FOCUS: Canada şi-a luat adio de la JO cu mândrie şi umor

Canada şi-a luat adio de la Jocurile Olimpice de Iarnă, duminică seară, cu o ceremonie de închidere plină de mândrie şi umor, în faţa a 60.000 de spectatori, pe arena BC Place din Vancouver.

15 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Canada şi-a luat adio de la JO cu mândrie şi umor

FOCUS: Canada şi-a luat adio de la JO cu mândrie şi umor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceremonia a început cu un moment de autoironie: un clown deghizat în mecanic a venit să tragă cea de-a patra coloană de gheaţă, care nu a funcţionat la ceremonia de deschidere, pentru a aprinde flacăra olimpică în centrul scenei. De această dată, Catriona LeMay Doan a reuşit să aprindă flacăra olimpică, lucru pe care nu-l reuşise la ceremonia de deschidere.

La începutul festivităţii au cântat trei tineri canadieni Nikki Yanofsky, Derek Miller şi Eva Avila.

În timpul ceremoniei, britanicul Adam Pengilly (bob) şi americanca Angela Marie Ruggiero (hochei pe gheaţă), noi membri în Comisia sportivilor din cadrul CIO, au depus jurământul. De asemenea, sportivii aflaţi pe primii trei locuri la schi fond 50 de kilometri, norvegianul Petter Northug, germanul Axel Teichmann şi suedezul Johan Olsson au fost premiaţi.

Înainte de predarea drapelului olimpic a fost intonat imnul Greciei, "leagănul" Jocurilor Olimpice. Preşedintele CIO, Jacques Rogge, a declarat că Olimpiada de la Vancouver a fost excelentă şi prietenoasă şi a chemat tineretul din întreaga lume să se întâlnească peste patru ani, la Soci. În discursul de închidere a JO, Rogge a reamintit şi de georgianul Nodar Kumaritashvili, mort la antrenamentele de sanie înainte de deschiderea Olimpiadei.

"Acum ştiţi cine suntem", a declarat John Furlong, preşedintele comitetului de organizare de la Vancouver. Stadionul a intrat în delir când Furlong a reamintit de aurul câştigat de hocheiştii canadieni "care vor rămâne mereu în istorie".

Flacăra olimpică s-a stins în timp ce Neil Young cânta "Long may you run". Aprinsă în octombrie 2009, la Olimpia, flacăra a parcurs 45.000 de km pe teritoriul canadian înainte de a ajunge la Vancouver.

"Mândria de a fi canadian" a fost prezentată, în momente umoristice, de actorii William Shatner, Catherine O'Hara şi Michael J. Fox

În timpul ceremoniei au cântat Michael Buble (melodia Maple Leaf Forever), trupa Nickleback (How You Remine Me şi Burn It to the Ground), Avril Lavigne (My Happy Ending şi Girlfriend), Alanis Morissette (Wunderkind), trupa Simple Plan (Your Love is a Lie), trupa Hedley (Cha-Ching) şi Marie-Mai (Emmene-moi).

Spectacolul s-a încheiat în acorduri hip-hop şi cu un foc de artificii.

Sportivii prezenţi la ceremonie s-au strâns în jurul scenei, cântând şi dansând alături de artişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici