COMENTARIU: Doamna cancelar a trecut pe la noi

Frau Bundeskanzlerin Angela Merkel a trecut rapid prin cea mai săracă ţară a Uniunii Europene, venind din fosta noastră "soră" întru patimile integrării europene, Bulgaria şi se întoarce acasă după ce ne-a spus în cunoscutu-i stil, liniştit şi auster, ce aşteaptă de la noi.

27 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Doamna cancelar a trecut pe la noi

COMENTARIU: Doamna cancelar a trecut pe la noi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aşteaptă ca statul să-şi plătească datoriile faţă de firmele germane, ca minoritarilor germani să li se restituie proprietăţile, ca justiţia să se reformeze şi frontiera să se securizeze pe bune. Sau, mai bine zis, această doamnă din lumea mare a politicii mondiale aşteaptă să se convingă că suntem capabili de respectarea regulilor, de transparenţă şi corectitudine. Dacă se va convinge, ţara dumisale ne va da asistenţă în absorbţia fondurilor comunitare şi va ţine drept balanţa când ne va judeca meritele de intrare in spaţiul Schengen. Deocamdată, sub aerul aproape impenetrabil, şefa guvernului german pare să fi rămas cât se poate de rezervată. Poate şi pentru că un simplu "gut" din partea sa atârnă greu.

Prezenţa în sine a lui Merkel i-a mulţumit pe ai noştri. Chiar dacă am fost vizitaţi la pachetul tradiţional cu Bulgaria. Slavă istoriei că anul aceasta s-a făcut o cifră rotundă in relaţiile bilaterale, că altfel cine ştie când ar fi călcat şi dacă ar fi descins cancelarul pe aici. Boc&co. au răsuflat uşuraţi după ce redutabila doamnă i-a trecut în revistă, ba "diminutive" B. a ţinut să-i spună cât de determinat este în continuarea cu orice preţ a reformelor. Mi-o imaginez pe Merkel surâzând cumsecade, dar păstrându-şi părerile mai puţin blajine.

Nicăieri în timpul acestei vizite scurte şi impregnate de sobrietate, nu s-a văzut mai dureros diferenţa dintre două lumi şi ligi ca la lunga masă verde de la Palatul Victoria. De-o parte team-ul teuton, de cealaltă parte miniştrii din "B5", uniţi în starea de smirnă. Domnul Baconschi părea că meditează la cum frau Merkel ne vede prin două lentile pretenţioase foc: cea germană şi cea a Bruxelles-ului. Unde, vai, românii sunt oropsiţi când vine vorba să-şi etaleze meritele în SEAE, unde europarlamentarii noştrii abia respiră în prezenţe palide şi unde sunt atât de puţini români care contează în jocurile reale de putere.

Căci, hotărât lucru, ultimii douăzeci de ani nu ne-au arătat o prea mare vocaţie de trăitori şi jucători în sferele înalte ale politicii europene. Din pricină de leadership prizărit şi din lipsă de suflu pentru politică de vârf. Ne-am înfoiat regional peste Balcanii de Vest şi ne-am iţit deasupra Mării Negre. Soartă de ţară mică?

Printr-o înţepătoare simetrie, aşa cum nu ne-am găsi locul în lumea lui Merkel, nici doamna cancelar, să fi trăit aici, n-ar fi răzbit la împărţirea bucatelor. Din pricină de stil (antipatic de serios) şi din lipsă de doză obligatorie de superfluu. Nu mă îndoiesc că sunt destui care vor se ne diriguiască cineva ca Merkel, dar li se oferă (acum ieşit din uz) un primar neamţ sibilinic şi plin de sine. Drept e, ca la un moment dat, a avut şi Palatul Victoria o prezenţă de origine germană: "Hilde" Puwak.

Nu este loc de experimente nemţeşti aici. După cum nu este loc de intruziuni între cele două lumi. Doamna Merkel se duce acasă, după o oprire la Cluj-Napoca (se va simţi mai bine în vagile adieri de fost oraş al Imperiului). La Bucureşti, rămâne "elementul" (feminin) Anastase. Diferenţa lasă mute comentariile.

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici