, oricine ar putea", a spus actorul.

"Roxanne" a avut premiera mondială pe 16 august, în secţiunea competiţională Cineasti del presente a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. În avanpremieră în România, "Roxanne" a fost proiectat la Festivalul Internaţional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Valeria Seciu, Adrian Văncică, Anghel Damian, Corina Moise. Scenariul filmului este scris de Ileana Muntean şi Valentin Hotea, iar imaginea poartă semnătura lui Alexandru Sterian.

Valentin Hotea a absolvit facultatea de regie de film la UNATC Bucureşti în 1995 şi a regizat mai multe videoclipuri, spoturi publicitare şi scurtmetraje, printre care "Marea aventură", "Meditaţia", documentarul "Lucy Castle-Hotea", filmul TV "Călătorie de vis", primele episoade din serialul "Fetele marinarului", dar şi miniseria "Serviciul omoruri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici