Atletico Madrid la al patrulea trofeu european din istorie

Formaţia Atletico Madrid a reuşit să câştige, miercuri seară, la Bucureşti, pentru a doua oară în istorie, Liga Europa, competiţie în care s-a impus şi în 2010, însă madrilenii mai au două trofee europene în palmares, Cupa Cupelor, în 1962, şi Supercupa Europei, tot în 2010.

292 afișări
Imaginea articolului Atletico Madrid la al patrulea trofeu european din istorie

Atletico Madrid la al patrulea trofeu european din istorie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 2010, gruparea madrilenă, antrenată de Quique Sanchez Flores, a câştigat Liga Europa, învingând cu 2-1 pe Fulham, după prelungiri. În acelaşi an, formaţia spaniolă şi-a adjudecat şi Supercupa Europei, în urma victoriei cu scorul de 2-0, obţinută în faţa formaţiei italiene Internazionale Milano, deţinătoarea Ligii Campionilor. În 1962, Atletico Madrid a câştigat Cupa Cupelor, după 1-1 şi 3-0 la rejucare cu Fiorentina.

La Bucureşti, Atletico Madrid a sosit luni şi a ales să călătorească în România cu avionul "norocos" Boeing 757-200 "Milagros Diaz" de 200 de locuri al companiei spaniole de zboruri charter Privilege Style, ce i-a dus pe jucătorii spanioli şi la finala Ligii Europa din 2010, desfăşurată la Hamburg.

Tehnicianul Diego Simeone i-a inclus în delegaţia pentru capitala României pe toţi jucătorii din lot, indiferente de starea lor de sănătate sau de dreptul de joc. Nu au lipsit Tiago Mendes, suspendat, Fran Mérida, fără drept de joc, şi Silvio Azevedo, accidentat. De asemenea, a fost convocat şi Pedro Martín, de la Atletico B.

În acest sezon, Atletico Madrid a început competiţia cu un tur înaintea rivalei de miercuri de la Bucureşti, Athletic Bilbao. În turul 3 preliminar, madrilenii au trecut de norvegienii de la Stromsgodset, scoruri 2-1 acasă şi 2-0, iar în play-off au eliminat pe Vitoria Guimaraes, după 2-0 acasa şi 4-0. În Grupa I, Atletico Madrid a câştigat de două ori cu Celtic Glasgow, scoruri 2-0 acasă şi 1-0, a remizat la Rennes, scor 1-1, şi i-a învins pe francezi acasă, scor 3-1, a pierdut la Udinese, scor 0-2, dar a câştigat meciul de pe teren propriu, cu scorul de 4-0.

În şaisprezecimile de finală, madrilenii au trecut de Lazio după două victorii, scoruri 3-1 în deplasare şi 1-0, în optimi s-au calificat în dauna turcilor de la Beşiktaş, după alte două victorii, 3-1 acasă şi 3-0, în sferturile de finală au eliminat echipa Hannover 96 cu două succese cu 2-1, iar în semifinale au câştigat meciurile cu Valencia, 4-2 acasă şi 1-0. Astfel, Atletico Madrid a câştigat toate meciurile disputate în fazele eliminatorii ale Ligii Europa şi au învins în toate partidele disputate din 20 octombrie 2001, după înfrângerea de la Udine.

Palmaresul lor în acest sezon al Ligii Europa este impresionant, 17 victorii, un egal şi o înfrângere.

Cu o etapă înaintea încheierii sezonului în Spania, Atletico Madrid este situată pe locul 5 cu 53 de puncte, iar Athletic Bilbao ocupă locul 10, cu 49 de puncte.

Atletico Madrid a fost fondat în anul 1903 şi a câştigat campionatul şi Cupa Spaniei de câte 9 ori, ultima dată în 1996, când "alb-roşii" au realizat eventul. Atletico a fost finalistă a Cupei Campionilor Europeni, în 1974, după 1-1 în finală şi 0-4 la rejucare, cu Bayern Munchen. Deoarece formaţia germană a refuzat să joace finala Cupei Intercontinentale, Atletico a luat locul acesteia în dubla manşă cu argentinienii de la Indepediente. Madrilenii au pierdut, scor 0-1, partida tur din deplasare, dar s-au impus acasă cu 2-0 şi şi-au adjudecat trofeul.

(Material de Departamentul Sport, sports@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici