Interviul integral | Marius Tucă Show. Nicu Alifantis: Cred că ne-am cam tot bătut joc de libertate şi cel mai tare ne-am bătut joc de noi

Nicu Alifantis a povestit marţi, la Marius Tucă Show, care au fost întâmplările şi oamenii care l-au marcat în ultimii 30 de ani. Artistul a mărturisit că i-ar fi plăcut ca această perioadă să treacă altfel pentru sine, astfel încât să nu considere pierdute cele trei decenii trecute din 1989 încoace.

1080 afișări

Primul cântec pe care l-am compus cred că era ceva cu Georgia. Unul dintre cele mai vechi e Decembre. Am luat chitara şi a ieşit cântecul.

Nicu Alifantis: Hai, măi ,Marius.

Marius Tucă: Mai ales când eşti singur pe scenă, atunci când eşti cu trupă şi ai câteva trupe pe care le-ai construit, Zan, şi aşa mai departe, bine, şi atunci, ai artişti excepţionali cu care lucrezi.

Nicu Alifantis: Acolo sunt nişte muzicieni extraordinari.

Marius Tucă: Că am văzut acum ultimul spectacol, că o să-ţi fac o cronică pe viu şi în direct…

Nicu Alifantis: Nu pe viu, mie să-mi dai scris. Eu sunt din ăla…

Marius Tucă: Îţi dau un SMS domnul Nicu Alifantis. Dau un MMS. Bun, care a fost primul cântec pe care l-ai compus? Ţi-aduci aminte?

Nicu Alifantis: Nu mai ştiu. Ceva cu… eram eu foarte impresionat, citisem Coliba unchiului Tom şi îmi plăcuse foarte tare şi cred că era un cântec, ceva cu Georgia, nu ştiu, o chestie

Marius Tucă: Nu l-ai mai cântat.

Nicu Alifantis: Nu, era o inepţie, o aberaţie.

Marius Tucă: Şi n-a fost niciodată pus pe unul dintre albume.

Nicu Alifantis: Nu, Doamne fereşte, nu.

Marius Tucă: Bine, care a fost atunci primul cântec care a rămas în conştiinţa poporului român şi pe care îl cânţi şi astăzi? Decembre sau…?

Nicu Alifantis: Unul dintre cele mai vechi e Decembre.

Marius Tucă: Bine. Hai să revenim la Decembre atunci. Deci ai citit acea carte de Bacovia, nimic logic, şi ai început să scrii cântecul…

Nicu Alifantis: Am luat chitara şi a ieşit cântecul.

Marius Tucă: Pur şi simplu, a fost o chestie spontană, o chestie de transă, cum se întâmplă, şi ai făcut cântecul. Şi ai scris notele lui atunci sau mai târziu?

Nicu Alifantis: Nu, eu nu mi-am scris notele la cântece decât mult mai târziu.

Marius Tucă: Mult mai târziu ai făcut asta.

Nicu Alifantis: Şi, în general, le scriam după ce le uitam.

Marius Tucă: Am înţeles, era starea de graţie, ai făcut cântecul… Şi cui l-ai cântat prima dată Decembre?

Nicu Alifantis: Păi, mamei şi tatălui meu cui să le cânt, că ei erau pe acolo prin casă să…

Marius Tucă: Ştii că te-am rugat să-mi aduci astăzi un disc. Mi l-ai adus?

Nicu Alifantis: Nu. Bineînţeles că am uitat.

Marius Tucă: Te rog să recunoşti în faţa telespectatorilor, că eşti un profesionist, mai puţin când ai de a face cu mine.

Nicu Alifantis: Nu-i adevărat…

Marius Tucă: Ce disc te-am rugat eu să-mi aduci azi?

Nicu Alifantis: Discul Decembre pe care…

Marius Tucă: L-ai făcut cadou părinţilor tăi.

Nicu Alifantis: L-am făcut cadou părinţilor mei.

Marius Tucă: Păi, şi cum facem acum? Pentru că aş vrea totuşi să avem parte de o penalizare în timpul emisiunii.

Nicu Alifantis: Te rog frumos, dacă vrei 10 minute din emisiune şi gata, s-a rezolvat.

Marius Tucă: Vorbim despre ce conţine acest dar, asta cu box-ul cu asta nu sună deloc bine, chiar e un dar minunat pentru oamenii care vor să facă în luna decembrie cadouri, pentru că e luna cadourilor luna decembrie. Ţi-aduci aminte, pe vremea lui Ceauşescu nu exista Moş Crăciun, dar exista decembrie, luna cadourilor. Nu poate fi un cadou mai frumos pentru cineva de Moş Crăciun. Am citit o postare a Marinei Constantinescu, cred că undeva în ţările nordice, cred că în Islanda dacă nu mă înşel sau Finlanda, se fac cadouri de Crăciun cărţi şi ciocolată. Şi tirajele cărţilor şi vânzările la cărţi, începând din septembrie până la Crăciun cresc exponenţial. Şi cred că un cadou frumos întotdeauna este o carte. Acest cadou despre care vorbim, decembrie 69, se fac în momentul ăsta 50 de ani, este mai mult decât o carte. Ce conţine el? Poate ne întreabă oamenii. Conţine (…) avem un DVD care conţine şapte clipuri, toate legate de decembrie.

Nicu Alifantis: Totul e cu decembrie.

Marius Tucă: Este vorba de clipul, nici nu ştiam că există clip pe vremea aia, 1976, adică cu zece ani mai târziu, făcut de Ioana Bogdan.

Nicu Alifantis: Povestea lui este scrisă în carte.

Marius Tucă: Povestea este scrisă acolo chiar de Ioana Bogdan, realizatoare atât de cunoscută, celebră, a Televiziunii Române. Este un clip Decembre făcut în anul acesta, 2019, acasă la Bacovia şi mai sunt şi altele, o să le descoperiţi… Unde găsesc acest dar minunat cei care ne privesc acum?

Nicu Alifantis: Păi, pe site-ul meu, alifantis.ro, www.alifantis.ro.

Marius Tucă: Ce simplu e, www.alifantis.ro, ce uşoare sunt toate. Şi după aceea avem un disc vinil cu nu mai puţin de treisprezece variaţiuni pe aceeaşi temă, treisprezece înregistrări ale cântecului Decembre. Uluitor. Ca să facem şi un intermezzo cu imagini, hai să… uite, deja am început, aşteptăm mesajele voastre la cele două numere sau unul singur aflat pe micul ecran, puteţi trimite şi SMS şi mesaje pe WhatsApp şi ştiţi voi ce trebuie. Uite ce spune primul mesaj pe care l-am primit în seara asta, ca să ne dăm şi noi mari ”Felicitări, o emisiune regală în prag de sărbători” ne scrie Nicoleta Drăgan. Hai să vedem acest prim videoclip, realizat de Ioana Bogdan în 1976, mi se pare incredibil.

Nicu Alifantis: Atunci a apărut şi discul.

Marius Tucă: Atunci a apărut şi discul pe care trebuia să-l aduci tu în seara asta, dar ai uitat că eşti un profesionist desăvârşit aşa cum te-am şi anunţat la începutul emisiunii. Hai să vedem clipul.

(Videoclip)

Marius Tucă: Da, incredibil.

Nicu Alifantis: Trebuia să laşi şi genericul.

Marius Tucă: Am lăsat genericul.

Nicu Alifantis: Nu, păi e lung. Mai era.

Marius Tucă: Data viitoare dăm şi genericul. A fost făcut clipul în 1976. Hai să le mai spun celor care ne urmăresc, şi aştept mesajele voastre apropo, ce mai conţine. Deci avem un CD audio, un DVD, spuneam că sunt foarte multe variante atât video cât şi audio ale cântecului Decembre, după aceea avem aici partitura. Ce înseamnă cântecul… eu nu mă pricep, sunt novice, e ceva deosebit din punct de vedere muzical în cântecul ăsta?

Nicu Alifantis: Nu.

Marius Tucă: Păi atunci de ce e aşa de frumos, dacă nu-i nimic deosebit? În ce constă frumuseţea, tandreţea şi rezistenţa acestui…

Nicu Alifantis: Nu ştiu…

Marius Tucă: Domnul Alifantis eu nu am aici ca să vă întreb şi dumneavoastră să nu răspundeţi la întrebări.

Nicu Alifantis: Eu pot să răspund la întrebări, dar şi întrebările astea trebuie puse cu dichis. Mă întrebi pe mine, ce să zic că interpretarea e una, că r-ul, că…

Marius Tucă: Că e râul că e ramul… De ce ţi-ai pus poza asta că e, vorba aceea, adică…

Nicu Alifantis: E din perioada aia.

Marius Tucă: A, e chiar de atunci.

Nicu Alifantis: E din perioada aia.

Marius Tucă: Făceam un calcul că aveai douăzeci şi…

Nicu Alifantis: Doi.

Marius Tucă: Douăzeci şi doi de ani incredibil, şi semănai, cum spune şi Ioana Bogdan, cu Bălcescu. Aveai pleată, dar şi un început de chelie, cum se spune pe la noi.

Nicu Alifantis: Calviţie se spune.

Marius Tucă: Chelie, lasă calviţia. Deci nu are nimic partitura, că eu mă uit…

Nicu Alifantis: Are note pe ea.

Marius Tucă: Da, şi începe… adică zi că nu mă pricep.

Nicu Alifantis: Ce să zic?

Marius Tucă: E în do major?

Nicu Alifantis: Nu, e în re minor.

Marius Tucă: Tot are ceva, e în re minor. După aceea avem aici manuscrisul poemului scris de George Bacovia. Avea un scris foarte frumos.

Nicu Alifantis: El a avut multe slujbe de caligraf.

Marius Tucă: Da, avea un scris superb, frumos şi e un text scris pe curat sau e manuscrisul original?

Nicu Alifantis: Nu, e manuscrisul original.

Marius Tucă: Ăsta e manuscrisul original.

Nicu Alifantis: Se şi vede o ştersătură la un moment dat.

Marius Tucă: Da, am văzut ştersătura, dar credeam că a şters pe curat, cum ar veni. După aceea avem Nicul Alifantis 50 de ierni peste Decembre, ăsta e un caiet, program, ca să spun aşa, al lui 50 Decembre.

Nicu Alifantis: E o carte în care este…

Marius Tucă: Păi da, dar sunt atât de multe lucruri frumoase aici, e poemul în mai multe limbi, în engleză, în germană, în franceză, în maghiară, asta mă deranjează, am un asociat ungur, săracul de el, în latină.

Nicu Alifantis: Da, asta cu latina, eu am înnebunit de plăcere când am găsit…

Marius Tucă: Dar unde ai găsit în latină Decembre?

Nicu Alifantis: Cine caută găseşte.

Marius Tucă: Aspecta ut ningat decembre, ad vitreum cara aspecta, hai că strict tot.

Nicu Alifantis: Sună foarte bine.

Marius Tucă: (?) a ferri carbones, carbones ce-ar însemna?

Nicu Alifantis: Cărbuni, jăratec.

Marius Tucă: A, jăratec, ut audiam ignem strepentem. Da, foarte frumos şi trebuie să recunosc că am aflat foarte multe lucruri despre George Bacovia citind acest caiet program care de fapt e o carte.

Nicu Alifantis: Am încercat să adun pentru cine nu ştie foarte multe, nu-i o biografie a lui practic e o biografie selectivă cu lucrurile importante.

Marius Tucă: N-ar trebui să citesc tocmai acest paragraf dar când vorbim despre Bacovia, vorbim despre Plumb, ştim foarte bine despre ce vorbim, a fost bolnav mai toată viaţa, eczema intratabilă i-a afectat psihicul, la vârsta de 33 de ani a fost internat la Sanatoriul de boli nervoase din Bucureşti, la vârsta de 47 de ani la Clinica de Neuropsihiatrie Colentina, iar la 55 de ani la Clinica de Neuropsihiatrie a Spitalului Central din Bucureşti. Bolnav fiind, vreme de zece ani publicat nicio poezie inedită. E mărturia unor mari critici despre ce înseamnă George Bacovia, sunt foarte multe lucruri extraordinare pe care le-am aflat citind despre Bacovia şi este şi un text al lui Eugen Simion despre ce înseamnă… vorbeşte şi despre Nichita, asta o găsiţi tot în acest pachet extraordinar, partitura, după aceea mai găsim un carnet cu amintiri, cu câteva poze inedite, cărţi poştale cu câteva…

Nicu Alifantis: Cărţi poştale detaşabile, vreau să zic.

Marius Tucă: Se desprind de aici, cu câteva poze foarte frumoase cu Nicu Alifantis, hai să vedeţi ce tânăr, ce frumos era odată, nu că n-ar fi acum. Aceasta o avem aici o dată. Sunt poze pe care nici eu nu le-am văzut, sunt poze destul de rare… şi uite una cu el tânăr şi neliniştit cu chitara. Ce mai găsim aici, mai găsim un plic atât de frumos pe care eu chiar o să-l folosesc şi o să scriu o scrisoare cred că ţie, da, ”Te uită cum ninge decembre,/ Spre geamuri, iubit-o, priveşte/ Mai spune s-aducă jăratec/Şi focul s-aud cum trosneşte”.

Nicu Alifantis: E scos de la Filatelia şi i-au pus timbru acolo.

Marius Tucă: E foarte frumos şi ăsta şi, bineînţeles, că am spus că e un artist desăvârşit dar voi ajunge acolo să spun de ce, acesta e certificatul de care autentifică faptul că acest pachet, acest dar este semnat…

Nicu Alifantis: E semnat în original şi numerotat.

Marius Tucă: E semnat în original.

Nicu Alifantis: Ce număr, ia să văd de curiozitate?

Marius Tucă: Ultimul număr bănuiesc, ne cunoaştem de acum, nu?

Nicu Alifantis: A, e 160, e bine.

Marius Tucă: Sunt bine, nu? Deci pe site-ul tău, alifantis.ro se găseşte…

Nicu Alifantis: Şi pe pagina de Facebook…

Marius Tucă: Şi pe pagina de Facebook este Nicu Alifantis?

Nicu Alifantis: Alifantis oficial.

Marius Tucă: Cred că ai cei mai mulţi fani, urmăritori vreo 260-270 de mii.

Nicu Alifantis: 280 de mii.

Marius Tucă: Şi ca să vedeţi până unde merge nebunia domnului Nicu Alifantis, nu vă imaginaţi ce e aici…

Nicu Alifantis: N-am nicio vină, poetul zice.

Marius Tucă: Poetul zice, e adevărat, 15 decembrie, am aflat şi eu cu ocazia asta, e ziua internaţională a ceaiului şi este un plic cu câteva pliculeţe de ceai, pentru că ştiţi bine… şi pe prima pagină, pe copertă mai spune să aducă şi ceaiul, asta spune poetul. Hai să-l ascultăm pe Bacovia spunând, înregistrat cred că la Radiodifuziune, nu, mai multe poeme?

Nicu Alifantis: Şi aici au fost foarte drăguţi cei de la Radio că mi-au dat permisiunea să…

Marius Tucă: Le mulţumim pe această cale, n-avem timp să le mulţumim tuturor, dar ei merită mulţumiri în mod deosebit. Hai să-l ascultăm pe Bacovia spunând Decembre şi să-l filmaţi pe Nicu în timp ce se-aude.

Nicu Alifantis: Nu, de ce?

Marius Tucă: Păi să se vadă.

Nicu Alifantis: Ce să se vadă?

Marius Tucă: Că tu ai făcut melodia. Hai să-i dăm drumul să-l auzim pe Bacovia.

Te uită cum ninge decembre...
Spre geamuri, iubito, priveşte --
Mai spune s-aducă jăratec
Şi focul s-aud cum trosneşte.

Şi mână fotoliul spre sobă,
La horn să ascult vijelia,
Sau zilele mele -- totuna --
Aş vrea să le-nvăţ simfonia.

Mai spune s-aducă şi ceaiul,
Şi vino şi tu mai aproape, --
Citeşte-mi ceva de la poluri,
Şi ningă... zăpada ne-ngroape.

Ce cald e aicea la tine,
Şi toate din casă mi-s sfinte, --
Te uită cum ninge decembre...
Nu râde... citeşte nainte.

E ziuă şi ce întuneric...
Mai spune s-aducă şi lampa --
Te uită, zăpada-i cât gardul,
Şi-a prins promoroacă şi clampa.

Eu nu mă mai duc azi acasă...
Potop e-napoi şi nainte,
Te uită cum ninge decembre...
Nu râde... citeşte nainte.

Marius Tucă: Incredibil.

Nicu Alifantis: Da. foarte frumos.

Marius Tucă: Emoţionant. Incredibil cum poate să citească. Câţi ani avea când a înregistrat? Peste 60 de ani… A trăit 73 de ani cu toată boala pe care a avut-o din…

Nicu Alifantis: Cu puţină vreme înainte să se prăpădească cred că e imprimat.

Marius Tucă: Deci a trăit 73 de ani.

Nicu Alifantis: Nu mai ştiu pe unde e, e scris pe aici pe undeva.

Marius Tucă: A înregistrat mai multe poeme. Vă rog să mai puneţi o dată… până găseşte Nicu.

Nicu Alifantis: Nu, nu că…

Marius Tucă: Nu, că-mi place, sună extraordinar. Vă rog să mai puneţi o dată Bacovia Decembre. Tu îl citeşti că bănuiesc că nu ni-l cânţi, că nu eşti pregătit.

Nicu Alifantis: Păi ce vrei să cânt aici?

Marius Tucă: Păi nu, dar atunci o să citeşti poemul, îl citesc şi eu, îl citim fiecare.

Nicu Alifantis: Nu, îl punem pe domnul Caramitru să-l citească.

(...)

Eu zic că Decembre e un poem de dragoste

Marius Tucă: Hai să-l ascultăm şi pe Ion Caramitru spunând Decembre, să-mi spuneţi în momentul în care aveţi pregătit. E foarte greu de crezut că se împlinesc 50 de ani de când ai făcut cântecul ăsta.

Nicu Alifantis: Nici eu nu cred, da. Asta e.

Marius Tucă: Hai să-l ascultăm şi pe Ion Caramitru spunând Decembre.

(...)

Nicu Alifantis: Foarte frumos.

Marius Tucă: E un poem de dragoste Decembre?

Nicu Alifantis: Eu zic că da.

Marius Tucă: Şi eu zic la fel că da, dar voiam să întreb să ştiu părerea ta. Şi cred că publicul, cei care ascultă Decembre se gândesc la Decembre ca la un poem de dragoste. E vorba de el şi de ea, aflaţi undeva la capătul lumii, într-un fel sau altul. Păi ţi-am dat să citeşti, e rândul tău.

Nicu Alifantis: De ce, eu nu, nu…

Marius Tucă: O să citesc şi eu, mai încolo, pe rând fiecare aici. Fiecare cu rolul lui.

Nicu Alifantis: Începe tu atunci.

Marius Tucă: Pe tine te pufneşte râsul.

Nicu Alifantis: Da, n-am ochelarii la mine.

Marius Tucă: Poftim.

Nicu Alifantis: Nu, nu pot să-i folosesc pe ăia. Nu, citeşte tu întâi şi pe urmă…

Marius Tucă: Bine o să citesc eu şi…

Nicu Alifantis: Nu vrei să-i lăsăm pe cei doi şi atât că au foarte buni.

Marius Tucă: Dar eu cred că citesc mai bine decât Caramitru, cu toată modestia. Glumeam. Hai să vedem şi celălalt videoclip pe Decembre, l-am văzut pe cel mai vechi, cel făcut de Ioana Bogdan. Îl vedem pe cel făcut în 2019, unde? La casa…

Nicu Alifantis: În casa memorială Bacovia.

Marius Tucă: Care se află unde?

Nicu Alifantis: În Bucureşti.

Marius Tucă: Unde, mai departe? Ştiu că se află în Bucureşti. Ştii adresa mai exact? Undeva la marginea oraşului. E vizitată?

Nicu Alifantis: Aşa şi aşa. Dar e foarte frumos făcută.

Marius Tucă: Uite, asta aş vrea eu, să facem o hartă cu casele memoriale, sunt foarte puţine.

Nicu Alifantis: În Bucureşti sunt puţine.  

Marius Tucă: În Bucureşti, ale artiştilor şi să intre întotdeauna… măcar pentru elevi, pentru studenţi să meargă să vadă…

Nicu Alifantis: Bănuiesc că mai sunt duşi împotriva voinţei lor ăştia mai mici.

Marius Tucă: Când ai fost acolo aveai sentimentul că vizitează cineva?

Nicu Alifantis: Da, da există, se văd urme de vizită.

Marius Tucă: Adică era şters praful.

Nicu Alifantis: Nu, acolo sunt nişte oameni foarte drăguţi care au grijă de ce se întâmplă acolo. E doamna Lili Spirescu care e foarte bine ce face acolo, iar casa e teribil de bine îngrijită şi întreţinută. E foarte mică.

Marius Tucă: E frumoasă. E casa în care a trăit. Casa în care a trăit în ultimii… Câşi ani?

Nicu Alifantis: Până la moarte.

Marius Tucă: Nu, dar câţi ani? Zece, douăzeci de ani?

Nicu Alifantis: Mai mult.

Marius Tucă: Mai mult de douăzeci de ani şi e foarte mică.

Nicu Alifantis: Da, foarte mică şi ce este foarte frumos, am văzut într-un film, era vecin cu Arghezi, erau relativ aproape. Mă, şi dacă îi vezi pe ei doi stând la băute şi la vorbe şi…

Marius Tucă: Şi unde e filmul ăsta?

Nicu Alifantis: Există, e într-o arhivă.

Marius Tucă: Păi, trebuia să-l aduci.

Nicu Alifantis: Păi, nu pot să-l aduc că nu-i arhiva mea, dacă era arhiva mea îl aduceam, dar nu…

Marius Tucă: Nu contează arhiva cui e, îmi spui mie, sun, luăm filmul şi îl prezentăm. Cu ei doi stând la un pahar de vorbă.

Nicu Alifantis: Nu, ei doi stând la o…

Marius Tucă: La o agapă.

Nicu Alifantis: Nu. Au primit un premiu de la Academie…

Marius Tucă: A, şi erau undeva acolo.

Nicu Alifantis: Undeva acolo şi bineînţeles că fumau amândoi, dar într-o disperare.

Marius Tucă: Şi tu fumezi, că se vede pe degete.

Nicu Alifantis: Da, ce să-i faci, asta e. Foarte drăguţi sunt, au…

Marius Tucă: Cine deţine filmuleţul ăsta?

Nicu Alifantis: Nu ştiu.

Marius Tucă: Păi ai zis că ai văzut filmul.

Nicu Alifantis: Nu-ţi spun. Nu-ţi spun. Nu vreau să spun.

Marius Tucă: Să sunăm data viitoare să dăm filmul, să-l punem…

Nicu Alifantis: Data viitoare numai, gata, s-a dus asta cu…

Marius Tucă: Păi te mai invit că n-apucăm să vorbim despre 30 de ani, că deja a trecut o oră de emisiune, domnul Alifantis.

Nicu Alifantis: Păi da şi la 31 nu mai are farmec, ca şi Decembre la 51 nu mai are farmec.

Marius Tucă: Nu, luna asta. Când o să ningă prima dată în decembrie te chem repede în studio şi…

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici