Fernando Alonso şi Ferrari se impun prima oară în acest sezon

Pilotul spaniol al echipei Ferrari, Fernando Alonso, a câştigat, duminică, pe circuitul de la Silverstone, Marele Premiu de Formula 1 al Marii Britanii, reuşind astfel să obţină primul succes din acest sezon, la fel ca şi scuderia italiană.

193 afișări
Imaginea articolului Fernando Alonso şi Ferrari se impun prima oară în acest sezon

Fernando Alonso şi Ferrari se impun prima oară în acest sezon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Începând cu Marele Premiu al Marii Britanii, FIA a adoptat o importantă modificare a regulamentului tehnic, interzicând evacuarea gazelor de eşapament prin aripa spate în momentele în care pilotul nu apăsa pedala de acceleraţie. Acest sistem îmbunătăţea apăsarea aerodinamică a monoposturilor şi a fost introdus la începutul sezonului de echipa Red Bull, dar el a fost copiat cu mai mult sau mai puţin succes de majoritatea echipelor. Ţinând cont că Red Bull avea cel mai performant sistem de eliminare continuă a gazelor, s-a estimat că Sebastian Vettel şi Mark Weber vor fi afectaţi cel mai mult de decizia FIA.

Deşi nu s-au impus la Silverstone, măsura FIA nu i-a afectat pe cei de la Red Bull, Vettel controlând prima parte a cursei. Germanul a pierdut victoria finală în urma unei greşeli a tehnicienilor la cea de-a doua oprire la boxe, în turul 28. Alonso a beneficiat imediat de această eroare şi a dominat autoritar a doua parte a cursei, impunându-se în premieră în acest sezon. Mai mult, în urma acestei victorii, spaniolul a urcat pe locul trei în clasamentul general, în urma celor doi piloţi Red Bull, Vettel şi Webber.

Australianul Mark Webber, plecat din pole-position, a fost întrecut încă de la start de coechipierul său, dar a rămas mereu în partea fruntaşă a cursei. În ultimele tururi ale cursei, el s-a apropiat foarte mult de Vettel, dar nu a reuşit să-l depăşească.

Pe poziţia a patra a terminat britanicul Lewis Hamilton, plecat din poziţia a zecea a grilei de start. Fostul campion mondial nu a rezistat ritmului impus de primii trei clasaţi, dar în ultimul tur a dat o "bătălie" interesantă cu cel de-al doilea pilot Ferrari, brazilianul Felipe Massa. În ultimul viraj, Massa a încercat să-l depăşească pe Hamilton, cei doi au mers roată la roată, monoposturile s-au atins, iar brazilianul a fost scos de pe trasa ideală, terminând în urma britanicului.

Britanicul Jenson Button, aflat pe teren propriu, s-a aflat mereu între primele poziţii. În turul 40, în care a intrat la boxe, britanicului i s-a dat undă verde să plece, deşi nu îi fusese prinsă bine roata dreapta faţă. Imediat după plecare, Button a fost oprit prin radio de la boxe deoarece pericolul ca roata să se despindă era foarte mare, el fiind nevoit să abandoneze cursa.

Septuplul campion mondial de Formula 1, germanul Michael Schumacher, a terminat cursa de la Silverstone în poziţia a noua, fiind din nou devansat de coechipierul său de la Mercedes, Nico Rosberg, care a încheiat al şaselea.

Sebastian Vettel se menţine pe primul loc al clasamentului general, cu 204 puncte, fiind urmat la mare distanţă de coechipierul său Mark Webber (124 de puncte) şi de spaniolul Fernando Alonso (112 puncte). Pe locurile 4 şi 5 se află la egalitate, cu 109 puncte, Jenson Button şi Lewis Hamilton.

La constructori, Red Bull domină- în continuare clasamentul, cu 328 de puncte, urmată de McLaren-Mercedes (218 puncte) şi Ferrari (164 de puncte).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici