Video Alina Bârgăoanu (SNSPA), la „Marius Tucă Show”, despre cum ne ferim de fake news: Trebuie să fim atenţi ce prieteni acceptăm pe Facebook şi să dăm mai puţin share

  • Oamenii trebuie să fie foarte atenţi de la cine primesc conţinut, la ce prieteni acceptă pe Facebook, susţine Alina Bârgăoanu
  • Ea a mai declarat că oamenii trebuie să tempereze reacţia de da share unei informaţii
699 afișări
Profesorul universitar Alina Bârgăoanu a vorbit în cadrul emisiunii despre valul de fake news din ultima perioadă, legat de infecţia cu noul coronavirus. Aceasta a explicat că fiecare pandemie a venit cu o pleiadă de conspiraţii. De data aceasta, spune specialistul, preicolul vine din cauza digitalizării, care favorizează suprabundenţa informaţională.  Invitata lui Marius Tucă a subliniat că în mediul online suntem foarte vulnerabili şi că trebuie să fim mult atenţi la cerereile de prietenie care vin pe conturile noastre de socializare.

Marius Tucă: Ce înseamnă fake-news?
 
Alina Bârgăoanu: Cartea mea se cheamă #Fake news. Am încercat să subliniez că vorbim de un fenomen nou. În percepţia mea, am argumentat faptul că este un fenomen nou. În carte am tradus cu "făcături." Ion Cristoiu mi-a spus că folosea termenul de "fonfleu". Este un fenomen nou care conţine un amestec de adevăr şi fals. Încerc să fiu cât mai clară în explicare. Fake news se referă la făcături digitale care circulă pe platformele digitale. Ceea ce am spus eu este că sursa este legată de explozia platformelor digitale, dar nu înseamnă că mass-media nu are nicio legătură.
 
Fenomenul de care vorbim este unul complex. În situaţii compexe se pot strecura erori. 

Marius Tucă: Cum ar putea un om oarecare să deosebească o ştire adevărată de una falsă?
 
Alina Bârgăoanu: În mediul online suntem foarte vulnerabili, pentru că este vorba de un bombardament emoţional. Cred că sunt câteva modalităţi prin care putem păstra distanţa, trebuie să fim atenţi ce prieteni acceptăm pe Facebook. Eu primesc multe cereri de prietenie, sigur după emisiune voi primi mai multe. Aş recomanda să fim foarte atenţi de la cine primim conţinut. Din păcate, conţinuturi înşelătoare pot veni şi de la prieteni, colegi, oameni în care avem încredere.

Continutul digital mizează pe ceea ce se numeşte viralizare. Viralizarea se face pe baza emoţiilor extreme. Conţinutul înşelător mizează pe reacţia noastră imediată, pe activarea unor sentimente puternice, mai ales negative. Furia este emoţia care viralizează cel mai mult. Trebuie să ne temperăm comportamentul de share-uire. Platformele digitale mizează pe reacţia imediata.
 
Marius Tucă: Sunt fake news-uri care v-au atras atenţia legat de COVID-19?
 
Alina Bârgăoanu: Ce m-a fascinat a fost faptul că există un fel de uniformitate a conţinutului distribuit, peste tot în lume. În general, pandemiile au fost însoţite de zvonuri. Ceea ce este nou este că aceste conspiraţii circulă în condiţii de supraabundenţă informaţională.

Eu am identificat 4 calupuri de teme care au circulat la nivel global. Una este legată de originea fabricată a virusului. A fost introdusă şi tema leacurilor minune. A treia temă s-a referit la faptul că totul este o mascaradă şi cineva vrea să impună vaccinarea obligatorie. A patra tema se referă la numărul de morţi care ar fi ba prea mare, ba prea mic.

Whatsapp a fost un jucător important, mai ales in prima parte a pandemiei. Acum nu mai este atât de important, pentru că permite transmiterea mesajului doar către cinci persoane. 
 
Marius Tucă: La începuturile pandemiei, cei care făceau parte din Grupul de Comunicare Strategica nu ştiau că mai sunt persoane care au acces la drafturi. 

Alina Bârgăoanu: Este important de identificat sursa, dar sunt situaţii în care chiar cunoaşterea sursei nu înseamnă mare lucru.
 
Marius Tucă: Am primit nenumărate filmuleţe în care se spunea că nu au existat morţi în America. Au devenit virale toate lucrurile astea.
 
Alina Bârgăoanu: Există un raport care spune că există o alianţă între Rusia şi China. Sunt de acord că dacă punem orice temă indezirabilă sub aceasta sperietoare, cred că devenim parte a problemei.
 
Marius Tucă: Legat de vârful epidemiei, aţi văzut că l-au mutat după cum au vrut ei? A fost un institut din Singapore care arăta evoluţia fiecărei ţări în parte. Vârful era undeva pe 11-12 aprilie. 
 
Alina Bârgăoanu:  Sunt de acord cu postarea domnului Apahideanu, situaţia este complexă. Dincolo de gafele autorităţilor, situaţia este complexă, dar aceste gafe au creat un vid şi neîncredere. Eu fac parte dintr-un grup care a funcţionat pe lângă CE  cu rolul de a oferi materiale care să o ajute să ia decizii. Este un grup diferit de East Stratcom care se ocupă de propaganda Rusiei.


Profesorul universitar Alina Bârgăoanu vorbeşte despre valul de fake news, pandemie vs. infodemie şi explică ce mai înseamnă libertatea presei şi libertatea de exprimare în epoca digitală. Alina Bârgăoanu vine cu întrebarea cine cîştigă competiţia dintre mass media mainstream şi platformele digitale. Răspunsurile, în urma discuţiei cu Marius Tucă. Un talk show exclusiv, fără #fakenews cu Alina Bârgăoanu şi Marius Tucă, începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE Marius Tucă Show, pe mediafax.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici