Viitorul papă are deja hainele pregătite. Unde au fost croite acestea

Maeştrii croitori şi pantofari de la Gammarelli, un atelier de confecţii din centrul Romei, care se ocupă oficial de ţinutele suveranilor pontifi, au realizat deja mai multe rânduri de haine, de diferite mărimi, pentru viitorul papă de la Vatican, care îl va înlocui pe Benedict al XVI-lea.

712 afișări
Imaginea articolului Viitorul papă are deja hainele pregătite. Unde au fost croite acestea

Viitorul papă are deja hainele pregătite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Turiştii care se îndreaptă spre Pantheon, unul dintre străvechile temple ale Romei, aruncă şi câte o privire discretă în micul magazin de pe strada Santa Chiara, de la numărul 34, potrivit Reuters. Mai curioşi sunt însă localnicii, care ştiu că acolo sunt croite hainele viitorului suveran pontif.

Tradiţia spune că, înaintea învestirii unui nou papă, este obligatoriu să fie confecţionate trei rânduri de haine, de diferite mărimi, astfel încât, indiferent de cine va fi desemnat, acesta să aibă la dispoziţie şi o ţinută pentru ceremonie.

Astfel, "acum există haine care să se potrivească atât impunătorului arhiepiscop de New York, Timothy Dolan, cât şi scundului cardinal Luis Antonio Tagle din Filipine", mai scrie Reuters.

De îndată ce va ieşi fum alb de pe coşul Capelei Sixtine, semn că a fost ales un nou papă, călugării de la Vatican vor face pregătiri de ultim moment, care vor viza inclusiv îmbrăcarea celui ales cu hainele papale, pentru ca acesta să poată fi prezentat cum se cuvine mulţimii.

În atelier se găsesc mai multe fotografii ale foştilor "clienţi", iar personalul a fost temeinic instruit să nu ofere niciun fel de informaţie presei. Reticenţa poate veni însă şi din faptul că actualul papă demisionar a fost un "revoluţionar" şi în ceea ce priveşte garderoba, Benedict al XVI-lea aflându-se nu o dată în atenţia presei pentru modul considerat "flamboaiant" de a se îmbrăca.

Publicaţia Wall Street Journal a făcut referiri la faptul că Benedict al XVI-lea s-ar îmbrăca de la Prada, în timp ce revista Esquire l-a numit "personalitatea anului cu cele mai alese accesorii". Aceste articole au fost însă respinse de Vatican, care le-a numit "frivole".

Pantofii lui Benedict al XVI-lea nu erau marca Prada. Însă cel puţin o pereche de mocasini încălţaţi de acesta erau confecţionaţi manual de Antonio Arellano, într-un mic atelier din vecinătatea Pieţei Sfântul Petru din Roma, celebru în rândul celor care doresc "o pereche bună de pantofi". Legătura papei cu meşterul pantofar este mai veche decât mandatul său. Benedict obişnuia să viziteze atelierul lui Arellano şi în calitate de client obişnuit, încă de pe vremea când era doar cardinalul Joseph Ratzinger.

"Când am văzut ceremonia de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea şi mi-am văzut lucrarea în picioarele actualului suveran pontif a fost o bucurie nespusă", a povestit Arellano.

Pantofarul speră, de asemenea, să nu îl piardă pe Benedict al XVI-lea de client, mai ales că acesta urmează să locuiască într-un apartament în interiorul Vaticanului.

Papa Benedict al XVI-lea este al optulea suveran pontif german - primul a fost papa Grigore al V-lea (996 - 999). Cel mai recent papă cu numele de Benedict, al XV-lea, a condus Biserica catolică între anii 1914 şi 1922, pontificatul său fiind legat de Primul Război Mondial.

Benedict al XVI-lea şi-a anunţat, pe 11 februarie, retragerea din funcţia de suveran pontif şi intenţia de a trăi într-un apartament la Vatican.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici