FOCUS: Robel Teklemariam, un etiopian la Jocurile Olimpice de Iarnă

Schiorul etiopian Robel Zeimichael Teklemariam a devenit unul dintre cei mai populari sportivi participanţi la Jocurile Olimpice de iarnă, după ce a încheiat, luni, proba de 15 kilometri liber de la Whistler.

20 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Robel Teklemariam, un etiopian la Jocurile Olimpice de Iarnă

FOCUS: Robel Teklemariam, un etiopian la Jocurile Olimpice de Iarnă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Teklemariam a sosit al 93-lea, din 96 de concurenţi, în proba de 15 kilometri liber, la peste 11 minute în urma elveţianului Dario Cologna. După ce a trecut linia de sosire, etiopianul a fost aplaudat cu multă căldură şi înconjurat ca un învingător de sportivii nepalezi şi de cei portughezi.

"Rezultatul meu este decepţionant. Uitaţi, ei sunt campionii!", a spus etiopianul, stânjenit de faptul că se afla în centrul atenţiei, în timp ce medaliaţii probei de 15 kilometri, care treceau pe lângă el, erau ignoraţi.

Admiraţia publicului a fost cu atât mai mare, cu cât sportivul cu părul împletit şi lung până la umeri şi-a petrecut luna ianuarie în ţara sa, pentru a-şi rezolva problemele administrative în vederea participării la Jocurile Olimpice, în tot acest timp antrenându-se pe schiuri cu rotile.

Teklemariam, în vârstă de 35 de ani, a început să schieze în urmă cu peste 20 de ani.

La vârsta de opt ani, Robel şi familia sa au părăsit capitala Etiopiei, Addis Abeba, şi s-au mutat în SUA, la New York. Patru ani mai târziu, ei s-au stabilit în staţiunea montană Lake Placid, din statul New York, unde Robel a descoperit pârtiile înzăpezite.

"Am început să ne dăm cu plăcile pe pârtii, ceea ce reprezenta o adevărată plăcere pentru noi", povesteşte unul dintre fraţii lui Robel, aflat şi el la Whistler, cu ocazia JO.

Apoi, fiind deja un schior abil, Robel a devenit monitor de schi alpin la "Club Med". A continuat să practice meseria în Japonia, Elveţia, Germania şi în alte zone din SUA.

În anul 2002, lui Robel i-a venit o idee. "Când a vizionat Jocurile Olimpice de la Salt Lake City, şi-a spus: «De ce să nu fac şi eu asta?». Schiul alpin era meseria sa, dar probele de schi fond au devenit o pasiune pentru el", a povestit fratele sportivului.

Şi familia s-a organizat imediat. Cei trei fraţi Teklemariam şi alţi doi prieteni au înfiinţat Federaţia Etiopiană de Schi.

"Am fost recunoscuţi de către Comitetul Olimpic. La început, cei de acolo nu înţelegeau despre ce vorbim, pentru că în Etiopia nu există zăpadă", a mai povestit fratele lui Robel.

Robel Teklemariam a debutat la Jocurile Olimpice de la Torino (2006), unde a devenit primul sportiv din istoria ţării sale participant la JO de iarnă. Acum, la Vancouver, a bifat a doua sa experienţă olimpică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici