ZIUA COPILULUI: De 1 iunie, elevii mai multor şcoli din Bucureşti au devenit, pentru câteva ore, parlamentari

Camera Deputaţilor a găzduit, duminică, de Ziua Copilului, o şedinţă de plen inedită, în care peste 150 de elevi de la Colegiul Naţional "Sfântul Sava", Şcoala Centrală şi Liceul "Miguel de Cervantes" au devenit, pentru câteva ore, parlamentari, şi au elaborat şi votat câteva proiecte de legi.

706 afișări
Imaginea articolului ZIUA COPILULUI: De 1 iunie, elevii mai multor şcoli din Bucureşti au devenit, pentru câteva ore, parlamentari

ZIUA COPILULUI: De 1 iunie, elevii mai multor şcoli din Bucureşti au devenit, pentru câteva ore, parlamentari

Şedinţa de plen a debutat la ora 10.00 cu intonarea imnului de stat şi cu depunerea jurământului de către tinerii "parlamentari". Cel care a condus şedinţa a fost chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care i-a familiarizat pe copii cu procedurile parlamentare.

Zgonea a fost asistat de doi secretari de şedinţă, din rândul elevilor participanţi, respectiv cel mai mic ca vârstă şi cel mai mare.

TITLURILE ZILEI

Plenul de duminică, în care copii devin parlamentari, face parte din proiectul intitulat "Parlamentul copiilor", eveniment în cadrul căruia copiii dezbat şi votează iniţiative ale liceelor participante şi care exprimă, în acelaşi timp, preocupările din viaţa de zi cu zi ale copiilor.

Cei peste 150 de copii au format trei grupuri parlamentare şi şi-au prezentat propriile iniţiative legislative, acestea fiind amendate, dezbătute şi, în final, aprobate.

În discursul de deschidere a şedinţei de plen, Zgonea le-a spus copiilor că prin acest proiect vor putea să vadă cum lucrează deputaţii, chiar dacă uneori o fac mai bine şi alteori mai puţin bine.

"Dincolo de scandalurile pe care le vedeţi la televizor, trebuie să ştiţi că politica înseamnă să faci ceva pentru cei din jurul tău, pentru cei din blocul tău, de pe strada ta, din oraşul tău, din ţara ta.Vrea să fiţi mai buni decât noi, cei care conducem azi România, iar cei care visează să părăsească ţara să fie din ce în ce mai puţini", a spus Zgonea.

Copii şi-au luat în serios rolul şi au dezbătut, amendat şi votat articol cu articol câteva iniţiative legislative privind individualizarea orarului şcolar, obligativitatea studierii limbii române, a limbii materne şi a obiecte de bază, precum şi obligativitatea ca studiile să se ţină exclusiv dimineaţa.

"E o experienţă inedită, e ceva prin care nu am mai trecut până acum. Cu toate că a durat foarte mult şedinţa şi încă mai durează, mi se pare foarte interesant. Aş mai rămâne câteva ore în plus", le-a spus o tânără "parlamentar' jurnaliştilor care au întrebat-o cum e să fii pentru o zi deputat.

Ea a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i s-a părut foarte destins şi a creat o atmosferă foarte plăcută pentru copii.

Copiii a spus că scaunele de parlamentar li s-au părut mult mai comode decât cele pe care le au ei la şcoală şi că îi înţeleg pe parlamentarii care dorm în bănci la serviciu.

Un alt tânăr "parlamentar" a recunoscut că prima sa zi în Camera Deputaţilor i se pare "foarte plicitisitoare".

"E foarte plictisitoare. La şcoală avem mai multe pauze. Valeriu Zgonea e un om foarte de gaşcă, deosebit. Îl ştiam de la televizor", a spus tânărul respectiv.

El a arătat că a venit în Parlament pentru a susţine proiectul de lege privind instituirea învăţământului de dimineaţă.

"Noi vrem să învăţăm numai de dimineaţă. O să ne fie mult mai uşor. Şi elevii dau randament mai bun dimineaţa", a spus un alt copil parlamentar.

Prin acest proiect, Camera Deputaţilor îşi propune să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii importanţei rolului şi funcţiilor Parlamentului României în cadrul sistemului instituţional democratic, precum şi oportunitatea de formare a unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă, în mod real, activitatea parlamentară.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici