Emil Hurezeanu, la Marius Tucă SHOW: Cred ca niciodata viaţa în Germania nu a semănat atât de mult cu viaţa din România/ Europa nu prea mai există, globalizarea cu atat mai puţin

O ediţie specială a emisiunii ”Marius Tucă Show” are loc luni, 30 martie, de la ora 18.00. Invitat este ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.

11143 afișări
Imaginea articolului Emil Hurezeanu, la Marius Tucă SHOW: Cred ca niciodata viaţa în Germania nu a semănat atât de mult cu viaţa din România/ Europa nu prea mai există, globalizarea cu atat mai puţin

LIVE: Emil Hurezeanu, la Marius Tucă SHOW: Cred ca niciodata viaţa în Germania nu a semănat atât de mult cu viaţa din România/ Europa nu prea mai există, globalizarea cu atat mai puţin

Marius Tucă şi Emil Hurezeanu discută despre modul în care va arăta omenirea după ce va trece pandemia de coronavirus. Cele mai importate idei:

- (Ce inseamna viata pe vremea coronavirusului in Germania?) Cred ca niciodata viata in Germania n-a semanat atat de mult cu viata in Romania, viata in America, si asa mai departe. Oamenii sunt singuri, dar impreuna. In Germania sunt foarte multe cazuri. Se pare ca Germania e in a doua treapta a aceste rachete teribile. Izolarea este ceea ce caracterizeaza viata in lume.

- Germania se apropie de varful pandemiei saptamana aceasta şi Romania se apropie. Lumea este plina de profeţi, ii ascultam pe toti pentru ca nu stim ce se intampla. Germaria de acum 35-40 era o democratie solida, construita dupa al doilea razboi Mondial. Era o tara care devenise locomotiva economica a lumii.

- Germania de azi e o tara puternica, cu cea mai importanta economie din Europa. A traversat multe crize politice. In ce masura dupa acest soc umanitatea va continua si cum va reporni? Exista un nivel minim de comunicare cu date despre pandemie, stiim ce urmeaza nu am depasit inca momentul maxim, de inflexiune, punctul de pe cardiograma incepe sa coboare, nu putem sta linistiti. Suntem in alerta pana atunci. Suntem intr-o masura de asediu, suntem intr-o stare de asediu radical, pretutindeni

- Ce se intampla acum in lume este un subiect de film de groaza.Suntem in acel moment in care in Nordul Italiei se canta din balcoane un concert al rezistentei, acum nu mai canta si sunt in stadiu in care se numara cosciugele, de nervozitate. Nu ne-am confruntat niciodata cu asta. Trebuie sa avem nervii tari. Secventa de acum 2 saptamani din Lombardia are o faţă noua azi. Oamenii nu mai canta in balcon, ci oamenii au manifestari egoiste, puternic individualiste. Este momentul psihologilor de casa care ne spun cum este cu violenta conjugala si ca vor aparea divorturile.

- Nimic nu va mai fi la fel. Ne indreptam spre natiunile de altadata. Europa nu prea mai exista, globalizarea cu atat mai putin.

(Vorbeai de globalizare in ce masura globalizarea va disparea?)Toate marile pandemii au migrat intre tari. Ciuma de la jumatatea secolului al XIV-lea a venit pe drumul matasii, din China, a facut o escala in nordul Marii Negre intr-una din acele cetati genoveze. Astazi se spune ca dereglarea climatica e una din cauze.  Aceasta molima isi va gasii remediul destul de repede. E una din marile incercari din generatiile postbelice. Viata economica a tarilor nu s-a oprit nici in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

- Vrem sa credem ca UE e mai mult decat ce ne-a oferit pana acum. Nici germanii nu au masti sau echipamente. Primesc in schimb bolnavi din Franta, Italia. Germania se intreaba de ce trebuie sa importe substante dezinfectante din China, ei nu au avut mentalitatea de a avea stocuri odata cu globalizarea se bazau pe libera miscare a marfurilor.

- De ce am renuntat la fabricile de echipamente? Nu e nevoie de stocuri, de hambare. Globalizarea reprezinta lanturile de aprovizionare care se alimenteaza pe masura nevoilor. Toti suntem acum intr-o criza de medicamente, de aparate. Criza in momentul de fata este data si de ruperea laturilor de distributie internationale, ne vom intoarce la sistemul de productie intern. Daca astazi mergi intr-o farmacie din Germania sau America si ceri un medicament, nu neaparat complicat, ti se spune sa vii peste 4 ore

- Unii spun ca centrul de putere din acest motiv se va muta In Asia. Eu nu cred. Eu cred in destinul Europei. Sunt crize pe care unii le depasesc mai greu sau mai usor. Valorile Occidentului nu se vor risipi

(Se spune ca fiecare tara este pe cont propriu este adevarat?) Momentele tragice prin care trec generatiile (calamitati, etc) scot din om de multe ori cel mai rau. Dar tot in om se ascunde ingerul salvator. Franta a ajutat Italia pana a ajuns si ea in criza, statele UE s-au ajutat intre ele. Italia este ajutata, la inceput de Franta, pana cand si Franta a intrat in tunelul acesta pandemic iar Germania ajuta cu bani si chiar pune la dispozitie spitale, paturi in spitale

(Suntem asaltati de stiri de senzatie cu vine sfarsitul lumii) Era momentul sa ne unim economiile mai ales acum in aceste momente de criza.Germania e intr-o alta faza si multi spun ca suntem in mijlocul linistei de dinaintea furtunii. UE e derutata dar a deschis barierele. Acum era momentul sa ne unim cu totii, sa coboram media de indatorare. Italia isi plateste greu datoriile. Dar iata ca stim se ne despartim la greu, dar haideti sa ne unim acum cand ne este greu datoria olandei si Germanie sunt sa ajute si Italia , nu au vrut, nu vor sa isi imparta chiverniseala cu Italia, Franta, Spania. Va fi o crestere astronomica a somajului , a fost scoasa din priza economia. UE a pus totusi un fond la bataie din care deja s-au alocat bani. UE a pus la dispozitie un fond de unde poate sa dea 40 de miliarde de euro urmand ca suma sa se ridice. E posibil ca si UE sa fie constienta de pericolul mare, de criza existentiala

(Are UE nevoie de lideri exceptionali? Care sa vada si sa rezolve problemele care pot duce la destramarea UE?) O lipsa de solidaritate si o disfuncionalitate grava acum la nivelul UE, s-ar putea sa aiba repercursiuni politice comunitare majore si de nedepasit in anii care vin. Acum starea de urgenta nu e o stare de urgenta politica. Va trebui sa ne raspundem cum tari ca si China Corea care sunt tari cu regimuri dictatoriale au trecut mai usor prin aceasta criza, vor intreba oamenii daca nu e mai bine asa. Noi facem parte din Europa unde individualismul, dorinta de libertate, compatibilitatile cu francezii, cu gerrmanii functioneaza de secole. Disciplina nu face parte din cultura noastra.

- Sper ca dupa aceasta criza sa nu se faca treceri catre aceste regimuri dictatoriale. Am incredere in societatea romaneasca. Am avut parte de o istorie in care insulele de progres au alternat. Societatea romaneasca e o societate occidentalizata.

- (Politicienii germani cum fac faţă acestei crize?) Facand o comparatie Germania si Romania constat ca sunt multe similitudini, mai mult decat in stare de normalitate. Politicienii sunt la fel si aici. Au mari indoieli. Nu au inceput cu cele mai dure masuri. Executivul devine important acum, nu partidele politice. Politicieniii stiu ca in aceste vremuri este important executivul si procedeaza in consecinta.

- Nu vad nicio diferenta dintre oamenii politici din Germania si oamenii politici din Romania. Mai toti, chiar si in Germania, spun haideti sa ne ocupam acum de infectati, de bolnavi, de doctorii nostrii, de personalul medical si ei se imbolnavesc

(Cum ti se pare presa? Cum vezi ce face presa?) Exista o dimensiune predominanta a stirii a retoricii de razboi a comunicatului contondent si cu reactia actorilor: medici politisti. In Germania este un etaj superior de reflexie ca si in emisiunea dumneavoastra. Imi lipseşte o desprindere a acestui nivel de baza care este pamantul mitraliat, bombardat cu statisticile distrugerii. Nu stim cate persoane infectate sunt in total pentru ca nu exista o testare comprehensiva.

- Ma gandesc cu nostalgie la felul cum aratau emisiunile de televiziune sau paginile de politica international ale marilor cotidiane romanesti. Jurnalistii mari faceam parte din sistemul democratic. Online-ul a produs peste tot dezastre atat pentru presa print cat si pentru televiziune. Cam câtă lume citea presa?

- Vor aparea alti oameni si vor fi alte asteptari. Va fi un moment zero. Pacat e ca in acesti 30 de ani de pace noi ne-am purtat ca si cum pacea ar fi eterna. In Germania mor 25.000 de oameni care mor anual din cauza gripei comune si 10.000 de sinucideri, sunt unii care relativizeaza si spun ca pandemia coronavirus nu este atat de periculoasa, dar corona virusul actioneaza foarte rapid si nu are tratament momentan.

- Vedem strazile pustii, orasele pustii, aeroporturile pustii. Asa ceva n-a mai existat niciodata in istoria omenirii.


Principalele teme de refecţie abordate în emisiune:

Ce reprezintă această criză pentru umaniitate ? Va fi omenirea îngenuncheată de coronavirus?

Ne vom apropia unii de ceilalţi când se va termina totul?

Va opri virusul războaiele dintre popoare sau vom deveni mai naţionalişti la finalul crizei?

Ce vor înţelege românii după ce vor trece de această molimă?

Care este rolul presei în acest moment de grea încercare pentru umanitate?

Este coronavirusul cel mai mare pericol pentru o Europă şi aşa divizată înainte de această criză?

Va rezista Uniunea Europeană în faţa pandemiei de coronavirus?

Cine are de câştigat şi cine are de câştigat în urma pandemiei? Cum va arăta lumea când virusul va fi învins?

Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde diplomatul Emil Hurezeanu, luni, începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici