Fernando Alonso, noul lider al ierarhiei piloţilor din Formula 1

Spaniolul Fernando Alonso (Ferrari) a câştigat prima ediţie a MP al Coreei de Sud, desfăşurată duminică pe o pistă extrem de umedă, şi, în urma abandonurilor înregistrate de ambii componenţi ai echipei Red Bull, s-a instalat în fruntea ierarhiei piloţilor, cu două etape înaintea finalului sezonului.

19 afișări
Imaginea articolului Fernando Alonso, noul lider al ierarhiei piloţilor din Formula 1

Fernando Alonso, noul lider al ierarhiei piloţilor din Formula 1

Cursa sud-coreeană a stat sub semnul incertitudinii, din cauza ploii torenţiale care a căzut la Yeongam, pe circuitul inaugurat vineri, odată cu antrenamentele acestui Mare Premiu.

După două zile de vreme bună, în care Sebastian Vettel şi Mark Webber i-au devansat pe Fernando Alonso şi Lewis Hamilton în antrenamente şi în calificări, precipitaţii abundente au căzut cu puţin timp înaintea începerii Grand Prix-ului. Comisarii FIA au amânat zece minute startul, apoi au întrerupt cursa în turul 4 şi, după alte 45 de minute de pauză, au trimis piloţii pe pistă rulând în urma Safety Car-ului. Maşina de siguranţă a zăbovit pe circuit până în turul 17 din cele 55 câte erau programate.

La scurt timp după ce piloţii au primit undă verde pentru a se "lupta" unii cu alţii, Webber, liderul clasamentului mondial, s-a răsucit pe pista udă, în momentul în care se afla pe locul doi, în spatele coechipierului său de la Red Bull. Australianul nu şi-a putut stăpâni monopostul şi acesta, în "drumul" său către zidul de protecţie, a "măturat" maşina lui Nico Rosberg, după ce germanul tocmai îl depăşise pe Hamilton şi era al patrulea. Atât Webber, cât şi Rosberg au abandonat, iar Alonso şi Lewis Hamilton au evitat de puţin carambolul creat. Cursa a continuat cu un cvartet fruntaş format, în ordine, din Vettel, Alonso, Hamilton şi Felipe Massa.

Alonso şi-a pierdut locul doi în faţa lui Hamliton după intrarea la boxe pentru schimbarea pneurilor, când mecanicii au întâmpinat dificultăţi în a-i monta roata dreapta-faţă. Însă spaniolul a revenit repede pe poziţia a doua, profitând de o uşoară ieşire în decor a pilotului de la McLaren-Mercedes.

Deşi în spatele lor se desfăşura o sarabandă de depăşiri şi accidente, cei patru piloţi din frunte au condus atent şi s-au distanţat de restul plutonului. Cu 10 tururi înainte de final, motorul Renault al monopostului lui Vettel a cedat şi echipa austriacă a plecat cu mâna goală din Coreea de Sud, după ce dominase clar primele două zile ale competiţiei.

Scăpat şi de Vettel, Alonso a câştigat apoi fără probleme, trecându-şi în palmares a cincea victorie a sezonului, iar Hamilton, care nu a mai dorit să rişte nimic, a fost mulţumit cu locul doi. Massa a urcat pe ultima treaptă a podiumului, umat de Michael Schumacher, care şi-a egalat cea mai bună performanţă din acest sezon, după ce a plecat în cursă de pe poziţia a noua.

Jenson Button a fost victima unei strategii greşite, deoarece a ales să treacă prea devreme pe cauciucuri intermediare şi s-a zbătut în spatele plutonului. Doar locul 12 pentru campionul mondial en-titre, iar şansele sale de a-şi apăra titlul au devenit aproape nule.

Cursa din Coreea de Sud s-a încheiat după circa trei ore de la start, aproape pe întuneric.

Alonso profită la maximum de contraperformanţa Red Bull şi trece la conducerea clasamentului piloţilor, cu 231 de puncte, 11 mai multe decât Webber. Lewis Hamilton a urcat pe locul trei, cu 210 puncte, iar Vettel a coborât pe locul 4, cu 206 puncte.

Red Bull îşi păstrează prima poziţie în clasamentul constructorilor, cu 426 de puncte, echipa austriacă fiind urmată de McLaren-Mercedes, cu 399 de puncte, şi de Ferrari, cu 374 de puncte.

Penultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Braziliei, va avea loc la 7 noiembrie, la Sao Paulo.

(Material de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici