INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Prof. dr. Streinu Cercel: În momentul în care apare un nou virus în circulaţie nu ai de unde să ştii încotro o va lua din punct de vedere al agresivităţii

Interviul integral. Marius Tucă Show. Prof. dr. Streinu Cercel: În momentul în care apare un nou virus în circulaţie nu ai de unde să ştii încotro o va lua din punct de vedere al agresivităţii

8118 afișări

Virusul respectiv este cantonat la o anumită specie şi el dacă e pârlit nu trece şi la cealaltă specie

Streinu Cercel: Păi o să încep cu Prometeu. Ăsta nu a avut ce face şi s-a dus puţin pe unde s-a dus şi a adus puţin focul pe Pământ şi l-a pus la îndemâna oamenilor ca să îşi...

Marius Tucă: Dar nu putea să stea liniştit totuşi, Prometeu?

Streinu Cercel: Nu ştiu ce i-a venit, dar a rămas şi fără ficat, că a venit corbul şi i-a mâncat ficatul, deci săracul a vrut să facă o faptă bună, iar noi în momentul de faţă ce facem? Ajungem să mâncăm mâncare nepreparată termic, ori cei care se ocupă de făcut mâncare şi vedeţi că acum pe toate posturile de televiziune avem cel puţin o echipă care face mâncăruri, în direct, live...

Marius Tucă: Cei mai mulţi dintre ei nepricepându-se.

Streinu Cercel: Nu, nu ştiu că nu am gustat din ce au făcut, deci nu pot să mă exprim, dar ei folosesc focul, folosesc şi foarte multe preparate care nu sunt pregătite termic şi care conţin proteine, aceste proteine reprezintă suportul pentru creşterii diferitelor microorganisme. Ori dacă noi nu le distrugem sau nu le inactivăm prin termic, atunci evident că ele pot intra în trupul nostru şi pot face saltul între specii, că aici este problema. Virusul respectiv este cantonat la o anumită specie şi el dacă e pârlit nu trece şi la cealaltă specie.

Marius Tucă: E vorba numai despre animale exotice, peşti sau în general, chestii comune?

Streinu Cercel: Nu, în general, vedeţi că de la porc putem să facem trichineloză, de la vacă mai ştiu eu ce naiba mai putem face...

Marius Tucă: Deci sunteţi cumva împotriva produselor crude?

Streinu Cercel: Da, păi focul este cel care inactivează...

Marius Tucă: Păi şi ce facem cu produsele din restaurantele japoneze?

Streinu Cercel: Păi nu ştiu.

Marius Tucă: În restaurantele respective se mănâncă de obicei foarte mult peşte crud.

Streinu Cercel: Treaba mea este să aduc aminte oamenilor că focul , respectiv pregătirea preparatelor din punct de vedere termic, scade riscul de transmitere a unor boli. Şi de aici încolo fiecare face cum doreşte pentru că am auzit că este democraţie, nu mai suntem ca pe vremea lui Nea Nicu.

Marius Tucă: E adevărat, numai că acolo erau numai lucruri bune. La Coronavirusul din China s-a estimat că perioada de incubaţie este de 14 zile. Când apare un nou tip de microorganisme, el circulă pe Terra cam doi ani de zile, aici m-am speriat asta spuneţi dumneavoastră. Acesta este intervalul mediu până când lucrurile îşi reintră în cadrul lor şi natura îşi face datoria. Aşa a fost şi cu SARS şi cu fostul pandemic care acum este virusul gripal sezonier, un virus care în circulaţie şi un virus care a plecat în 2008-2009, deci ăla din 2008 circulă şi astăzi? Nu se liniştea în doi ani?

Streinu Cercel: Păi nu s- a liniştit pentru că nu s-a liniştit, dar asta este excepţia care confirmă regula. În medicină avem excepţii care confirmă regula, în general lucrurile sunt aşa.

Marius Tucă: Asta era o excepţie.

Streinu Cercel: Şi asta excepţia care confirmă regula, dar nu mai numim virus Pandemic, ci îl numim virus gripal sezonier şi a fost acceptată definirea lui ca atare. Da, trebuie să atingă o masă critică pentru ca un anumit microorganism să poată ieşi din circulaţie şi această masă critică se realizează după ce un număr important de persoane au trecut prin infecţie şi au dezvoltat anticorpi care se numesc anticorpi protectori şi practic virusul nu mai poate să genereze infecţie, se cheamă efectul de turmă: am aici o persoană receptivă, dar este înconjurată de persoane care sunt non-receptive şi atunci microorganismul nu mai poate ataca persoana care este potenţial receptivă pentru că se izbeşte de ceilalţi.

Marius Tucă: Ne întoarcem la mască, sunt multe întrebări legate de masca protectoare: în primul rând tot dumneavoastră aţi spus de nenumărate ori, foarte mare atenţie unde aruncăm masca, pentru că în momentul în care masca este infestată, infectată este contaminată, dacă o punem undeva unde poate să contamineze şi alte persoane.

Noi recomandăm măştile chirurgicale în momentul de faţă, dar atenţie nu trebuie să le folosim excesiv

Streinu Cercel: Dacă o punem cu faţa în jos, adică am folosit-o, o punem pe masă, ea nu face decât să contamineze zona respectivă. Vine altcineva după noi, a pus mâna, practic a preluat microorganismul de acolo, ca atare masca trebuie aruncată la pubelă.

Marius Tucă: Deci la gunoi şi nu în altă parte. Măştile de tip N95, să ne facem provizii pentru Coronavirus? Nu cred că ajunge până la noi până una alta, sunt sold out pe Amazon, măştile de tip N95, cum e masca asta N95?

Streinu Cercel: Nu ştiu, acuma au tot felul de coduri, noi am promovat FFP2...

Marius Tucă: Ştiţi că o farmacie dintr-asta din China a fost amendată cu o sumă imensă pentru că vindea la suprapreţ măştile. Deci care sunt măştile recomandate de către dumneavoastră?

Streinu Cercel: Noi recomandăm măştile chirurgicale în momentul de faţă, dar atenţie nu trebuie să le folosim excesiv, totuşi trăim pe Terra, ştim că avem pe noi şi noi de 10 ori mai multe microorganisme decât propriile noastre celule, ştim şi de ce le avem pentru că asta formează un strat protector şi nu lasă alte microorganisme să ne invadeze trupul, pentru că există zona de competiţie până să ajungă la receptori, adică am învăţat toate lucrurile astea şi nu ar trebui să ne agităm extrem de mult, dar să ne agităm cu apa şi săpunul că sunt mult mai bine venite.

Marius Tucă: Asta trebuie să ne agităm de câteva ori pe zi. Dacă totuşi nu putem ajunge la medicul de familie, unde se pot testa copiii din Bucureşti în afară de Babeş şi Balş?

Streinu Cercel: Să se testeze pentru ce? Pentru gripă?

Marius Tucă: Pentru gripă, da.

Streinu Cercel: Dar nu e nevoie, dacă diagnosticul e clar, clinic, pentru ce să mai facă încă un test, ca să spună acelaşi lucru? Eu nu înţeleg chestia asta, pe cuvântul meu, dacă mă dor toate cele, am febră...

Marius Tucă: Acasă, medicul de familie anunţat, izolat şi tratament.

Streinu Cercel: A, dacă se întâmplă şi evoluţia este proastă şi manifestările se accentuează, da te duci la camera de gardă pentru că acolo trebuie să ajungi.

Marius Tucă: Majoritatea infecţiilor date de coronavirus sunt boli uşoare şi medii, adică tuşeşti puţin, ai temperatură 38 spre 39 două trei zile şi cu asta basta, un număr de persoane care pot fi undeva între 1 şi 10% dezvoltă forme severe. Acele forme severe sunt cele care atrag atenţia celorlalte 80% din cazuri care fac forme duse pe picioare, ca la orice infecţie virală trec total neobservate.

Streinu Cercel: Da, aşa este şi la spital ajung formele severe. Formele celelalte nici nu sunt de băgat în seamă, însă ele sunt importante din punct de vedere epidemiologic, pentru că văzând ce ai în circulaţie poţi să estimezi şi există algoritmi, în momentul de faţă care îţi calculează cam tot şi spun „trendul este ăsta” şi atunci la momentul următor trebuie să fii atent la asta, la asta, la asta aşa lucrăm şi noi. Şi dacă aţi văzut, acum sunt situri internaţionale care dau o imagine clară a fenomenului din punct de vedere epidemiologic şi am văzut că situaţia pentru coronavirus în momentul de faţă este cu o creştere de tip exponenţială, adică bruscă, brutală.

Marius Tucă: Dumneavoastră vorbiţi despre coronavirusul ăsta ca fiind un Malpraxis cu natura, pleacă de la faptul că oamenii în China au alte obiceiuri culinare şi au lucrat, sau au atins animale vii.

Streinu Cercel: Şi abuzează saltul între specii.

Marius Tucă: Adică acolo am avut de a face cu oameni care au folosit, au manipulat şerpi vii şi secreţiile acestor animale, dar sălbatice până la urmă, se află de fapt acest virus.

Streinu Cercel: Da, fiecare a avut virusul lui, contactul între cele două a permis acest creuzet.

Marius Tucă: Dar contactul s-a făcut prin intermediul unui om, adică a luat şi virus...

Streinu Cercel: Nu neapărat, dacă şarpele a mâncat liliacul, l-a mâncat pur şi simplu.

Marius Tucă: A şi atunci s-a creat această...

Streinu Cercel: Exact şi pe urmă a venit omul, a luat şarpele şi a găsit acolo virusul deja confecţionat. Natura îşi face treaba ei, noi nu putem să ne punem în calea ei.

Marius Tucă: Da, domn profesor m-am uitat la nenumărate reportaje apropo de străinii care vin în România şi care au fost în China, sau românii care au fost în China, spuneţi-mi şi mie pentru că eu nu am înţeles şi vreau să aflu de la dumneavoastră cum sunt descoperiţi oamenii care vin din China şi eventual au virusul coronavirus?

Streinu Cercel: Deci cei care sunt bolnavi trebuie să se auto declare la venirea pe aeroport.

Marius Tucă: Să spunem că nu se autodeclară.

Streinu Cercel: Păi dacă nu se autodeclară şi se îmbolnăvesc se duc undeva la un spital şi la spital se pune următoarea întrebare, ai fost în ultimele 14 zile în China?

Marius Tucă: Dar nu ar fi bine ca ei să fie descoperiţi de la aeroport?

Streinu Cercel: Păi noi aşa ne dorim.

Marius Tucă: Noi vedem autorităţile care se pregătesc şi se pregăteau foarte tare, ministrul de Interne mi se pare şi nu ştiu care ministru spuneau ce aparate şi ce au cumpărat ei ca să ce?

Streinu Cercel: Ce o să cumpere.

Marius Tucă: A, ce o să cumpere ca să cumpere.

Streinu Cercel: Noi până una alta am făcut acele formulare pentru... chestionar de călătorie în care sunt trecute datele din paşaport şi respectiv unde poate fi contactată persoana, acele date ajung la Direcţia de Sănătate Publică şi DSP sună cam în fiecare zi persoana respectivă în decursul celor 14 zile de la întoarcerea din China ca să vadă dacă au dezvoltat ceva simptome şi ăsta e un lucru bun. Acuma mai ţine şi de ştiinţa fiecăruia dintre noi, dacă ştii că ai fost în China şi ai avut ceva probleme pe acolo, completezi naibii chestionarul de călătorie , că nu îţi face nimeni nimic.

Marius Tucă: Aşa se întâmplă în alte ţări.

Streinu Cercel: Numai că unele lucruri şi-au pus şi detectoare tehnice pe ...

Marius Tucă: Păi asta trebuie să avem şi noi, că primul lucru care opreşte oameni care sunt...

Streinu Cercel: Atenţie, dacă omul a plecat sănătos din China şi ajunge într-un astfel de aeroport şi este în continuare sănătos sau este în continuare în perioada de incubaţie de 14 zile, el nu are nici un fel de simptome, depinde doar de câte ceva din vârful acestui iceberg. Măsura în care acest detector termic va deveni standard pe aeroporturi, probabil că va avea şi România astfel de detectoare termice.

Marius Tucă: Mă întreabă foarte mulţi oameni, sunt întrebări legate de Tamiflu, care sunt efectele Tamiflu-ului, există probleme în ceea ce priveşte efectele secundare?

Streinu Cercel: Efecte secundare pot fi, în primul rând pot da greaţă şi vărsături şi atunci nu îşi mai face efectul pentru că dacă l-a vărsat, vă daţi seama concentraţia de medicament activ, de substanţă activă nu mai ajunge suficient în trup şi respectiv să ajungă la nivelul tractului respirator.

Marius Tucă: Deci nu altfel de...

Streinu Cercel: Altfel nu.

Marius Tucă: Păi spuneţi-mi şi mie totuşi, de unde această isterie, nebunie legată de efectele secundare ale vaccinului, pentru că spuneaţi adineauri mai în glumă, mai în serios, dar cu toată seriozitatea că e vorba despre o roşeaţă, despre o mică înţepătură şi spuneaţi o stare uşor febrilă 37,5-38? De unde această isterie spuneţi-mi care este, de unde pleacă asta?

Streinu Cercel: Dacă aş ştii m-aş numi Mafalda, însă eu constat...

Marius Tucă: La fel şi cu Tamiflu.

Este inadmisibil ca în secolul 21 să avem decese prin rujeolă la copilul mic

Streinu Cercel: Însă eu constat că există o serie de persoane care sunt împotriva vaccinării din varia considerente, în acelaşi timp vorbim despre o problemă foarte serioasă de sănătate publică care este reprezentată de modul de administrare a vaccinului şi de prevenirea anumitor boli cu ajutorul vaccinurilor şi revin respectiv la problema cu rujeola. Este inadmisibil ca în secolul 21 să avem decese prin rujeolă la copilul mic.

Marius Tucă: Mai există undeva în Europa aşa ceva?

Streinu Cercel: A mai fost puţin prin Italia şi Italia a zis din momentul ăsta vă vaccinăm obligatoriu, nu au mai comentat, în Franţa...

Marius Tucă: Au fost şi anul ăsta cazuri de rujeolă?

Streinu Cercel: Da, sigur că da. Franţa a luat aceeaşi măsură şi a zis gata cu comentariile hai să facem şi puţină treabă, deci sunt probleme majore de sănătate publică, dar când un Guvern, cum ar fi Ministerul Sănătăţii, ia o decizie să introducă un vaccin în Planul Naţional de Imunizare, o ia foarte greu şi după ce sunt studiate foarte multe documente.

Marius Tucă: Apropo de mesajul ăsta că nu a fost semnat, dar trebuie spuse câteva lucruri: domnul Străinul Cercel ar trebui să ştie că nu mai suntem pe vremea comunismului, ştie foarte bine asta şi fiecare om este liber, nu îngrădeşte nimeni libertatea în nici un fel, acum este liber să mănânce ce doreşte, să fumeze ce doreşte, nu prea poate să fumeze orice doreşte că sunt unele substanţe interzise, deci nu aveţi dreptate, să se plimbe unde doreşte, dacă nu cumva e interzis, să meargă sau nu la spital, e adevărat, să moară sau nu în casa lui, cum la fel de liber este să aleagă dacă să se vaccineze sau nu. Aici e o întrebare de faptul că acest om nu trăieşte izolat, ci trăieşte şi lucrează într-o comunitate şi s-ar putea prin faptul că nu se vaccinează sau nu are grijă de asta să îi infecteze si pe ceilalţi.

Streinu Cercel: Foarte probabil că vorbim despre o persoană care a fost vaccinată, culmea, pentru că pare să fie o persoană adultă şi dacă este aşa atunci nu înţeleg care este substratul.

Marius Tucă: Şi în plus fiecare riscă pentru că ei, cei care sunt vaccinaţi nu au nici un risc, ba nu, au un risc, spuneam că acoperă într-o măsură de 80%. Domn profesor spuneaţi că  cea mai puternică, cea mai Pandemie dintre Pandemii a fost la începutul secolului trecut, pe la 1900.

Streinu Cercel: 1918, da.

Marius Tucă: Câţi oameni au murit atunci?

Streinu Cercel: Mulţi, au murit câteva milioane bune.

Marius Tucă: Câteva milioane, care a fost rata de răspândire atunci a virusului?

Streinu Cercel:  De decese, de peste 2,5%.

Marius Tucă: O altă pandemie de asemenea...

Streinu Cercel: Au mai fost prin 1967, au mai fost. Ciclic apar...

Marius Tucă: Există riscul ca în România de acum, de curând coronavirus să fie una la...

Streinu Cercel: Încă nu vorbim de o pandemie, vorbim de o explozie în cazul în care este la nivelul Chinei şi vorbim de câteva cazuri izolate...

Marius Tucă: Câţi morţi sunt în momentul ăsta?

Streinu Cercel: Păi v-am spus...

Marius Tucă: Într-o lună de zile avem câţi? 600-700?

Streinu Cercel: 427, dintre care 425 sunt pe teritoriul Chinei.

Marius Tucă: SARS-ul de acum din ani 2000 a avut după nu ştiu cât timp 700, deci există riscul...

Streinu Cercel: Da, nu se potrivesc din punct de vedere al modului în care se manifestă populaţia şi al rapidităţii cu care se extind astfel de zone...

Marius Tucă: De ce nu se potrivesc?

Streinu Cercel: Pentru că un germene care  a plecat din China şi numai în Wuhan vorbim despre o populaţie de 11 milioane, 12 milioane sunt multe într-o arie mică. România are 19 milioane sau 20, câte mai sunt acum, dar pe acolo şi această populaţie este etalată pe o suprafaţă...

Din momentul în care a devenit afebril şi asta se întâmplă cam în a doua parte după circa şapte zile, copiii se pot întoarce în colectivitate

Marius Tucă: Nu, dar nu mai suntem 20 de milioane, suntem mai puţini, că sunt câteva milioane în străinătate.

Streinu Cercel: Dar vorbim de populaţii mult mai mici şi respectiv arealul în care se deplasează aceşti oameni este total diferit. Una e să ai o aglomerare mare într-un loc şi alta e să ai populaţii dispersate.

Marius Tucă: Întrebări foarte simple, cât timp ne izolăm în caz de gripă, când ducem înapoi în colectivitate copiii?

Streinu Cercel: Din momentul în care a devenit afebril şi asta se întâmplă cam în a doua parte după circa şapte zile, se poate duce. Trebuie spus că în gripă avem două vârfuri febrile, avem un prim episod care durează cam două trei zile, după care în mod spontan persoana respectivă devine afebrilă încă o zi dau două şi mai avem încă o perioadă de două trei zile în care reface febra, se cheamă aşa zisa febră în dromader, adică capul reprezintă primul episod febril şi cocoaşa a devenit al doilea episod febril. După terminarea celui de al doilea episod febril se poate duce înapoi în colectivitate că nu mai este contagios.

Marius Tucă: Dar este ciclic, adică la toate cazurile se manifestă acest caz dromader cu două cocoaşe de temperatură?

Streinu Cercel: Acuma simptomatologia este amendată de către terapie, dar şi terapia trebuie dusă minimum cinci zile, cum scrie în prospect şi bine ar fi spre şapte zile ca să avem siguranţa că virusul a fost inhibat  corespunzător.

Marius Tucă: Exact, 0747 800 800 numărul la care puteţi trimite mesaje, întrebări atât pe SMS cât şi pe Whastapp. Am citit aici ceva cu virusurile şi dezgheţarea gheţarilor, tot la dumneavoastră, aici m-aţi pierdut şi de aia o să vă citesc un pic şi v-aş ruga pe dumneavoastră să dezvoltaţi, ne apropriem cu paşi repezi de finalul emisiunii noastre: O să mai treacă multă apă pe Dâmboviţa şi o să se mai dezgheţe mulţi gheţari până când omenirea o să înveţe cum să se comporte cu natura pentru că rezultatul pe care îl vedem astăzi este un rezultat de tip malpraxis cu natura. Când se dezgheaţă gheţarii nu neapărat că ne trezim cu virusuri pe care nu îl mai ştim, dar creşte nivelul apelor şi crescând nivelul apelor, apa respectivă se duce în fose şi iese la suprafaţă cu tot ce am lăsat noi acolo până acum, adică toate dejecţiile se ridică la suprafaţă. Deci practic...

Streinu Cercel: Da, e o chestie de mecanică.

Marius Tucă: Şi aceste dejecţii au microorganisme fără număr, care pot să ne...

Streinu Cercel: Care pot evident să contamineze celelalte ape care sunt în pânza freatică.

Marius Tucă: Şi atunci prin apa...

Streinu Cercel: Şi atunci intervin staţiile de infiltrare şi epurare a apelor care trebuie să îşi facă treaba şi se complică foarte mult lucrurile...

Marius Tucă: Deci în viitorul apropriat suntem infestaţi şi dacă bem apă de la chiuvetă?

Streinu Cercel: Păi v-aş mai spune un lucru, pe vremea mea când eram la ţară, venea sanitarul, nu era cu foarte multă carte dar ştia unde să pună latrina şi o punea tot timpul în aval şi nu în amonte cu sursa de apă.

Marius Tucă: Ca să nu se scurgă în momentul în care...

Streinu Cercel: Acuma toţi care şi-au făcut case pe la ţară nu au mai ţinut cont de absolut nimic, nici nu a mai fost sanitarul care să vină să le spună şi să le dea indicaţii unde să pună toaleta, unde să pună fosa septică, etc. deci toate astea reprezintă un potenţial risc.

Marius Tucă: Da, explicaţia se pare că e foarte simplă, domn profesor mulţumesc pentru participare la o ediţie specială şi să sperăm că nu va ajunge în România, sunt şanse foarte mici ca Coronavirusul să ajungă în România, dar oricum în momentul în care se va întâmpla lucrul acesta, aveţi locuri la spital la dumneavoastră pentru a fi tratate cazurile respective?

Streinu Cercel: Tot timpul am avut locuri dacă a fost nevoie.

Marius Tucă: Mulţumesc mult, aici se încheie ediţia noastră specială de astăzi, aşteptăm să vedem dacă se va discuta, dacă se va vota moţiunea de cenzură şi atunci cu siguranţă vom fi aici pentru a executa practic o ediţie specială pe această temă, ţineţi aproape.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici