Interviul integral | Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: A venit momentul să le spunem românilor că n-a fost revoluţie

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu a povestit joi, la emisiunea Marius Tucă Show, cum a trăit în urmă cu 30 de ani evenimentele din decembrie 1989, dar şi cum s-au născut primele suspiciuni că atunci nu a fost o revoluţie, ci o lovitură de stat.

3610 afișări

Diversiunea cu teroriştii în primul rând a avut ca punct central declaraţia lui Ion Iliescu din seara de 23 decembrie

Marius Tucă: Nu, nu, vă rog…

Ion Cristoiu: Vorbesc şi în numele dumneavoastră că am fost împreună.

Marius Tucă: Şi semnez la final.

Ion Cristoiu: Deci, diversiunea cu teroriştii în primul rând a avut ca punct central declaraţia lui Ion Iliescu din seara de 23. El se duce la televizor, am textul, şi spune aşa ”am venit… că întârziaseră de la o şedinţă… dar ne-au împiedicat să ajungem mai devreme aceşti terorişti”. Şi spune că teroriştii sunt oamenii lui, fanaticii lui Ceauşescu…

Marius Tucă: S-a spus şi până a apărut el, s-a spus în ziua de 22 şi în seara de 22…

Ion Cristoiu: Tot el a spus pe 22, dar cuvântul terorist, la nivel de şef de stat, că el…

Marius Tucă: Da, era şeful statului.

Ion Cristoiu: Şi a spus o chestiune, atenţie foarte important. Deci Ceauşescu era deja dispărut, adică era deja capturat, cum spuneţi dumneavoastră. Cu toate acestea se pune pe seama lui Ceauşescu că, vezi Doamne, nişte tipi fanatici care pe 22 erau ai securităţii au ieşit ca să-l aducă la putere pe Ceauşescu. Domnul Tucă, râdem şi acum. Noi toţii acum… s-a dovedit că Ceauşescu era deja acolo. Era în TAB. Dar ei ştiau că e în TAB. El ştia că e în TAB. Nu ştia?

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: Păi şi cum putea să spună că ăia voiau să-l aducă de unde? Nu înţelegi cât minţea?

Marius Tucă: Să-l captureze. Vă rog să nu-l faceţi pe domnul Iliescu mincinos, vă rog, dacă se poate.

Ion Cristoiu: Deci încă o dată, de pe 22 de la ora 4 domnul Caramitru anunţă că Ceauşescu a fost capturat, da? Ceauşescu e la Târgovişte în TAB, da? şeful statului care se numea Ion Iliescu n-avea cum să nu ştie că e în TAB. Cum poate să vină la televizor să spună că nişte fanatici vor să-l aducă. De unde?

Marius Tucă: Păi sunt eu avocatul diavolului. Încercau să-l captureze, staţi un pic, acum am făcut nenumărate interviuri cu Kemenici. Kemenici a stat în permanenţă cu teama în suflet că unitatea va fi atacată, da…

Ion Cristoiu: De cine?

Marius Tucă: De terorişti.

Ion Cristoiu: Păi care terorişti că nu era niciun terorist?

Marius Tucă: Ăştia de care zicea Iliescu cred şi că va fi capturată familia Ceauşescu, Nicolae şi Elena Ceauşescu, aduceţi-vă aminte, că s-a tras acolo şi ce întreagă psihoză era în unitatea din Târgovişte. V-am răspuns.

Ion Cristoiu: Da, dar Kemenici era subiectul unei psihoze, eu spun de ce a fost…

Marius Tucă: Da, bineînţeles că era şi el şi toţi erau de acolo. Şi mai mult decât atât şi Gelu Voican Voiculescu spune şi cei care…

Ion Cristoiu: Ce spune? Că ei nu ştiau?

Marius Tucă: Nu, că ştiau că e acolo că e capturat şi vorbeau doar cu doi trei oameni de teamă să nu fie cineva să îi elibereze. De aia îi şi ţinea în TAB. De aia i-a şi împuşcat. De ce credeţi că i-au împuşcat?

Ion Cristoiu: Ajungem imediat, nu mă provocaţi. Ajungem la radiografia acestei diversiuni. Deci încă o dată, vine Ion Iliescu, atenţie şi mai spun o chestie, iertaţi-mă, chiar criminală, spune aşa aceşti tipi sunt în civil. Pentru că psihoza a constat în felul următor…

Marius Tucă: Hai, domnule, să privim în perspectivă, dacă îi luăm pe ăia că erau în civil, că ăia au tras vă întrebam un lucru esenţial, de ce i-au executat pe Ceauşeşti?

Ion Cristoiu: După părerea mea şi aici eu zic o idee nouă planul de executare a lui Ceauşescu a făcut parte… şi a fost un plan, căderea şi executarea. Deci, nu ştiu dacă înţelegeţi, toată diversiunea cu teroriştii

Marius Tucă: Absolut, şi poate fi aşa.

Ion Cristoiu: Diversiunea cu teroriştii a avut drept scop crearea unei asemenea mânii colective împotriva lui Ceauşescu…

Marius Tucă: Da, dar aici vă dau lovitura de graţie. Pentru că Iliescu a fost singurul care s-a opus să-i execute pe cei doi.

Ion Cristoiu: Unde s-a opus?

Marius Tucă: Toate mărturiile spun asta în discuţiile lor care aveau loc în baie şi trăgeau apa, da, în closetul de la Comitetul Central…

Ion Cristoiu: Ştiu şmecheria, o cunosc de la CIA.

Marius Tucă: Făceau lucrul ăsta să nu fie auziţi şi aşa mai departe, când au hotărât, eh, în momentele alea, de fiecare dată, a durat foarte mult, totuşi din 22 în 25, din cauza faptului că Iliescu s-a opus unei execuţii sumare, cum a fost.

Ion Cristoiu: Nu, a vrut proces.

Marius Tucă: A vrut proces.

Ion Cristoiu: Care era mai rău. Care a fost mai rău că şi-a bătut joc de justiţie.

Marius Tucă: Nu, n-a vrut să-i execute. Asta spune şi Gelu Voican Voiculescu, spun toţi cei care au fost martori. Dar ceea ce spuneţi dumneavoastră se încadrează perfect…

Ion Cristoiu: Domnul Ion Iliescu ştia de la proces…

Marius Tucă: Vreţi să vă spun ce cred eu? În momentul în care l-au capturat era hotărât deja că va fi executat.

Executarea lui Ceauşescu prin proces sau fără proces a fost decisă înainte ca Ceauşescu să pice. Asta este.

 

Ion Cristoiu: Extraordinar, păi n-am zis eu mai înainte asta?

Marius Tucă: Nu, n-aţi spus asta. Aţi zis că probabil că exista planul ca în momentul în care a avut loc capturarea s-a hotărât şi execuţia. Am spus un pic altfel.

Ion Cristoiu: Da, şi până la urmă ”Hai să facem şi un proces”.

Marius Tucă: Procesul care a fost un simulacru, mai bine nu-l făceau, îl executau fără nimic.

Ion Cristoiu: Da, pentru că în felul ăsta au compromis justiţia.

Marius Tucă: Păi nu, dar am avut şi eu, îi ştiu şi eu, am făcut nenumărate emisiuni cu cei de acolo. Ştiţi ce a zis avocatul Lucescu, da, generalul Lucescu care a fost avocatul apărării. Că dacă ar fi acum să se mai întâmple asta i-ar achita.

Ion Cristoiu: Da. dar noi amândoi am căzut de acord în sfârşit asupra unui lucru. Executarea lui Ceauşescu prin proces sau fără proces a fost decisă înainte ca Ceauşescu să pice. Asta este.

Marius Tucă: Da, dar ştiţi ce zic ei? Gelu Voican Voiculescu, Iliescu, Roman, că execuţia a avut loc ca să oprească teroriştii.

Ion Cristoiu: Păi am înţeles.

Marius Tucă: Păi ei asta spun, în toate interviurile. Şi dacă e aşa, domnule Cristoiu? Pentru că, într-adevăr, după ce au fost executaţi cei doi a încetat focul.

Ion Cristoiu: Domnule, sunt întru totul de acord cu o singură observaţie. Domnul Ion Iliescu nu a fost întrebat până acum la o anchetă, că domnul general Voinea l-a întrebat dar nu a răspuns, cine i-a zis lui, este textul înregistrat…

Marius Tucă: Vă enervaţi, la bătaie sunt mai bun eu, n-aveţi pe nimeni care să vă apere, deci calm şi vă răspund. Care, ce text?

Ion Cristoiu: Deci pe data de 23 când el a zis de terorişti, domnul Marius Tucă, facem un exemplu, noi suntem aici…

Marius Tucă: Dumneavoastră credeţi că a zis-o intenţionat, eu nu cred.

Ion Cristoiu: Păi nu, punem o întrebare…

Marius Tucă: Nu dar puteţi să mă întrebaţi să vă spun ce cred eu.

Ion Cristoiu: Noi suntem amândoi aici şi deodată eu încep să spun că afară se trage pe rupte. Şi dumneavoastră, om normal, mă întrebaţi, domnule Cristoiu, de unde ştiţi? Şi eu o să spun că mi-a zis unul. Iliescu n-a fost întrebat un moment de unde ştia.

Marius Tucă: Vă răspund, bineînţeles că n-a fost întrebat, eu vă răspund acum din perspectiva gazetarului şi a omului care a făcut nenumărate emisiuni şi o să vă dau dreptate. Dumnezeule, oamenii ăia au ajuns la putere, erau la putere, ăia cinci, zece. Câţi erau? Zece care conduceau. Trebuiau să scape de Ceauşescu, trebuiau să scape de toţi să conducă România pe următorii 20 de ani, credeau ei. Este atât de uman ceea ce au făcut şi atunci toate faptele lor, tot ce au făcut din momentul ăla au dus la instaurarea lor ca şefi ai statului. Inclusiv alegerile din 90 au consfinţit asta.

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă, nu v-am contrazis, eu vreau să nu mă mintă.

Marius Tucă: Cu ce?

Ion Cristoiu: Să vină să spună, da, domnule, l-am omorât. Şi?

Marius Tucă: Păi da e clar că l-au omorât, ce, trebuie să ne mintă? Aţi auzit de profesorul Stelian Neagoe, aţi colaborat împreună multă vreme şi aşa mai departe. Eu am scos o carte care se cheamă ultimele zile ale lui Ceauşescu. Am făcut-o împreună practic, în acea emisiune, şi uitaţi ce scria la zece ani de la revoluţie Stelian Neagoe, da? Un istoric care nu poate fi sau experienţa sau profesionismul său nu pot fi puse la îndoială. Zice aşa, şi eu sunt de acord cu acest paragraf 100 de ani şi vreau să-mi spuneţi dacă dumneavoastră sunteţi de acord. ”Au trecut zece ani de la revolta populară din decembrie 89, tranzitată după unii în lovitură de stat, după alţii în revoluţie şi tot în nedumerire adăstăm. Se mai fac, se fac încă săpături. Dacă revoluţia a fost confiscată de artizanii loviturii de stat, atunci din noiembrie 96 încoace ce se petrece în România. Lovitura de stat reconfiscată, în fine, de revoluţie, mira-m-aş. Rămâne, prin urmare, pe altă dată”. Până atunci stimaţi cititori vă recomandăm această carte explozivă, citiţi-o în tranziţie. Deci, descrie faptul că a fost şi revoltă şi unii cred că această revoltă s-a transformat în revoluţie, alţii în lovitură de stat?

Ion Cristoiu: Nu. Nu. Revolta a făcut parte din lovitura de stat.

Marius Tucă: Ah, şi revolta a făcut parte din lovitura de stat.

Ion Cristoiu: Şi revolta pentru că şi Portocală, dar nu numai el, toţi cercetătorii, şi dumneavoastră sunteţi de acord, s-a întâmplat în felul următor. Deci, peste tot în Est e acelaşi patent, oamenii ies în stradă da, mai ţineţi minte, Praga, cutare, cutare, nu mulţi, ies în stradă…

Marius Tucă: Domnule, sunt de acord cu asta.

Ion Cristoiu: Aripa pro-sovietică sau liberală din interiorul partidelor comuniste îl dă jos pe Jivkov, pe ăia…

Marius Tucă: De acord până aici.

Detonatorul au fost morţii de la Timişoara, 73, şi amplificarea acelor morţi

Ion Cristoiu: În România era o chestiune. Unu, Ceauşescu nu putea fi dat jos nici de bunica pentru că era ales de congres şi trecea drept foarte puternic, nu-i aşa? Doi, în România mămăliga nu exploda.

Marius Tucă: Explodase peste tot, mai puţin în România.

Ion Cristoiu: Da, dar nu exploda. Primul test, şi aici spune Portocală o chestie, a fost Iaşul. Pe data de 15, mai ţineţi minte…

Marius Tucă: Noiembrie, în Iaşi…

Ion Cristoiu: Nu, decembrie, decembrie, trebuia să aibă loc… Cu o zi înainte apăruseră în cutiile poştale un fel de manifest să mergeţi la mitingul din Piaţa centrală. Au fost câteva sute dintre care au fost… a fost un eşec. Şi atunci au zis, spune şi Portocală şi toţi care studiază, aveau nevoie de un detonator uriaş. Detonatorul au fost morţii de la Timişoara, 73, şi amplificarea acelor morţi, mai ţineţi minte…

Marius Tucă: Arderea lor la crematoriu.

Ion Cristoiu: Nu, amplificarea lor.

Marius Tucă: Ah, şi încă o chestie, aduceţi-vă aminte de o diversiune incredibilă. Scoaterea morţilor din cimitirul săracilor din Timişoara…

Ion Cristoiu: Da, aia era groapa comună.

Marius Tucă: Vă aduceţi aminte. Imagini care au însoţit revoluţia din decembrie precum că acele victime fuseseră făcute în decembrie în Timişoara. Ţineţi minte.

Ion Cristoiu: Da, domnule, dar înaintea acestora. Portocală face o analiză, ca şi la Macron, a maşinăriei de presă prin care s-a transformat. Pentru că 73 nu erau. S-a întâmplat un lucru foarte simplu. Ceauşescu a închis ţara în ţară au rămas corespondenţii presei străine în prima linie la Timişoara, sârbii au fost în prima linie împotriva mişcării şi ei au început să transmită de aici, e analiză, e extraordinară, tot felul de nebunii. Deci la un moment dat pe data de 18, atenţie… Ele erau preluate de presa occidentală fără verificare, mai ţineţi minte, o să vedeţi, vă dau un exemplu acum, şi care Vocea Americii şi Europa Liberă…

Marius Tucă: Ce să verifici că n-aveai timp să verifici atunci.

Ion Cristoiu: N-aveau timp, oricum erau ca la Liviu Dragnea.

Marius Tucă: Păi nu, dar nu aveai surse, n-aveai de unde să verifici.

Ion Cristoiu: Şi în plus mai aveai o chestiune, atenţie, era demonizat, adică tot ceea ce spuneai despre Ceauşescu, era…

Marius Tucă: Absolut.

Ion Cristoiu: Vă dau un exemplu celebru de falsificare. Pe data de 19 sau 18 Europa Liberă transmite vocea lui Toto, nu ştiu dacă mai trăieşte, care era din Timişoara care spune, textual, atenţie, ”vorbesc de pe o linie securizată a securităţii”. Sigur, dumneavoastră ştiţi ca gazetar era posibil orice să crezi, noi care acum ştim că n-avea… ŞI zice aşa, ”am în faţă un document prin care Securitatea face un raport la Elena Ceauşescu, vă imaginaţi cum să aibă el, şi din care rezultă că sunt 4.452 sau 32 de morţi. Atenţie, concreteţea cifrei, n-a zis mii.

Marius Tucă: 4.452.

Ion Cristoiu: Bun. Aveţi dreptate, dacă ţara n-ar fi fost închisă, dacă lumea ar fi ştiut ce-i Securitatea ar fi zis Hai măi cum să pună mâna Toto…

Marius Tucă: Domnule, suntem de acord, a fost o revoltă populară, dumneavoastră spuneţi că revolta a fost pusă la cale sau a fost întreţinută…

Ion Cristoiu: Nu, era nevoie de ieşirea românilor în stradă, care a fost ca la 21. Nu ieşeau, nu ieşeau şi atunci s-a lucrat intens…

Marius Tucă: Inclusiv la Timişoara, spuneţi.

Ion Cristoiu: La Timişoara şi mai ales la Bucureşti. Gândiţi-vă că în noaptea de 21 spre 22 agenţia TASS a transmis că sunt 5000 de morţi. N-au fost 5000 de morţi.

Marius Tucă: Da, pentru că nu se putea verifica nimic, era un stat închis, era un stat comunist, era un stat perfect controlat de regim.

Ion Cristoiu: Da, dar aţi înţeles? Teza de atunci era ca şi acum. Poporul român nu ieşea. Iese acum?

Marius Tucă: Acum? Păi unde să iasă acum?

Ion Cristoiu: Păi să iasă, poţi să faci orice.

Revoluţia a fost în cursul lui 90 nu atunci. Atunci a fost perestroika.

Marius Tucă: Domnule a ieşit poporul român, uite a ieşit în august anul… au fost momente de ieşire. Au ieşit pe vremea când l-au dat pe Arafat jos, că tot am o emisiune, atenţie, de la ora 7 cu Raed Arafat. Au ieşit.

Ion Cristoiu: Dar nu la proporţiile…

Marius Tucă: Nu la proporţiile acelea. Unde mai pot fi de acord, într-adevăr, şi aici cred că ne înţelegem, a fost o revoltă populară, eu cred că s-a transformat într-o revoluţie, după care…

Ion Cristoiu: Revoluţia a fost în cursul lui 90 nu atunci. Atunci a fost perestroika.

Marius Tucă: Revoluţia a fost în toţi cei 30 de ani. Atunci, revoltă populară şi cred că după aceea a fost, bineînţeles, o lovitură de stat, dacă vreţi, de catifea pentru că lovitura de stat propriu-zisă a început după ce au murit oamenii până la 25 decembrie, până când l-au executat pe Ceauşescu. În momentul ăla, oamenii care erau la putere şi li s-a părut că sunt emanaţii, că asta era, ale revoluţiei, era normal să conducă. Aduceţi-vă aminte scandalul incredibil şi cât aţi scris dumneavoastră, că am citit în vremea aia, eraţi singurul care scriaţi împotrivă, faptul că FSN-ul s-a constituit a fi partid politic şi a participat la… de aici au plecat toate.

Ion Cristoiu: Era PCR-ul, deci trebuie să înţeleagă telespectatorii dumneavoastră…

Marius Tucă: Ce era PCR-ul, FSN-ul nu era nimic. PCR-ul e ăia care au dat lovitura de stat.

Ion Cristoiu: Păi da, dar în FSN intraseră toţi comuniştii şi toţi activiştii, aţi uitat?

Marius Tucă: Păi dar ce era să intre, erau capitalişti între timp? Pentru că ceilalţi erau la PNŢCD care fuseseră în puşcării.

Ion Cristoiu: Păi da, dar PNŢCD, a vrut să se ducă domnul Diaconescu, Ion Diaconescu povesteşte că a vrut să se ducă la Libertatea pe 22 după-amiază să dea şi el un comunicat şi  nu l-au primit.

Marius Tucă: Păi cum să-l primească.

Ion Cristoiu: Deci teza lui Gorbaciov a fost simplă. A spus aşa…

Marius Tucă: Dar ştiţi de ce nu l-au primit? Ştiţi de ce a fost teama aia incredibilă? Şi eu vorbesc din perspectiva unui om care n-a fost nici membru de partid, care n-a avut nimic. Faptul că oamenii l-au văzut pe Iliescu, transformând, ok, o să fie linişte. Că linişte a fost cuvântul care a marcat anii 90.

Ion Cristoiu: Nu contest lucrul ăsta. Chiar dacă apărea regele Mihai, era război civil.

Marius Tucă: Era război. Corect. De aia nu s-a putut. Bun, dar dumneavoastră ca istoric, da, că sunteţi şi istoric…

Ion Cristoiu: Aşa se zice.

Marius Tucă: Sunteţi, sunteţi pentru că studiaţi asta. Cum îndreptăm noi 31 decembrie 1947?

Ion Cristoiu: 30.

Marius Tucă: 30 decembrie 47, scuze, nu era ultima zi.

Ion Cristoiu: 30 decembrie 47 l-a salvat pe regele Mihai, pentru că dacă rămânea în continuare rege, sub conducerea lui s-ar fi făcut toate crimele comuniste.

Marius Tucă: Bun. Dar ce se întâmplă cu istoria României, da? Noi acolo avem un rapt, avem un act care nu a fost îndreptat până în ziua de azi. Cum s-ar putea îndrepta?

Ion Cristoiu: Putem îndrepta considerând că trebuie studiat dacă din punct de vedere juridic, constituţional, abdicarea a fost forţată sau nu. E singurul lucru.

Marius Tucă: Păi măcar asta să se facă, domnul Cristoiu, pentru că nu putem după 50 de ani… vorbim despre revoluţie. Dar în Parlamentul European nu vorbim despre 30 decembrie 47.

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă, şi 30 decembrie 47 este tot subiect de controversă politică şi nu istorică. Adică, pentru că ar trebui să scoatem pe masă toate documentele să vedem ce s-a întâmplat. După părerea mea eu cred că regele nu mai avea ce căuta în…

Marius Tucă: Asta-i altceva.

Ion Cristoiu: Nu, nu mai avea pentru că lumea fusese împărţită.

Marius Tucă: Asta-i altceva, dar se poate face o discuţie despre asta.

Ion Cristoiu: Asta se poate face, dar nenorocirea este, eu de aia am pledat şi am zis…

Marius Tucă: La noi ne plângeam că n-o să avem timp să discutăm şi n-am discutat nimic din ce ne-am propus.

Ion Cristoiu: Cum n-am discutat?

Marius Tucă: Am discutat foarte mult despre revoluţie pentru că ne-am propus asta. Şi probabil că o să o facem pentru că a apărut o carte, apropo de documente din arhivele străine, mai ales din Marea Britanie, o să vă dau cartea, nu ştiu dacă a ajuns la dumneavoastră, un istoric, un prieten de-al nostru a scos cartea, şi o să discutăm probabil în ianuarie după ce se termină sărbătorile şi aşa mai departe…

Ion Cristoiu: Ca să repet, despre decembrie este vital acum pentru că e obligatoriu să pună capăt iluziilor propagandistice. Dacă vreţi să vă spun un lucru, lovitura de stat bolşevică a fost a fost o lovitură de stat, adică…

Marius Tucă: Bolşevică?

Ion Cristoiu: Din noiembrie. Troţki a arestat pe toţi şi toată comedia aia, că eu am un articol în carte care se numeşte figuraţia revoluţiei bolşevice în decembrie. Toată comedia aia, cu luarea cu asalt a Palatului de iarnă, cu aurora care trăgea era teatru. Aşa şi dincoace, în momentul intrării în Comitetul Central deja Stănculescu îi arestase.

Marius Tucă: Ah, şi ştiţi cu mai ce sunt de acord? Cu faptul că Ceauşescu era mort şi el nu ştia, din momentul în care s-a întors din Iran.

Ion Cristoiu: Da, el nu ştia, lui nu-i funcţiona nimic.

Marius Tucă: Vorba lui Portocală, lui paradeală sau ce e ăla, ăla e mort şi el nu ştie. El se plimbă mort sau ceva de genul ăsta şi nu ştie. Era mort.

Ion Cristoiu: Domnul Tucă, să scape de el voiau toţi.

Marius Tucă: Şi tot ce s-a întâmplat din momentul în care s-a întors din Iran arată că nu mai avea nicio putere. De asta spun că era mort, exact ce aţi spus mai devreme. Am aici în carte stenogramele, CPEx-urile din momentul în care el s-a întors din Iran. Sunt o incredibilă lecţie de istorie, de umanitate, de viaţă.

Ion Cristoiu: Domnul Tucă, toată lumea de la Armată, Securitate era sătulă de el până în gât. Deci înţelegeţi, vă dau un exemplu al meu personal, de ce am tresărit şi m-am luminat când a venit Ion Iliescu. De doi ani mă chinuiam să schimb macheta Revistei Teatru. Domnule, sunt macheta…

Marius Tucă: Nu se putea schimba nimic.

Ion Cristoiu: Cu aprobarea lui, era…

Marius Tucă: Încremenit.

Ion Cristoiu: Era totul încremenit. Hai să luăm Cristoiu, da? Eram profesionist. Care era viitorul meu? Nimic. Stăteam la Revista Teatru până mă dădea afară. Şi m-am bătut în noiembrie 89 m-am bătut, m-am certat o grămadă cu ăia de la consiliu că voiau să trec portretul lui şi mereu le spuneam, domnule, scrie Revista Teatru.

Marius Tucă: Haideţi să vă citesc programul de vineri 22 decembrie 89 la TVR. Apropo de faptul că totul era încremenit.

Ion Cristoiu: Încremenit, asta e cea mai bună observaţie.

Marius Tucă: La ora 13, da, telejurnal, apoi agricultura, programe prioritare, după aceea (?) în patrie, versuri patriotice revoluţionare , un sigur gând o singură voinţă, cântece muncitoreşti, 14.20 construim mult şi frumos, documentar, 14.40 mândria de a fi cetăţean al României Socialiste, documentar. La ora 19, că era o pauză, telejurnal, 19.30 Congresul al XIV-lea congresul marilor victorii socialiste, programul partidului, program de muncă şi viaţă al întregului popor, documentar. 19.50, România în lume, congresul al XIV-lea al PCR, o politică externă realistă şi constructivă de pace şi largă colaborare. Dacă le spunem copiilor noştri acum zic că e o glumă proastă. 20.10 hotărârile congresului al XIV-lea al partidului, mobilizator program de muncă pentru întregul nostru popor. 20.30 Copiii cântă patria şi partidul, program literar muzical şi coregrafic, 20.50 tinereţe, educaţie, spirit revoluţionar, pregătirea politico-ideologică, componentă esenţială a educării revoluţionare a tinerei generaţii. Şi abia la 21 cu patria în inimi, cântece patriotice, revoluţionare şi la 21.40 se termina programul pe ziua aia. 

Ion Cristoiu: Eram adjunct la Scânteia tineretului şi aveam sectoarele cele mai de citit, adică cultură, reportaj, mă rog, astea cu morală care erau… divorţuri, cutare. Toate aceste pagini noi le făceam înainte şi aveam două şedinţe pe zi, apropo de rutină, una la nouă şi una la două. Pe la două, când aveam şedinţa ni se spunea avem trei pagini cu tovarăşul şi primele pagini scoase erau ale mele, era o disperare, adică… oamenii munciseră, erau buni profesionişti, făcuseră şi eu le scoteam şi după asta. A doua zi veneau iar…

Marius Tucă: Şi nici nu puteaţi să le puneţi pe net.

Ion Cristoiu: Păi, nu. Trebuie să înţeleagă că noi nu aveam nimic de citit, din ce spune acolo în program.

Marius Tucă: Dar nu mai era nici Scânteia, nici nimic, nu se mai citea nimic.

Ion Cristoiu: Nimic, nimic. Şi faptul divers se desfiinţase.

Marius Tucă: Cu Iohannis ce aveţi?

Ion Cristoiu: N-am nimic, am zis că el a reluat teza lui Ion Iliescu, potrivit căreia a fost revoluţie. Care revoluţie?

Marius Tucă: Apropo de declaraţiile făcute cu…

Ion Cristoiu: La cele două cuvântări… că am impresia că e ca şi rezoluţia asta, n-am înţeles cine a făcut textul respectiv, deşi bănuiesc că e un consilier, care spune aşa ”călăii umblă printre noi”, tot aşa, care din ei? După 22 ora 12 sau înainte? Apoi că noi o să avem de-a face cu el dacă vom spune că… dacă negăm…

Marius Tucă: Că n-a fost revoluţie.

Ion Cristoiu: Da, că nici Ion Iliescu nu şi-a permis. Uite, eu spun că a fost lovitură de stat pusă la cale de Moscova şi vreau să vedem ce ne face. Părerea mea este că a fost prost inspirat, domnule Marius, în condiţiile în care am un rechizitoriu am un rechizitoriu, un domn numit Ion Iliescu este trimis în judecată pentru lovitura de stat în rechizitoriu se spune negru pe alb, lovitură de stat.

Marius Tucă: Şi vine şeful statului şi spune că a fost revoluţie, cei care spun că n-a fost revoluţie au de-a face cu el.

Ion Cristoiu: Şi aşa, cum spune, cum e cu adevărul. Care adevăr?

Marius Tucă: Adevărul despre revoluţie?

Ion Cristoiu: Care adevăr? Îl ştim.

Marius Tucă: Bun. Vreau să vă mai întreb, am uitat de acest fapt, momentul acela în care generalul Stănculescu făcea avioane de hârtie.

Ion Cristoiu: Aici trebuie să mă invidiaţi. Una dintre cele mai mari emisiuni ale mele. Generalul Stănculescu…

Marius Tucă: Când l-aţi pus să facă avioane de hârtie.

Ion Cristoiu: E foarte important, generalul Stănculescu era la puşcărie, ţineţi minte. L-am chemat la B1 în octombrie 2011 la o emisiune şi i-am pus procesul lui Ceauşescu. Mare personaj, l-aţi cunoscut şi dumneavoastră. Eu pe ce m-am bazat, în prostia mea, mă, omul ăsta face puşcărie pe nedrept, între noi fie vorba că dacă nu era el…

Marius Tucă: Da. El a fost condamnat pentru Timişoara.

Ion Cristoiu: Domnul Marius…

Marius Tucă: Da, ăsta e un paradox al istoriei. Am scris nenumărate…

Ion Cristoiu: Ştim, dar trebuie să le spunem telespectatorilor, trebuie să-i facem statuie.

Marius Tucă: Da, dacă nu era el să întoarcă armele…

Ion Cristoiu: Păi da, Milea, se înconjura, poate se trăgea, poate erau mii de morţi chiar pe bune.

Dacă pui acum procesul Ceauşeştilor, românii, generaţiile tinere care nu au trăit zic, băi, dar stai, a fost o crimă

Marius Tucă: A salvat revoluţia, practic.

Ion Cristoiu: A salvat ţara, într-un fel, că poate că scenariul era să fie zeci de mii de morţi. Erau totuşi, trăgeau ăia până la urmă…

Marius Tucă: Deci, aţi făcut emisiunea.

Ion Cristoiu: Şi, pentru prima dată, am pus procesul Ceauşescu. Două lucruri s-au întâmplat atunci. Foarte mulţi telespectatori mi-au trimis mesaje că nu mai suportă, nu că nu suportă că vadă, era pentru telespectatorii de atunci şi de acum ceva violent, era de neconceput.

Marius Tucă: Mi s-a întâmplat şi mie.

Ion Cristoiu: Sunteţi de acord. Adică dacă pui acum procesul, românii, generaţiile tinere care nu au trăit zic, băi, dar stai, a fost o crimă, adică sunt în favoarea lui Ceauşescu, şi l-am pus… mai ţineţi minte, în procese el face avionul ăla de hârtie, da… şi l-am pus să facă avionul ăla de hârtie în direct, în timpul emisiunii…

Marius Tucă: Pot să fac şi eu, să ştiţi. Mă pricep.

Ion Cristoiu: Păi staţi un pic, că el mi l-a aruncat.

Marius Tucă: Dar şi eu vi-l arunc.

Ion Cristoiu: Deci personajul cheie, dacă poate fi un personaj, este Stănculescu. Nicolae Ceauşescu l-a chemat pe el că avea încredere nu că s-a sinucis Milea. Gândiţi-vă că el îl cheamă de la Timişoara, deci de la Timişoara nu vine Guşă, mai ţineţi minte?

Marius Tucă: Da, da, ştiu. Vă ascult dar fac şi avionul.

Ion Cristoiu: Am înţeles, el a făcut mai greu decât dumneavoastră.

Marius Tucă: Eu îl fac repede, încă nu am şaptezeci şi ceva de ani.

Ion Cristoiu: Descumpănirea lui Nicolae Ceauşescu a fost când l-a văzut la Târgovişte, acolo.

Marius Tucă: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că el a lucrat foarte mult cu Stănculescu, degeaba spune, pe comerţul cu arme. Legătura între Ceauşescu şi Stănculescu era una ilegală, adică comerţul cu arme al României era de o mare secretoşenie.

Marius Tucă: Exact, la strict secret.

Ion Cristoiu: Avea şi mare încredere pentru că era inteligent. El îl cheamă în noaptea de 21… să mi-l daţi acum.

Marius Tucă: Da, vi-l dau când vreţi.

Ion Cristoiu: Aţi făcut mai repede…

Marius Tucă: Mai repede şi al meu şi zboară.

Ion Cristoiu: Am văzut. El l-a dat aşa, l-a făcut greu. Mi-a zis că e atent la interviu. E foarte important acest personaj. Deci eu cred că s-ar putea face un film, dacă s-ar putea, dar ca lumea, despre noaptea aia de 21 spre 22.

Marius Tucă: Eu cred că s-ar putea face un film exact despre ultimele zile ale lui Ceauşescu. Tot ce au trăit în cazarmă în anii ăia, sunt foarte multe…

Ion Cristoiu: Cu condiţia să facem personaj shakespearian. Domnule, au trecut 30 de ani…

Marius Tucă: Un personaj tragic, normal, hai să nu-l mai executăm.

Ion Cristoiu: O spun acum ca o declaraţie: sunt unul din marii profitori ai acestei revoluţii, sunteţi de acord, dacă nu era…

Marius Tucă: Ştiu, aţi scris, nu eraţi vedetă de televiziune, nu eraţi şef de ziar…

Ion Cristoiu: Dar asta nu înseamnă că mă pot minţi pe mine însumi. Deci după 30 de ani a venit momentul să scriem despre Ceauşescu despre Securitate la rece.

Marius Tucă: Dar ştiţi ce-ar trebui făcut şi nu s-a făcut niciodată? Un proces cu adevărat…

Ion Cristoiu: ŞI trebuie neapărat reabilitat, reluat procesul…

Marius Tucă: Al familiei Ceauşescu. Un proces adevărat cu oameni care să pledeze pentru, să pledeze împotrivă, pentru că până la urmă este un proces al celor douăzeci şi trei de ani…

Ion Cristoiu: Ştiţi care e cel mai bun argument când i se pregătea perestroika? Este procesul. Procesul ăla este pur stalinist. Dacă procesul era desfăşurat sub majestatea Sa Regele Mihai, nu accepta aşa ceva, adică, chiar era proces. Şi al doilea lucru foarte important

Marius Tucă: Nu mi-aţi spus că trebuia să scape repede de ei?

Ion Cristoiu: Nu numai asta, este meschinăria, deci gândiţi-vă, mereu spun, procesul mareşalului Antonescu, în 46, fals, de acord…

Marius Tucă: Dar a avut grandoare, a fost… Aici a fost într-o unitate, într-o sală oarecare, într-o mizerie.

Ion Cristoiu: Era ceva groaznic, adică…

Marius Tucă: Şi totul în pripă. Hai să… că nu mai avem timp, în câteva minute.. şi la ora 7 intrăm din nou live cu Raed Arafat, ştiţi că acum se pune la cale execuţia lui Raed Arafat…

Ion Cristoiu: Pot să fac o observaţie? Aţi observat o chestie uluitoare, cum se lucrează la răsturnarea de imagine? Dacă spuneai acum un an despre Raed Arafat ceva, te linşau.

Marius Tucă: Cum s-a întâmplat cu Băsescu, regimul Băsescu…

Ion Cristoiu: Dar aţi văzut cum se lucrează, adică deodată un om care era pozitiv şi cutare, încetul cu încetul devine…

Marius Tucă: Criminal, mai e un pic şi îl fac criminal. Am bifat primul punct, revoluţia din decembrie 89. Aş fi vrut să vorbim despre aceşti 30 de ani şi aş vrea să-i caracterizaţi că nu mai avem foarte mult timp şi vă promit că în ianuarie ne întoarcem din vacanţă, nu-i nicio vacanţă, dar mă rog, ne întoarcem, vom face o altă emisiune, vă spuneam şi de acea carte care deţine documente din Anglia şi vom vorbi încă o dată despre revoluţie, probabil că şi mai detaşaţi decât azi, nu că am fi fost înverşunaţi sau aprinşi, dar întotdeauna în decembrie lucrurile mai scapă de sub control, şi o să discutăm despre revoluţie încă o dată atunci. Vreau o descriere a la Ion Cristoiu ai acestor 30 de ani

Aceşti 30 de ani stau sub semnul unei trăsături româneşti evidenţiate de blestematul de Caragiale.

Ion Cristoiu: Aceşti 30 de ani stau sub semnul unei trăsături româneşti evidenţiate de blestematul de Caragiale, spun blestematul deoarece a scris despre noi… noi nu mai avem ce să mai scriem, adică nu cred că există în istoria unei ţări un scriitor care să te definească cu o sută de ani înainte şi tot…

Marius Tucă: Ceea ce a scris el atunci, acum o sută de ani, să fie perfect valabil astăzi şi aceleaşi trăsături, aceleaşi metehne…

Ion Cristoiu: Caracteristica poporul român văzută de Caragiale este capacitatea poporului român de a compromite orice lucru serios. Comunismul a fost compromis. Adică poporul ăsta… Ce a compromis el pe vremea lui Caragiale? Reformele occidentale democraţia, mai ţineţi minte, el le-a transformat în forme… Comunismul la fel. De 30 de ani avem o uriaşă capacitate a poporului român de a nu lua în serios nici capitalismul. Daci dacă observaţi nu e nimic, adică nu văd în această perioadă, parcă n-am învăţat nimic… La fel nu se respectă nicio procedură, la fel cum spuneaţi cu Raed Arafat, adică ba e erou azi, mâine este cutare. Nu se respectă nicio procedură. Apare o chestie sinistră care este faptul împlinit, da? Cine îşi imagina că în România se va asuma bugetul prin asumarea răspunderii? Nu există domnule Marius Tucă nicăieri în lume, nici pe vremea MApN-ului, da? Uite că se va promova. Şi? La noi nu tresare nimeni… şi îmi spuneţi mie de 21 decembrie? Aşa cum au venit ăia şi am zis hai să mergem cutare, cutare, bă, mergem, tot trebuie să mergem. N-a zis unul în mulţimea aia, 21, da? Bă, noi îl huiduim pe ăsta. Dar, nu, bănuiesc că îl urau.

Marius Tucă: V-am spus de ce.

Ion Cristoiu: Păi şi acum de ce?

Marius Tucă: Păi da, dar cred că nu-l urau toţi în România lui 89.  Hai să fim serioşi.

Ion Cristoiu: Sunt de acord, eu spun în sensul următor, hai să nu atribuim poporului de atunci ce nu putem atribui nicicum.

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: Vine unul şi zice, bă, facem asumarea răspunderii. Nu sare nimeni, nu tresare nimeni, nu indignează nimeni, cum este posibil…

Marius Tucă: Da, şi au fost multe momente importante în care democraţia a fost pusă între ghilimele, la care n-au avut nicio reacţie şi putem vorbi despre multe momente.

Ion Cristoiu: Adică în care noi nu ne aşteptam…

Marius Tucă: Şi pe vremea lui Carol al II putem vorbi despre asta, apropo de trăsăturile şi metehnele poporului român.

Ion Cristoiu: Da, este această caracteristică a poporului român de care Petre Pandrea spunea că este şi broască ţestoasă şi iepure. Adică s-au se ascunde după bolovan şi stă liniştit, bă lasă să treacă, sau fuge. Adică asta este, nu avem 7un popor care să spună, bă, şi care e problema, cum au fost sârbii, care e problema? Bă, noi murim dar nu facem. Mm, lasă, că se mai aranjează el. Repet, acum mi-aţi dat această idee, 21, da? sunt aproape sigură că o mare parte zicea bine ar fi să plece Ceauşescu. Ei s-au dus şi au zis, hai măi, ne ducem, ne facem că…

Marius Tucă: Dar v-am zis că erau timoraţi, le era teamă, se trăsese, ascultau şi ei.

Ion Cristoiu: Păi şi acum de ce le e teamă, domnule?

Marius Tucă: Acum?

Ion Cristoiu: Aţi văzut pe cineva să iasă?

Marius Tucă: Cred că nu le mai pasă.

Ion Cristoiu: Cum este posibil?

Marius Tucă: Dar dumneavoastră nu v-aţi săturat să vă luptaţi cu morile de vânt?

Ion Cristoiu: Nu că oricum sunt bătrân. Hai să ne întoarcem la următorul lucru. Cum este posibil…

Marius Tucă: Răspund la orice întrebare.

Ion Cristoiu: Hai că acum o să ajungem la actualitate să-i enervăm. Avem nişte servicii secrete, foarte frumos. Pe un buget de austeritate de la anul sunt singurele…

Marius Tucă: Tai de la Educaţie, de la Sănătate să dai la SRI şi la SPP.

Ion Cristoiu: Dar nu numai atât, nu era normal să ni se spună de ce?

Marius Tucă: Nu. Pentru că nu se mai spune nimic.

Ion Cristoiu: Adică sunteţi de acord, noi să întrebăm, unde sunt ONG-urile?

Marius Tucă: Dar dumneavoastră, că o să vină Raed Arafat la ora 7 dumneavoastră vi se pare normal ca un ministru de Interne, n-am auzit în viaţa mea, Vela, să vină să spună dar cine e domnule Raed Arafat? Care e ăsta că oricum nu există SMURD-ul, ce treabă are? Cine e Vela?

Ion Cristoiu: Ştiu.

Marius Tucă: Care e senzaţia pe care v-o dă guvernul ăsta?

Ion Cristoiu: Senzaţia este de o improvizaţie absolută.

Marius Tucă: Perfect. Este descrierea perfectă. Asta e.

Evenimentele nefaste au fost alegerile prezidenţiale care ne-au adus întotdeauna preşedinţi doriţi de Securitate. Doriţi de servicii.

Ion Cristoiu: Nu am pomenit nici CDR-ul, CDR-ul era totuşi mai aşezat, şi a lui Cioloş nu era chiar aşa de rău.

Marius Tucă: Păi nu, la Cioloş era om cu om.

Ion Cristoiu: Erau oameni buni.

Marius Tucă: Domnule, erau speciali, erau aleşi pe sprânceană.

Ion Cristoiu: Nu că n-a fost balamuc, nu, nu.

Marius Tucă: Faţă de ce e acum trăieşti în Babilonia fără nicio problemă. Care credeţi că sunt evenimentele nefaste ca re s-au întâmplat în România în aceşti 30 de ani? Şi, bineînţeles, după aceea să-mi spuneţi care credeţi că au evenimentele…

Ion Cristoiu: Evenimentele nefaste au fost alegerile prezidenţiale care ne-au adus întotdeauna preşedinţi doriţi de Securitate. Doriţi de servicii.

Marius Tucă: Urât răspuns.

Ion Cristoiu: Da, doriţi de servicii şi, desigur, doriţi de Occident.

Marius Tucă: Şi asta a plecat de la această struţo-cămilă, că nu suntem nici republică parlamentară nici prezidenţială. Şi s-a mai întâmplat de undeva, daţi-mi voie să vă zic, de la faptul că s-a făcut mandatul de cinci ani pentru preşedinte şi s-au separat alegerile parlamentare de cele prezidenţiale.

Ion Cristoiu: Da. Normal era să se dea toată puterea preşedintelui să aibă şi parlament de aceeaşi culoare şi…

Marius Tucă: Şi care credeţi că sunt, dacă mai aveţi alte nefaste, că voiam să vă întreb care sunt evenimentele providenţiale? Evenimentele providenţiale.

Ion Cristoiu: Un eveniment providenţial este faptul că am ieşit nevătămaţi din decembrie 89, puteam să ieşim sfărâmaţi.

Marius Tucă: Bun. Asta e o ironie marca Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu: Providenţial a fost 96, când a avut loc schimbarea, de abia atunci a început democraţia, am dat exemplu de al doilea eveniment.

Marius Tucă: Şi ce puţin a ţinut chestia asta pentru că au venit nişte oameni care foarte greu s-au adaptat la guvernare. Bun, deci 96 a fost providenţial pentru că a venit Emil Constantinescu şi…

Ion Cristoiu: Nu. S-a schimbat. A dovedit că…

Marius Tucă: Că se poate, că poporul român a reuşit asta. Păi cum vă explicaţi că în 96 nu aţi stat sub cupola serviciilor secrete…?

Ion Cristoiu: Pentru că nu apăruse Traian Băsescu care le-a construit.

Marius Tucă: Ah, înţeleg, sistemul a fost construit începând cu 2004.

Ion Cristoiu: Un sistem care nu se referă numai la instituţiile de foc.

Ion Cristoiu: Nu, se referă la tot ce înseamnă România în profunzimea ei.

Ion Cristoiu: Presă, ONG, totul este făcut perfect, da?

Marius Tucă: Ministere.

Ion Cristoiu: Tot. Da.

Marius Tucă: Tot ce înseamnă instituţii, mai mult sau mai puţin, nu numai de stat şi private aş spune, inclusiv ONG-uri. Spuneţi-mi, vă rog, intrarea în Uniunea Europeană?

Ion Cristoiu: Intrarea în Uniunea Europeană s-a făcut greşit pentru că a fost înţeleasă de români ca un fel de concesie făcută de ei românilor, ceea ce nu e adevărat.

Marius Tucă: Şi s-a continuat această stare. Am intrat în genunchi şi ne-au ţinut în genunchi în continuare din momentul în care am intrat. Din cauza noastră. Se întâmplă şi astăzi. Păi uitaţi-vă la poziţia Ungariei şi atunci o să vedeţi că nici vorbă, poziţia Poloniei.

Ion Cristoiu: Uniunea Europeană este o comunitate în care intri ca egal şi te roagă ei să intri.

Marius Tucă: Noi am fost copilul ăla cel mai slab, cel mai amărât…

Ion Cristoiu: Şi ne-am rugat să intrăm.

Marius Tucă: Nu. Au făcut dintr-un act de bunăvoinţă să ne lase să intrăm.

Ion Cristoiu: Dar nu era bunăvoinţă.

Marius Tucă: După carte ne-au pus cu genunchii pe coji de nucă şi acolo am rămas. Am rămas în continuare copilul mai puţin pregătit, copilul…

Ion Cristoiu: Dar nu ei sunt de vină domnule Marius Tucă, noi suntem, noi considerăm…

Marius Tucă: Păi spuneam că noi, noi ne-am poziţionat aşa.

Ion Cristoiu: Aoleu, ne-a primit stăpânul la conac.

Marius Tucă: Vizitele preşedinţilor americani în România?

Ion Cristoiu: Nu au adus nimic. Au adus în afară de nişte spectacole de… montaje literar artistice, nu au adus nimic din punct de vedere economic, că aşa…

Marius Tucă: Hai să vă mai fac eu un calcul, 30 de ani, da? Să fie 35, din 35, 10 cu Băsescu, 10 cu Iohannis, 20 din cei 35 şi 10 cu Iliescu.

Ion Cristoiu: Da, Iliescu nu era… o să râdeţi, dar a făcut mult mai multă democraţie pentru că nu era aşa de tare. N-avea maşinăria, am trăit-o.

Marius Tucă: Şi era şi speriat în permanenţă de ideea asta de opoziţie, de intelectualitate, dădea mereu înapoi.

Ion Cristoiu: Avea complexul comunistului luminat faţă de democraţie. Ăştia nu-l au. Să te ferească Dumnezeu când ajung democraţii la putere, sunt cei mai buni dictatori.

Marius Tucă: Un eveniment, un fapt care v-a marcat pe dumneavoastră în aceşti 30 de ani care v-a schimbat viaţa?

Ion Cristoiu: N-aş putea să spun.

Marius Tucă: Spun eu. Faptul că aţi făcut Evenimentul Zilei, unul dintre lucrurile importate pentru democraţia din România, pentru presa din România.

Ion Cristoiu: Nu numai Evenimentul Zilei, a mai fost şi… da, Evenimentul Zilei chiar a fost un moment important.

Marius Tucă: Şi alt eveniment care v-a marcat? Un fapt care v-a marcat?

Ion Cristoiu: Amintiţi-mi dumneavoastră că le ştiţi mai bine. Habar n-am.

Marius Tucă: Căsătoria, a treia căsătorie.

Ion Cristoiu: A doua, ce a treia? A doua.

Marius Tucă: Ah, încă nu a urmat a treia?

Ion Cristoiu: Deja sunt bătrân, cum să mai urmeze a treia. A doua căsătorie, atât a fost.

Marius Tucă: Atât a fost, a fost bine. Când vorbeşti de căsătorie cu Cristoiu devine mai uman, mai nu ştiu ce.

Ion Cristoiu: Da, dar evit, aţi văzut că eu povestesc lucruri personale numai…

Marius Tucă: Dar ce zice fiica dumneavoastră care e stabilită în Belgia de 20 de ani despre ce se întâmplă în România?

Ion Cristoiu: Nu o interesează. Nepoată-mea nu ştie româneşte, habar nu are, nu o interesează…

Marius Tucă: Dar mama dumneavoastră şi-a cunoscut strănepoţii?

Ion Cristoiu: Nu, n-a apucat. Deci, e foarte important, nu o interesează, nici măcar blogul meu nu-l citeşte, ca să vă dau un exemplu.

Marius Tucă: Care e moştenirea celor 30 de ani pe care o lăsăm generaţiilor viitoare?

Ion Cristoiu: Atenţie, m-a sunat o dată, acum o lună, fiică-mea în legătură cu Caracal. Avea o româncă venită din România…

Marius Tucă: Cu cazul Caracal aţi văzut că am avut dreptate.

Ion Cristoiu: Nu, care făcea curat la ea, şi ea i-a vorbit de Caracal şi i-a zis că eu…

Marius Tucă: Şi a devenit interesată că era o crimă, era…

După 30 de ani le lăsăm tinerilor nostalgia după Ceauşescu

Ion Cristoiu: Şi i-a zis că eu am vorbit undeva de Caracal. Şi atunci m-a sunat să mă întrebe ce-i cu Caracal.

Marius Tucă: Cu Caracalul eu am avut dreptate.

Ion Cristoiu: Nu. Nu ne contrazicem.

Marius Tucă: Păi, pe fapte, ca la revoluţie. Ce lăsăm tinerilor după 30 de ani?

Ion Cristoiu: După 30 de ani le lăsăm tinerilor nostalgia după Ceauşescu. Este o creştere urieşeşte…

Marius Tucă: Nu. Fii-mea nu are nicio treabă şi ăştia care au 20, 25…

Ion Cristoiu: Dar un dictator…

Marius Tucă: Imaginaţi-vă, încă o dată, nu realizaţi, că şi eu realizez mai greu. Cei care s-au născut în 89 au 30 de ani.

Ion Cristoiu: Nu, dar şi colegii dumneavoastră de aici, de la Mediafax, aveau cinci ani.

Marius Tucă: Nu lăsăm nicio nostalgie după Ceauşescu.

Ion Cristoiu: Nu nostalgie, le lăsăm o imagine obiectivă despre Ceauşescu.

Marius Tucă: România cum le-o lăsăm după 30 de ani? Că noi am fost în fiecare zi în prima linie aici. Vai de mama noastră.

Ion Cristoiu: Corect.

Marius Tucă: Care ar trebui să fie prioritatea zero. O iau de la capăt după 30 de ani, noile generaţii, noi… Ce trebuie să facă?

Ion Cristoiu: Teza cu care a câştigat domnul Klaus Iohannis în 2014, România lucrului bine făcut.

Marius Tucă: Haideţi, mi-aţi stricat toată seara, lăsaţi-mă în pace.

Ion Cristoiu: Nu a lui. Dar el nu a făcut-o.

Marius Tucă: Vă înmânez în mod oficial textul rezoluţiei din Parlamentul European privind revoluţia română.

Ion Cristoiu: Mi-aţi dat ideea unui editorial.

Marius Tucă: Ceva mai tare nu există decât textul ăsta. Domnule Cristoiu, mulţumesc, ne vedem în ianuarie, vă spun exact pe data de…

Ion Cristoiu: După ce lansăm cărţile.

Marius Tucă: Când lansaţi cărţile?

Ion Cristoiu: Păi, la sfârşitul lui ianuarie, când apare şi a mea că e pe terminate.

Marius Tucă: Vedem până atunci că avem multe… Vă spun aici că am calendarul, ne vedem undeva pe data de 6, 7, 8, 9 ianuarie. Vă întoarceţi din ţările calde?

Ion Cristoiu: Eu sunt plecat în străinătate.

Marius Tucă: Nu spuneţi că vă urmăresc ăştia, Securitatea.

Ion Cristoiu: Nu, mp duc ca de obicei să mai filmez…

Marius Tucă: Când vă întoarceţi, după 10 ianuarie?

Ion Cristoiu: Da, după 10. Oricum se închide ţara, Biblioteca Academiei până pe 5 e închisă.

Marius Tucă: O carte esenţială în aceşti 30 de ani din literatura română?

Ion Cristoiu: Nu ţin minte, îmi puneţi întrebări dificile.

Marius Tucă: Un film? Care să rămână după 30 de ani?

Ion Cristoiu: Da. Balanţa care este cel mai caragialean film românesc.

Marius Tucă: Când a apărut?

Ion Cristoiu: Totuşi s-a difuzat după…

Marius Tucă: După 89 s-a difuzat.

Ion Cristoiu: Este magistral. Adică dacă vrei să vezi acolo poporul român…

Marius Tucă: Balanţa lui Pintilie.

Ion Cristoiu: Pintilie a avut acolo o mare ironie, acolo s-a văzut… Mă rog, restul, D-ale carnavalului şi alea nu, dar ăsta a fost un…

Marius Tucă: Un spectacol de teatru?

Ion Cristoiu: Nu ţin…

Marius Tucă: Aţi abandonat, după ce n-aţi mai fost la Revista Teatru.

Ion Cristoiu: Nu mai există, mă duceam înainte la premiere, era…

Marius Tucă: Păi lucraţi la Revista Teatru.

Ion Cristoiu: Nu, dar premierele înainte erau o festivitate domnule Marius Tucă.

Marius Tucă: Sărbători fericite domnule Ion Cristoiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici