Vizita preşedintelui Obama în Africa, dezbătută pe ritmuri rap într-o emisiune TV din Senegal - VIDEO

Vizita pe care preşedintele american Barack Obama o efectuează în trei ţări africane a reprezentat tema centrală a unei emisiuni de televiziune din Senegal, în care ştirile sunt prezentate pe ritmuri rap de doi cântăreţi senegalezi

130 afișări
Imaginea articolului Vizita preşedintelui Obama în Africa, dezbătută pe ritmuri rap într-o emisiune TV din Senegal - VIDEO

Vizita preşedintelui Obama în Africa, dezbătută pe ritmuri rap într-o emisiune TV din Senegal - VIDEO

Doi dintre cei mai populari rapperi senegalezi, Keyti şi Xuman, au devenit foarte repede cunoscuţi în ţara lor şi în calitate de jurnalişti. Veterani ai scenei hip-hop din această ţară africană, Keyti şi Xuman prezintă împreună "Journal Rappe", un scurt program de televiziune difuzat săptămânal, în care ştirile locale şi internaţionale sunt prezentate pe ritmuri muzicale.

Emisiunea a fost lansată în luna aprilie şi combină în acest format inedit ştiri din universul politicii şi din cel al industriei de divertisment.

Tema ediţiei din această săptămână a fost vizita pe care preşedintele american Barack Obama o întreprinde pe continentul african, care a început miercuri cu o escală în Senegal, informează ntdtv.org.

"Obama este kenyan, dar nu este preşedintele tuturor africanilor doar pentru faptul că are origini kenyene, trebuie să fim foarte atenţi cu acest lucru. Ce s-a întâmplat atunci când a fost ales a fost faptul că un preşedinte de culoare a fost ales, dar el este american înainte de toate, chiar dacă are origini africane. E doar un alt fel de a spune că visul american este posibil", a declarat în acest jurnal de ştiri inedit rapperul Xuman.

Emisiunea "Journal Rappe" abordează probleme serioase, adeseori cu mult umor.

"Cred că singura metodă pentru a-i face pe oameni interesaţi şi să le captăm atenţia este de face ca produsul nostru să fie interesant. Ei văd că noi ne distrăm de minune aici în timp ce facem emisiunea, iar Xuman şi eu suntem priviţi ca nişte artişti angajaţi şi serioşi, iar aceste elemente ne permit să avem succes", a adăugat rapperul Keyti.

Xuman spune că lucrează din greu alături de colegul său la realizarea acestei emisiuni, întrucât amândoi cred că arta lor îi ajută pe oameni să înţeleagă mai uşor anumite subiecte politice.

Atât Keyti, cât şi Xuman sunt implicaţi în politica senegaleză de mai bine de un deceniu.

Cei doi muzicieni au reprezentat un element important în campania care a dus la alegerea lui Abdoulaye Wade, fost reprezentant al opoziţiei, în funcţia de preşedinte al Senegalului, în anul 2000.

Apoi, anul trecut, cei doi rapperi au susţinut asociaţia "Y'en a Marre", alcătuită din activişti şi rapperi care au sprijinit înlăturarea de la putere a preşedintelui Wade, la capătul a două mandate, şi alegerea actualului preşedinte, Macky Sall.

În prezent, atât Keyti, cât şi Xuman spun că administraţia preşedintelui Macky Sall nu se ridică nici ea la nivelul promisiunilor făcute în campania electorală.

Emisiunea "Journal Rappe", difuzată în franceză şi într-un dialect senegalez, atrage zeci de mii de vizualizări pe YouTube şi este difuzată pe postul naţional de televiziune.

Vizita pe care Barack Obama o întreprinde în trei ţări africane - Senegal, Tanzania şi Africa de Sud - a generat critici aspre în presa africană, din cauza costurilor foarte mari ale operaţiunilor care asigură securitatea preşedintelui american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici