Video „Marius Tucă Show”, Călin Popescu Tăriceanu, despre o alianţă cu partidul lui Ponta şi PSD: Se prefigurează aşa ceva, înainte de alegerile locale

  • La vârf, liberalismul nu mai e reprezentat cum a fost, în România, a spus Călin Popescu Tăriceanu în cadrul „Marius Tucă Show”
  • Acesta a mai declarat că Ludovic Orban îşi doreşte organizarea alegerilor cât mai repede şi speră ca, din cauza pandemiei, persoanele în vârstă să nu participe la vot
639 afișări
Preşedintele ALDE a dezbătut, împreună cu Marius Tucă, despre ultimele mişcări de pe scena politicii româneşti. Fostul premier a criticat dur măsurile luate de cabinetul Orban, despre care spune că a fost incapabil să gestioneze criza epidemiologică. Mai mult, Tăriceanu a sublinat că lipsa de sprijin acordat sectorului economic va arunca România într-o criză profundă. Acesta credă că mii de IMM-uri vor fi închise ca urmare a lipsei de perspectivă a a Guvernului. Şeful ALDE susţine că peste 400 de mii de români şi-au pierdut deja slujbele iar numărul şomerilor va exploda. Tăriceanu a atins şi subiectul legat de alegerile locale şi parlamentare, despre care crede că se pot desfăşura în luna septembrie a acestui an, respectiv în martie 2021.

Marius Tucă: Noi am avut o emisiune acum 20 de ani.
 
Călin Popescu Tăriceanu: După alegerile din mai 90, ne-am imaginat că partidul trebuie să se poziţioneze pentru opoziţie. Am vrut să facem un guvern în umbră. Ne-am dat seama că ceea ce ne imaginam noi că ar trebui să fie PNL-ul în opoziţie nu are nicio şansa. Am vazut ieri o postare a unuia din liderii importanţi ai PNL care voia să marcheze cei 145 de ani de la instituirea PNL-ului. Nu făcea nicio referire la valorile fundamentale ale liberalismului. Liderul vorbeşte despre progresul societăţii. M-a făcut să-mi dau seama că ei nu cunosc ceea ce ar reprezenta valorile esenţiale ale liberalismului. Ei au intrat in liberalism pe diferite căi.
 
Marius Tucă: Spuneţi-mi un om care poate să primească ştampila de liberal.
 
Călin Popescu Tăriceanu: Eu nu îi ştiu pe toţi din cei din generaţia asta tânără. Dar e un băiat care mie îmi place foarte mult. Daniel Zamfir, băiatul primarului din Otopeni. E un tip citit, ştie ce inseamna liberalismul. La vârf, liberalismul nu mai e reprezentat cum a fost.

Marius Tucă: Cum credeţi că a trecut guvernul Orban peste această pandemie?
 
Călin Popescu Tăriceanu: Cum a tratat din punct de vedere sanitar, economic şi politic criza? Văd ce scrie şi presa. Au fost bâlbe, confuzie şi lipsa unei perspective. Mi se pare inadminisbil că nici până în ziua de azi nu spui câte persoane au fost testate. Întrebarea am pus-o şi secretarului de stat. Cu toate că se ştia că se trece de la starea de urgenţă la starea de alertă nu s-au pregătit. Riscurile în starea de alertă sunt mai mari decât în starea de urgenţă. Trebuiau să fie pregătiţi cu măşti de protecţie. E o problemă foarte mare ce s-a întâmplat cu spitalele. Multe au fost declarate spitale COVID. Am o cunoştinţă care e şef de secţie şi mi-a spus că avea 10 bolnavi în secţie. Între timp au murit 9 dintre ei pentru că nu au mai putut să fie salvaţi. Am sugerat să se facă spitale suport. În Romexpo puteau să facă un spital. Sunt multe greşeli în planul ăsta. N-a existat un plan articulat de măsuri. În plan economic s-au luat două măsuri: acordarea şomajului tehnic şi IMMinvest. IMMinvest e o catastrofă. Numărul de solicitări rezolvate e ridicol de mic.

Marius Tucă: Amenzile se vor plăti?
 
Călin Popescu Tăriceanu: Sper să nu se plătească. S-a aprobat iniţiativa pe care am luat-o cu privire la amnistia amenzilor. Cred că pe baza deciziei CCR am luat decizia să facem această iniţiativă. Cred că va trece la vot. O va susţine şi PSD-ul. Nu sunt pe post de avocat al PSD-ului. Am discutat cu ei. Au făcut un calcul politic. Riscurile ca ei sa încaseze toate reproşurile sunt foarte mari.
 
Marius Tucă: De ce nu aţi candidat la prezidentiale?
 
Călin Popescu Tăriceanu: Construcţia politică PSD - ALDE urma o mişcare logică- candidatura mea din partea acestei alianţe politice. Dăncila, influenţată de diverşi consilieri, s-a hotărât să candideze ea. Şansele candidaturii mele au scăzut foarte mult. Am luat hotărârea să nu mai candidez. Pe mine m-a deranjat aceasta ideea guvernului Orban şi a preşedintelui de a trage concluzia că cei peste 65 de ani sunt nişte iresponsabili. Se încearcă inducerea la nivelul întregii populaţii a unei temeri excesive. Această temă îi face pe oameni să se regrupeze. E un studiu care arată că 20% din populaţie e sensibilă la faptul că drepturile au fost îngrădite în perioada asta. În alte ţări a existat o componentă publică mult mai vocală. În Franţa, preşedintele Consiliului de Stat a spus: nu o să trecem foarte uşor peste starea de urgenţă. La noi ce s-a întâmplat cu societatea civilă? Oamenii parcă sunt tentaţi să accepte aceste excese.
 
Marius Tucă: Italia a trecut prin infern. De ce România e stat taliban covid?
 
Călin Popescu Tăriceanu: Orban nu are în cap nici acum altceva decât alegerile. Ochii sunt aţintiţi spre alegeri şi câştigarea sub orice preţ. Orban e pe teren mişcător cu chestiunea majorării pensiilor. Ceea ce se încearcă e menţinerea acestei stări de temere care sa îi facă pe cei în vârstă să nu se ducă la vot. Din acest motiv se prelungeşte această stare. Parlamentul nu funcţionează  normal.

Guvernul face gafe dupa gafe. Şi Iohannis observă. Iohannis a ratat o şansă extraordinară. După suita de preşedinţi care au fost, mă aşteptam la ceva din partea lui Iohannis. Mă aşteptam de la Iohannis să nu fie un alter ego al lui Basescu. El avea o şansă. Să fie primul preşedinte care joacă pe Constituţie aşa cum a fost scrisă. România avea o şansă pe care o ratează.
 
Nu mi-am renegat componenta de om de afaceri. Nu mai sunt activ în mediul de afaceri, dar mi-am păstrat contactele. Urmăresc foarte mult partea economică. România are o rămânere în urmă în privinţa infrastructurii. As fi putut să finanţez aceste lucrări. Un milion de români s-au întors acasă. I-aş fi putut angaja şi aş accelera ritmul.

Acum primesc sprijin tot cei care sunt bancabili. O să vină capitalul străin şi o să intre pe piaţă. România se împrumută foarte scump din lipsă de încredere în guvern. În România au fost suspendate 400.000 de contracte de muncă. La nivel european, 25% din IMM-uri au fost nevoite să efectueze concedieri şi alte 25% au recurs la somaj. Programul IMM iNVEST dovedeşte incapacitatea guvernului de a avea o abordare economică pe termen mediu şi lung. România are cel mai ridicat nivel al dobânzilor. Cîţu nu are niciun plan.

Despre alegeri
 
Călin Popescu Tăriceanu: Este o lege la CCR şi va fi judecată mâine. Aceasta dă posibilitatea Parlamentului să hotărască data alegerilor. Noi credem că o dată posibilă a alegerilor locale ar fi sfarşitul lui septembrie şi martie anul viitor alegerile parlamentare.

Despre Violeta Alexandru
 
Călin Popescu Tăriceanu: A fost la audieri ministrul Muncii şi după asta s-a trezit să meargă în Germania. Ea nu părea a fi ministrul Muncii din România, ci din Germania, pentru că ea a mers să pregătească plecarea românilor la sparanghel în Germania. Din această cauză am hotărat să facem o comisie de anchetă pe subiectul sparanghelul. Daca nu era coronavirsul, garantez că era altceva care să scoată la iveală lacunele acestui guvern.
 
Marius Tucă: Legat de ideea unei moţiuni de cenzură.
 
Călin Popescu Tăriceanu:  E foarte probabil ca o moţiune de cezură să fie dată la sfârşitul lui august, începutul lui septembrie. Pe mine mă surprinde Orban, când a aterizat în PNL eu am crezut că s-a mai molipsit de ideile liberale. El împreună cu Iohannis au nişte porniri împotriva Parlamentului. Cred că va fi în continuare o brambureală la nivelul guvernului. Orban stă cu ochii pe sondaje şi cu gandul la alegeri.
 
Marius Tucă:  Vă gândiţi la o alianţă cu PRO România şi PSD?
 
Călin Popescu Tăriceanu:  Am avut discuţii şi se prefigurează o alianţă încă de la locale. După alegerile locale poziţiile partidelor se vor păstra.
 
Marius Tucă: Credeţi ca Nicuşor Dan va rămâne candidatul PNL?
 
Călin Popescu Tăriceanu: Se poate,dar el este foarte şters. Gabi Firea a început să facă testarea. Avem în Bucuresti un candidat la ALDE foarte bun, dar dacă se va forma o alianţă, e posibil să mergem împreună cu PSD.
 
Marius Tucă: De ce vă este dor din politica de altă dată?
 
Călin Popescu Tăriceanu: Şi atunci existau dispute aprige. Unii spun că s-a schimbat calitatea clasei politice, dar cred că s-a schimbat şi creşterea influenţei statului paralel. Lucru care face ca atunci când vorbesc cu un om politic să nu stiu dacă este pe picioarele lui sau primeşte ordine din altă parte. Ponta a vorbit de guvern de uniune naţională, dar va funcţiona greu. Dacă guvernul va pica, soluţia este să fie un guvern provizioriu care să aiba ca ţel organizarea alegerilor.

Marius Tucă: Faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi imaginaţi-vă că luni, când s-ar deschide terasele, v-aţi întâlni cu Ludovic Orban. Ce i-aţi spune?
 
Călin Popescu Tăriceanu: I-aş reaminti că puterea este schimbătoare, să îşi respecte adversarii, să îşi respecte opoziţia.
 
Săptamânal, ca prim ministru, să te duci la Cotroceni şi să primeşti indicaţii şi lecţii. Sigur că trebuie să existe o colaborare cu preşedintele, dar preşedintele poate participa la şedinţele de guvern. În Constituţie scrie că preşedintele poate să prezideze şedinţele de guvern, nu să le conducă.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici