Video EDIŢIE SPECIALĂ MARIUS TUCĂ SHOW. Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă: Ne-a zis "Vreau să vă spun adevărul în acest caz. Eu am comis faptele"/ „Dincă spune de Alexandra că au dormit în acelaşi pat, dar nu s-au consumat raporturi sexuale” | VIDEO

Probele împotriva lui Gheorghe Dincă sunt puţine în dosarul Luizei Melencu, ele fiind derivate din cazul Alexandrei, spune Bogdan Alexandru, primul avocat al lui Dincă. Există doar recunoaşterea lui dar probe concrete, până la ora actuală, nu sunt mai susţine acesta.

239 afișări

A spus că Alexandra i-a făcut semn să o ia cu maşina. Dânsul nu spune că a violat-o. Au dormit în acelaşi pat dar nu s-au consumat raporturi sexuale

Marius Tucă: În mare să ne spuneţi în câteva propoziţii ce s-a întâmplat, după aceea vă mai întreb eu despre Alexandra Măceşanu.

Bogdan Alexandru: A declarat că în timp ce circula cu maşina personală i-a fost făcut semn să se oprească pentru a o lua la autostop, deci Alexandra i-a făcut semn să o ia cu maşina...

Marius Tucă: În dreptul localităţii Dobrosloveni.

Bogdan Alexandru: Dobrosloveni, da, urmând să meargă la Caracal, din ceea ce ştiu şi a efectuat acest transport, au avut nişte discuţii în maşină în care inculpatul a încercat oarecum să se apropie de către Alexandra şi a tras oarecum nişte apropouri, a avut nişte discuţii indirecte cu aceasta referitoare la raporturi sexuale, adică n-au fost discuţii directe, dar au fost nişte apropouri în acest sens şi i s-au oferit şi nişte sume de bani.

Marius Tucă: Ea a refuzat asta?

Bogdan Alexandru: A refuzat, da.

Marius Tucă: A oprit maşina undeva aproape de liceul Mihai Viteazu unde învăţa Alexandra.

Bogdan Alexandru: Da, aşa este, a oprit maşina acolo a lovit-o.

Marius Tucă: S-a dat jos din maşină.

Bogdan Alexandru: S-a urcat în spate. A lovit-o, pentru câteva secunde a avut moment de inconştienţă, după care a rămas...

Marius Tucă: A legat-o, i-a pus scotch la gură, la ochi.

Bogdan Alexandru: Nu mai reţin exact cum a procedat dar tot ce pot să vă spun e că a rămas sprijinită pe bancheta din faţă, cu capul sprijinit pe bancheta din faţă şi dânsul a revenit la volan şi a plecat mai departe cu maşina.

Marius Tucă: Şi s-a dus acasă.

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Acasă a violat-o, a recunoscut toate astea, da?

Bogdan Alexandru: Dânsul nu spune că a violat-o.

Marius Tucă: Ci raport liber consimţit.

Bogdan Alexandru: Da, aceasta este declaraţia, eu nu pot decât să vă expun ceea ce spune inculpatul.

Marius Tucă: Bun. Noaptea n-a plecat nicăieri, a rămas acolo.

Bogdan Alexandru: Noaptea a rămas acolo, toată noaptea.

Marius Tucă: Povesteşte ce-a făcut pe perioada nopţii?

Bogdan Alexandru: Nu oferă multe detalii, au dormit în acelaşi pat. Dar nu s-au consumat raporturi sexuale.

Marius Tucă: Dar când a ajuns acolo s-a întâmplat asta, când a dus-o?

Bogdan Alexandru: Nu, aici o să fac şi eu un efort de memorie să fac distincţie între cele două cazuri. Nerevăzând declaraţiile de atunci, din ceea ce îmi amintesc a declarat că n-a întreţinut raport sexual, deşi şi-a dorit, nu a fost de acord Alexandra şi nu a întreţinut raport sexual cu aceasta.

Marius Tucă: Au dormit în acelaşi pat...  bine, ea a sunat la 112 şi spunea că a fost violată.

Bogdan Alexandru: Da, ştiu, se reţine acest aspect.

Marius Tucă: Bun. S-a trezit dimineaţa.

Bogdan Alexandru: A plecat la piaţă dimineaţa.

Marius Tucă: I-a dat un bileţel pe care a scris că îşi doreşte ceva...

Bogdan Alexandru: Da, i-a dat un bileţel pe care se menţionau medicamente, avea nişte medicamente care înţeleg că le lua în mod frecvent şi i-a indicat pe un bileţel ce medicamente să-i cumpere şi dânsul a plecat să facă piaţa şi să cumpere acele medicamente.

Marius Tucă: Şi s-a dus la Craiova.

Bogdan Alexandru: Nu numai la Craiova, a fost şi în Caracal în piaţă.

Marius Tucă: Ok. Şi s-a dus la Craiova, ştiţi că există o întreagă discuţie legată de ora la care s-a întors pentru că Alexandra pe telefon spune vine, vine şi asta era, ne uităm aici, ultimul apel pe care l-a...

Bogdan Alexandru: Astea sunt şi detalii de anchetă cu privire la care nu prea pot să vă lămuresc.

Marius Tucă: Nu, nu, eu spuneam că ultima dată a sunat Alexandra la ora 11 şi 12 minute, 36 de secunde şi se pune că Gheorghe Dincă era în Craiova la ora 10, a fost văzut pe o cameră.

Bogdan Alexandru: Eu nu cunosc acest aspect, n-am apucat să văd toate actele de urmărire penală, am asistat inculpatul şi cunosc foarte bine ceea ce a declarat, dar nu cunosc...

În jurul orei 12 a venit la domiciliu şi a găsit-o pe Alexandra cu telefonul în mână. A ucis-o cu o singură lovitură. A făcut manevre de resuscitare

Marius Tucă: Bun. Spuneţi-mi ce a declarat atunci. Deci s-a dus în oraş, s-a dus la Craiova, s-a întors în jurul orei prânzului, nu?

Bogdan Alexandru: Da. În jurul orei 12 a venit la domiciliu şi a găsit-o pe Alexandra cu telefonul în mână.

Marius Tucă: E important pentru că dacă ea sună ultima dată la 11 şi 12 minute şi dacă a ajuns la 12 era târziu. Mă rog, el spune că în jurul orei 12.. aşa, a găsit-o cu telefonul.

Bogdan Alexandru: Da, moment în care dânsul s-a înfuriat, mai ales că o atenţionase să nu pună mâna pe nimic de acolo din cameră şi a lovit-o. A lovit-o, o singură lovitură, declară dânsul...

Marius Tucă: Ca şi în cazul Luizei.

Bogdan Alexandru: O singură lovitură declară dânsul că a aplicat şi în urma acelei lovituri a căzut cu capul de podea şi în acel moment a urmat o perioadă de agonie şi într-un final, dânsul a încercat tot aşa ca şi în cazul Luizei să facă mai multe manevre de resuscitare care nu au reuşit, şi într-un final a constatat decesul.

Marius Tucă: Şi mai departe s-a hotărât să o incinereze în butoiul din curte.

Bogdan Alexandru: Aşa a declarat.

Marius Tucă: Asta a fost declaraţia şi că acest lucru s-a întâmplat pe parcursul a şapte opt ore. A spus asta în declaraţie?

Bogdan Alexandru: Sigur că da, de la ora 2 până la aproximativ ora 8. Şase, şapte ore.

Marius Tucă: Şi aceste declaraţii le-a făcut în acelaşi timp susţinând că a omorât-o pe Luiza Melencu şi a aruncat-o undeva pe câmp, în timp ce pe Alexandra a incinerat-o în butoiul din curtea casei.

Bogdan Alexandru: Da, da.

Marius Tucă: Mai e ceva în declaraţia lui care v-a atras atenţia despre Alexandra Măceşanu?

Bogdan Alexandru: Nu, nu. Acestea sunt aspectele.

Marius Tucă: Am înţeles că familia a găsit un cercel care s-a găsit în maşină, l-a recunoscut familia Alexandrei.

Bogdan Alexandru: Da, este adevărat.

Marius Tucă: În ceea ce priveşte poşeta nu ştiţi.

Bogdan Alexandru: Nu cunosc acest aspect.

Marius Tucă: O întrebare, dacă domnul avocat a primit în timpul reprezentării lui Dincă vreun mesaj pentru inculpat din partea complicilor lui, în afară de discuţia cu familia lui?

Bogdan Alexandru: Nu există aşa ceva.

Declară că faptele le-a săvârşit fără să ştie nimeni altcineva. Nu avem de ce să credem că ar face parte dintr-o reţea

Marius Tucă: E o întreagă discuţie apropos şi aş vrea să vă întreb legat de faptul că Gheorghe Dincă ar fi făcut parte dintr-o reţea. Aţi simţit asta, aţi avut vreun element pe parcursul cercetării, a făcut vreo mărturisire?

Bogdan Alexandru: Eu ca avocat sunt obligat să mă raportez la probe, mai ales că sunt avocatul inculpatului, adică a celui care este acuzat şi atunci eu trebuie să mă uit să văd dacă există vreo probă în acest sens. Ori în dosarul de urmărire penală până la ora actuală, din ceea ce cunosc eu, cât am apucat să cunosc până la momentul la care nu am mai fost solicitat, nu exista nicio probă în acest sens. Adică dânsul declara că faptele le-a săvârşit fără să ştie nimeni altcineva, iar alte declaraţii, alte probe care să confirme faptul că dânsul făcea parte dintr-o reţea nu există. Deci ca atare eu sunt obligat să iau informaţiile din dosar şi să vă spun că nu există nicio probă în acest sens, deci nu avem de ce să credem că ar face parte dintr-o reţea.

Marius Tucă: Asta e clar până în momentul ăsta nu există o probă care să arate, să spună despre faptul că Gheorghe Dincă ar fi făcut parte dintr-o reţea, lua fete pentru reţea şi aşa mai departe. Din ce aţi văzut dumneavoastră el a acţionat...

Bogdan Alexandru: Sigur, e o ipoteză de lucru pentru procurori.

Marius Tucă: Dar din ce aţi văzut, din ce a mărturisit, din declaraţiile oficiale, din tot ce s-a întâmplat în această anchetă până în momentul ăsta, el a acţionat singur. Deci nu a avut niciun complice, nu a vorbit despre cineva...

Bogdan Alexandru: Nu a vorbit despre cineva.

Marius Tucă: Aţi avut sentimentul că a ascuns lucrul ăsta, că a ascuns cumva că ar fi avut pe cineva care să-l ajute sau ceva?

Bogdan Alexandru: Nu, nu am avut un astfel de sentiment.

Marius Tucă: Am înţeles. O altă întrebare. Nu cumva Dincă a căutat momentele de conflict cu cele două fete pentru a şterge ruşinea că n-ar fi putut avea contact sexual cu ele? Dar cu Luiza el mărturiseşte că a avut contact sexual.

Bogdan Alexandru: Că a avut... numai cu Alexandra spune că nu a reuşit, nu a avut un astfel de contact.

Marius Tucă: Dumneavoastră aţi văzut probele de la faţa locului pentru că am înţeles, în urma incinerării Alexandrei, a rezultat cenuşă şi mai mulţi dinţi? Aţi văzut aceste probe?

Bogdan Alexandru: Nu, în momentul la care eu am fost prezent acolo la percheziţie era ulterior momentului în care s-au prelevat aceste probe din cenuşă. Practic în ziua de 27, sâmbătă 27 iulie, se luaseră probele la prima percheziţie care a avut loc la domiciliul inculpatului.

Marius Tucă: Dar nu era normal să vedeţi şi dumneavoastră probele?

Bogdan Alexandru: Sigur, sunt discuţii, până la urmă eu nu am solicitat să le văd, dacă aş fi solicitat în mod cert mi-ar fi fost prezentate.

Marius Tucă: Bună seara, aş dori să-l întrebaţi pe domnul avocat ce grosime aveau pereţii butoiului. Ştiţi cumva legat de asta?

Bogdan Alexandru: Da, pot să vă spun că era un butoi metalic, să fi avut, nu ştiu, o jumătate de centimetru grosime.

Marius Tucă: Era destul de gros. Spuneţi-mi, butoiul ăla a rămas în curte şi în zilele următoare în care dumneavoastră aţi fost prezent la percheziţie, nu l-a ridicat nimeni de acolo.

Bogdan Alexandru: Sigur.

Marius Tucă: Alte probe care să reziste şi să ducă la inculparea lui Gheorghe Dincă pentru omor au mai existat din cunoştinţele dumneavoastră?

Bogdan Alexandru: Nu. Până la momentul la care eu am avut legătură cu ancheta, nu.

Marius Tucă: În ceea ce o priveşte pe Luiza Melencu exista vreo probă?

Bogdan Alexandru: Acolo probatoriul era şi mai subţire. Deci în ceea ce priveşte pe Luiza...

Marius Tucă: Ce anume exista, că nu-mi aduc aminte să fi existat ceva?

Bogdan Alexandru: Nu prea erau multe, toate au derivat de la Alexandra, de la cazul Alexandra, prin asocierea modului de operare, să zicem aşa, dar în afară de recunoaşterea inculpatului, o probă concretă în cazul Luizei nu există. O probă concretă până la ora actuală.

Marius Tucă: Probă concretă poate să existe în urma aflării ADN-ului din rămăşiţele de la lizieră, de la marginea lizierei, acolo unde Gheorghe Dincă s-a dus şi le-a arătat, le-a indicat... locul care le-a fost indicat de Gheorghe Dincă.

Bogdan Alexandru: Sigur că da. dacă se va confirma, fiind o probă de specialitate, va avea o putere probatorie foarte mare.

Marius Tucă: Nu v-am întrebat, sunteţi căsătorit?

Bogdan Alexandru: Da.

Marius Tucă: Aveţi copii?

Bogdan Alexandru: Am doi copii.

Marius Tucă: Doi copii, câţi ani au?

Bogdan Alexandru: Cinci ani şi trei ani, băieţi.

Ar fi trebuit intervenit mult mai eficient. Este o totală necoordonare a organelor de poliţie şi a procurorilor

Marius Tucă: Doi băieţi. Mulţi ani să vă trăiască. Spuneţi-mi vă rog apropo de felul în care autorităţile au reacţionat la telefoanele Alexandrei, cum comentaţi dumneavoastră avocat fiind şi văzând ce se întâmplă în România şi în materie de legislaţie.

Bogdan Alexandru: Da, opinia mea, ieşind oarecum din spectrul acesta al avocatului inculpatului, opinia mea este că ar fi trebuit intervenit mult mai eficient, mai repede, cele nouăsprezece ore care au scurs din momentul sesizării şi până la prezenţa anchetatorilor în acea locuinţă este enorm, este ceva exagerat pentru anii în care trăim, în condiţiile în care localizarea la ora actuală se face la minut din ceea ce am auzit. Este o totală, să zicem aşa, necoordonare a organelor de poliţie şi a procurorilor în acest sens.

Marius Tucă: Eu cred că toţi cei care au participat la asta se fac vinovaţi, fiind cumva criminali în serie alături de Dincă.

Bogdan Alexandru: Da, dacă se intervenea la timp poate nu mai discutam astăzi de o crimă şi de un criminal în serie.

Nu aş putea să-l numesc criminal în serie. Nu cred că mai există victime

Marius Tucă: Dumneavoastră din cât l-aţi cunoscut pe Gheorghe Dincă are profilul unui criminal în serie?

Bogdan Alexandru: Vă mărturisesc sincer că e primul caz în care mă confrunt cu o astfel de acuzaţie şi nu pot să fac o comparaţie foarte, foarte bună în acest sens.

Marius Tucă: Dar văzând ce era la faţa locului, având în vedere mărturisirile pentru că dumneavoastră le ştiţi în detaliu, tot ce a mărturisit el legat de cele două crime, văzând felul în care el a reacţionat, felul în care s-a comportat...

Bogdan Alexandru: N-aş putea să-l numesc criminal în serie, are două acuzaţii de crimă pe care le recunoaşte.

Marius Tucă: Sunt recunoscute aici.

Bogdan Alexandru: Însă din punctul meu de vedere un criminal în serie ar trebui să aibă totuşi mai multe crime pe care să le comită.

Marius Tucă: Credeţi că are mai multe?

Bogdan Alexandru: Mă raportez la ceea ce a declarat şi nu cred că are mai multe.

Marius Tucă: În ceea ce priveşte acea primă pistă, până una alta s-a dovedit falsă, credeţi că a încercat să inducă în eroare organele de anchetă, în momentul în care s-a deplasat pe malul Dunării? V-am mai întrebat asta, vă mai întreb o dată.

Bogdan Alexandru: Nu cred că a încercat să inducă în eroare.

Marius Tucă: Atunci de ce a făcut asta?

Bogdan Alexandru: Nu cred că a încercat să inducă în eroare.

Marius Tucă: Atunci există o a treia victimă.

Bogdan Alexandru: Intenţia a fost de a indica locul.

Marius Tucă: Deci el era foarte clar în ceea ce privea locul.

Bogdan Alexandru: Aşa am perceput eu, e adevărat că n-am avut o discuţie directă pe parcursul acestei proceduri cu inculpatul, dânsul stătea într-o maşină, eu stăteam în altă maşină, nu eram lângă inculpat în maşina de poliţie. Dar aşa cum am perceput de la distanţă...

Marius Tucă: Când v-aţi întors vorbesc.

Bogdan Alexandru: Din păcate nu am reuşit să mai iau legătura pentru că dânsul a mers la arestul IPJ Dolj şi eu am mers la domiciliul, deci n-am mai avut o discuţie după această procedură cu dânsul. Şi discuţia cu inculpatul se face într-un anumit cadru, adică trebuie solicitată o astfel de întâlnire.

Marius Tucă: E adevărat, dar ştiţi de ce vă întreb pentru că dacă e adevărat că acolo a aruncat un cadavru, da, şi există şi rămăşiţele din care nu s-au putut preleva probe ADN, de la liziera pădurii, dar mai sunt, am înţeles, dinţii, înseamnă că e vorba despre a treia victimă. Pentru că rămăşiţele de la pădure nu aparţin Alexandrei.

Bogdan Alexandru: Nu, trebuie să exist şi probe în acest sens.

Marius Tucă: Dacă mergem pe ideea că a aruncat cadavrul acolo.

Bogdan Alexandru: Inculpatul poate să se răzgândească în ceea ce priveşte declaraţia, n-ar fi primul inculpat care îşi schimbă declaraţia în cursul urmăririi penale şi ca să discutăm de o a treia victimă trebuie să avem probe că ar fi şi o a treia victimă.

Marius Tucă: E posibil ca acea primă reconstituire să fi fost făcută pentru a nu recunoaşte faptul că şi pe Luiza Melencu a incinerat-o în butoi aşa cum s-a întâmplat cu Alexandra. Că ar fi fost prea mult în primă fază, la asta mă gândesc. Pentru că altfel dacă stăm şi uităm la declaraţiile pe care le-a făcut, Dincă până acum, cu toate că aici o să ne înjure multă lume dar ne asumăm asta, nu prea a minţit.

Bogdan Alexandru: Asta pot şi eu să vă confirm că în esenţă, dacă discutăm pe declaraţiile dânsului, 80-90% din modul... corespunde.

Marius Tucă: În esenţă legate de victimă, de numărul de victime... pentru că acum sunt chestii legate că nu ar fi violat-o, a violat-o pe Alexandra dacă spune ea la telefon când sună la 112, mă rog, şi altele.

Bogdan Alexandru: Şi aici sigur că e o probă fără doar şi poate, însă pentru o condamnare a inculpatului trebuie să existe o coroborare de probe pentru a se trage o concluzie certă că a săvârşit o faptă.

Marius Tucă: Da, dar cert este, pentru că sunteţi avocat, în legătură cu Luiza Melencu nu există nicio probă. Singura probă care ar putea să existe va veni, dacă va veni, în legătură cu ADN-ul din dinţii găsiţi în locul indicat de Dincă la liziera pădurii.

Bogdan Alexandru: Da, sigur, e o probă de specialitate care, dacă va avea un răspuns afirmativ, va fi greu de combătut.

Marius Tucă: Da, dar dacă nu... e cam de necombătut pentru că vorbim despre ADN şi aici văd nenumărate discuţii, contraexpertize, că ADN-ul o probă regină să spunem aşa, în momentul în care vorbim despre ADN se închide... nu există alta. O întrebare de la cei care ne urmăresc, o întrebare pe care v-aş fi adresat-o şi eu, este legată de stenogramele de pe telefoanele private ale poliţiştilor care au discutat cu Alexandra. Dumneavoastră aţi citit aceste stenograme?

Bogdan Alexandru: Nu.

Marius Tucă: De ce?

Bogdan Alexandru: Le-am văzut doar în presă.

Marius Tucă: Păi nu, n-au apărut în presă. Vorbesc despre stenogramele telefoanelor directe, de pe telefonul poliţistului cu Alexandra, nu le-aţi văzut?

Bogdan Alexandru: Nu le-am văzut. Nu, acelea nu. Eu am văzut doar discuţiile care s-au furnizat în...

Marius Tucă: Alea care au fost la 112, e clar. Dar de acelea, n-aţi ştiut de existenţa lor cât aţi fost avocatul lui Gheorghe Dincă? Nu vi s-a adus la cunoştinţă?

Bogdan Alexandru: Nu, nu. Nu mi-au fost prezentate până în acel moment. Cum ştiţi şi dumneavoastră, dosarul de urmărire penală e nepublic şi anchetatorii prezintă inculpatului numai ce consideră dânşii că trebuie să fie prezentat şi nu se cunosc toate aspectele de către inculpat, ca atare nici eu ca avocat nu pot să am cunoştinţă decât de aspectele de care ia cunoştinţă inculpatul.

Conform actelor de la dosar încă sunt avocatul inculpatului

Marius Tucă: Domnule Bogdan Alexandru, aţi urmărit acest caz, aţi fost în casă acolo, aţi cunoscut pe Gheorghe Dincă, spuneţi-mi, probabil că vă urmăreşte cazul ăsta, nu, el în continuare ţine trează opinia publică şi practic 90% din informaţiile care se difuzează în România pleacă de la acest caz, spuneţi-mi ce sentiment aveţi legat de cazul ăsta, de tot ce s-a întâmplat la Caracal? Şi dacă aveţi vreun semn de întrebare legat de tot ce s-a întâmplat, de mărturiile care au avut loc până acum, de mărturisiri, de toate cercetările care au avut loc până acum la faţa locului?

Bogdan Alexandru: Eu nu pot să gândesc decât strict profesional...

Marius Tucă: Eh, mai puteţi gândi şi strict uman pentru că sunteţi om înainte de a fi avocat. Şi eu sunt jurnalist sută la sută, pur sânge pot să dovedesc...

Bogdan Alexandru: Poziţia mea de avocat...

Marius Tucă: Nu mai aveţi poziţia de avocat, acum sunteţi un om liber, nu-l mai reprezentaţi pe Gheorghe Dincă şi puteţi să răspundeţi şi ca avocat, dar ca om care este sentimentul pe care îl aveţi legat de tot ce s-a întâmplat la Caracal?

Bogdan Alexandru: În calitatea mea de avocat al inculpatului nu pot să exprim şi sentimentul de...

Marius Tucă: Aţi fost avocat, nu mai sunteţi. Aţi vrea să-l reprezentaţi în instanţă pe Gheorghe Dincă.

Bogdan Alexandru: Aş putea să port o discuţie şi pe tema asta cu dumneavoastră, conform actelor de la dosar încă mai sunt şi acest aspect este interesant. Sunt şi eu şi colegii mei care au fost numiţi în continuare pentru că ne încetează delegaţia numai la momentul în care se prezintă un apărător ales care până acum nu s-a prezentat.

Marius Tucă: Dar apropo de asta, v-aţi dori să-l reprezentaţi în instanţă, când se va judeca pe Gheorghe Dincă?

Bogdan Alexandru: E un caz destul de dificil, nu e foarte uşor să fii...

Marius Tucă: Hai să vă iau altfel, dacă tot în continuare sunteţi avocat în momentul în care vă pun o întrebare strict umană am să vă întreb una legată de avocatul Bogdan Alexandru. Care sunt, spuneţi-mi, în pledoaria dumneavoastră argumentele cu care l-aţi apăra pe Gheorghe Dincă?

Bogdan Alexandru: Bun. Întotdeauna un avocat găseşte nişte argumente sau cel puţin trebuie să caute mult şi să găsească ceva. Acum, sigur că da, argumentele avocatului nu trebuie să fie agreate şi de către judecător.

Marius Tucă: Nu contează asta, spuneţi-mi un singur argument.

Bogdan Alexandru: Evident că punându-mă pe poziţia aceasta aş folosi probele care există şi m-aş folosi de probele care nu există, să zicem aşa. Probele care există îl incriminează, dacă e să discutăm, îl incriminează numai în ceea ce priveşte fapta comisă împotriva Alexandrei, dacă într-adevăr rămâne în picioare acel ADN...

Marius Tucă: Care s-a dovedit că ar fi al Luizei Melencu şi coroborat cu faptul că el i-a dus acolo şi că ar fi ADN-ul Luizei...

Bogdan Alexandru: Până la urmă a fost dusă acolo şi...

Marius Tucă: Plus şi maşina, s-a avut la dosar maşina cu care luată Luiza Melencu în martie atunci, în acea zi fatidică.

Bogdan Alexandru: Bun, dar pentru un avocat al inculpatului mai este o întrebare.

Marius Tucă: Care?

Bogdan Alexandru: S-au găsit urmele acolo, în locuinţa inculpatului...

Marius Tucă: Ale Luizei Melencu?

Bogdan Alexandru: Nu, vorbesc de Alexandra, dar ce probă avem că inculpatul a comis fapta. Ce probă există concret la dosar că el a comis-o şi n-a comis-o împreună cu altcineva sau a comis-o altcineva?

În percepţia vecinilor, a familiei, era un om normal, obişnuit care-şi vedea de treaba lui

Marius Tucă: E o întrebare. Dar un argument în favoarea lui Dincă pentru felul în care era el ca om, mă rog, mai greu de crezut că era om?

Bogdan Alexandru: În percepţia vecinilor, a familiei, el era un om normal.

Marius Tucă: Păi vecinii sunt mai tot timpul beţi că încă nu au reuşit să ajungă vreunul dintre ei treaz să depună o mărturie.

Bogdan Alexandru: El a fost perceput ca un om obişnuit, ca un om care-şi vedea de treaba lui.

Marius Tucă: Ştiţi care e chestiunea care mă surprinde pe mine şi rămân mirat. Eu n-am văzut casa aia, dar dacă o vedeam sigur îmi puneam un semn de întrebare, ce e Dumnezeule cu casa asta? E o casă total atipică, arată ca o casă a groazei şi nu trebuia să se întâmple ceva acolo ca să spui asta. Sunteţi de acord cu mine? Cel puţin din ce se vede la televizor.

Bogdan Alexandru: Nu pot să trag concluzia de casa a groazei. E o casă într-adevăr care trezeşte anumite suspiciuni când observă acea dezordine care există, dar, na...

Marius Tucă: Vă rog să faceţi o precizare legată de poliţistul căruia i s-a mărturisit prima dată criminalul. După părerea domnului avocat poliţistul a fost ales de inculpat aleatoriu sau a lăsat impresia că se cunoşteau?

Bogdan Alexandru: Nu mi-a lăsat impresia că s-ar fi cunoscut.

Marius Tucă: Nu, nu cred că se cunoşteau pentru că venise de la Bucureşti.

Bogdan Alexandru: Ce vreau să vă spun este că s-au purtat discuţii repetate pe parcursul celor două zile, nu numai de către acest poliţist ci şi de către domnii procurori şi de către alţi poliţişti, în sensul de a-şi recunoaşte faptele că sunt probe şi nu are sens ca dânsul să îşi menţină poziţia de nevinovăţie pentru că sunt probe care îl incriminează şi au fost discuţii în mod repetat pe această temă care cred că, până la urmă, l-au determinat pe inculpat să-şi dea seama că  probele vor dovedi vinovăţia acestuia şi în acest context a recunoscut, mă gândesc.

Marius Tucă: Aici pot să spun şi eu că poliţistul e din Slatina, dar se află de 28 de ani la Bucureşti, Slatina fiind foarte aproape de Caracal, mai mult decât atât părinţii fiind la origini din Balş, un alt oraş din judeţul Olt, foarte aproape de Caracal. Spuneţi-mi, vă rog, dacă aţi mai luat legătura cu familia din momentul în care n-aţi mai fost chemat, n-aţi mai participat.

Bogdan Alexandru: Da, am mai discutat cu familia până în urmă cu o săptămână şi mai bine am avut ultimele discuţii şi mi s-a spus faptul că nici dumnealor nu ştiu foarte bine situaţia inculpatului pentru că nu au avut posibilitatea să ia legătura cu acesta. Dânşii încercau să ia de la mine informaţii despre inculpat iar eu încercam să iau informaţii despre inculpat de la dumnealor.

Marius Tucă: Practic nu au avut acces deloc la...

Bogdan Alexandru: Da, da. Gândiţi-vă că dacă eu ca avocat al inculpatului nu am mai fost informat, familia...

Marius Tucă: Nici măcar atât.

Bogdan Alexandru: Aş vrea totuşi să am o discuţie legată de apărare în acest caz, să-mi exprim opinia de avocat în raport cu modul în care a fost asigurată apărarea din oficiu a acestui inculpat. Eu am fost primul avocat al inculpatului, din punctul meu de vedere totuşi s-a minimalizat puţin rolul avocatului în acest caz în sensul că nu s-a înţeles de către procurori faptul că apărarea trebuie să fie şi una efectivă, continuă, un drept fundamental până la urmă pe care trebuie să-l aibă...

Marius Tucă: Păi de ce n-au înţeles asta?

Bogdan Alexandru: Dacă ar fi înţeles, nu am fi ajuns în situaţia acum să discutăm de al patrulea, al cincilea avocat din oficiu al inculpatului, în primul rând nu există o explicaţie logică pentru faptul că eu în calitate de avocat al inculpatului nu am fost întrebat dacă doresc să mă mai prezint la următoarele acte de urmărire penală şi nici inculpatul nu a fost întrebat dacă înţelege să mai fie asistat de către mine. Din punctul meu de vedere asta e o eroare destul de mare.

Marius Tucă: Practic aţi fost daţi la o parte.

Bogdan Alexandru: Da, practic, eu ca avocat al inculpatului, chiar dacă am fost numit de stat la solicitarea organelor judiciare, am fost dat la o parte şi înlocuit cu un alt avocat, ulterior şi acel avocat  a fost înlocuit cu un alt avocat, în condiţiile în care dreptul la apărare este destul de clar reglementat de articolul 10 din Codul penal, prin raportare la articolul 91 din Codul penal care prevede avocatul din oficiu. În ceea ce priveşte articolul 10, dreptul fundamental la apărare, prevede că organele judiciare au obligaţia de a asigura exercitarea dreptului la apărare în mod efectiv şi deplin, or efectiv şi deplin înseamnă că trebuie să asigurăm o apărare de la momentul 0 până la momentul z, continuă, prin intermediul unui apărător, mai ales că articolul 91 din Codul penal prevede că inculpatul, în cazul de asistenţă juridică obligatorie este asistat printr-un avocat, spune textul de lege, printr-un avocat. Odată ce-l are nu cred că mai avem dreptul să înlocuim acest avocat.

Marius Tucă: Dacă îşi doreşte?

Bogdan Alexandru: Ah, bun, dacă inculpatul solicită, nu e mulţumit de serviciile avocatului, atunci mi se pare firesc... la rândul lui avocatul dacă îşi exprimă intenţia de a nu mai fi avocat în acel caz, sigur, atunci înlocuirea este perfect în regulă. Ce nu este în regulă este faptul că deşi eram avocatul inculpatului, ancheta a întrerupt... procurorii nu m-au mai solicitat la următoarele acte de urmărire penală şi au solicitat un alt avocat, după aceea alţi avocaţi fracţionând apărarea. Este foarte grav, din punctul meu de vedere este o încălcare gravă a dreptului la apărare care nu trebuie să fie formală. Sigur că putem să spunem domnule, i-am asigurat avocat din oficiu, niciun act de urmărire penală nu s-a făcut fără avocat din oficiu, deci suntem acoperiţi nicio problemă, asta e practica şi în alte cazuri, bun. Dar interpretarea legii trebuie să se facă corect, dreptul la apărare este un drept fundamental, este reglementat şi în Convenţia europeană a drepturilor omului şi trebuie să fie un drept care să fie asigurat aşa cum trebuie, de la început până la sfârşit. Ori e clar că nu poţi să acorzi o apărare corectă şi complexă unei persoane dacă tu eşti chemat într-un anumit moment să asişti doar la o audiere, după care vine un alt coleg şi asistă la o altă audiere şi niciunul dintre colegii din oficiu nu e în temă cu ceea ce se întâmplă în caz. Ce apărare poţi să mai faci unui inculpat în aceste condiţii? În care tu nu ştii ce s-a întâmplat de la început, care e poziţia inculpatului şi aşa mai departe. Deci aceasta din punctul meu de vedere este o încălcare a dreptului la apărare şi ar fi trebuit să fie constatată şi de către anchetatori şi să nu ne mai aflăm în momentul de faţă într-o asemenea situaţie.

Marius Tucă: Mulţumesc mult pentru participarea din această seară domnule Bogdan Alexandru şi ţinem legătura, cazul încă nu s-a închis, dimpotrivă spun că sunt multe semne de întrebare legate de ce se v-a întâmpla şi mai ales ne dorim foarte tare să aflăm adevărul cu tot ce s-a întâmplat în acest caz absolut înfiorător.

Bogdan Alexandru: Să sperăm cu toţii că adevărul până în final se va afla.

Marius Tucă: E vorba de o tragedie naţională.

 

Taguri:
ştiri,
mediafax,
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici