Senatorul Laszlo Attila, exclusiv la ”Marius Tucă Show”: Nu mă aştept să ne întoarcem foarte repede la activitatea economică normală. Ne aşteptăm la un vârf al evoluţiei epidemiei undeva după Paşti

Invitatul lui Marius Tucă a fost Laszlo Attila, senator UDMR, preşedintele Comisiei pentru Sănătate publică, de profesie medic, absolvent al UMF Cluj Napoca. El a declarat că nu se aşteaptă ca România să se întoarcă foarte repede la activitatea economică normală şi că un vârf al evoluţiei epidemiei de coronavirus ar putea să apară după Paşti

1174 afișări
Imaginea articolului Senatorul Laszlo Attila, exclusiv la ”Marius Tucă Show”: Nu mă aştept să ne întoarcem foarte repede la activitatea economică normală. Ne aşteptăm la un vârf al evoluţiei epidemiei undeva după Paşti

Ora 17.00: Senaorul Laszlo Attila, exclusiv la ”Marius Tucă Show”. Ediţie specială

Redăm principalele teme dezbătute în emisiune:
 
Marius Tucă: Vremea calda ar stopa raspandirea virusului?
 
Laszlo Attila: Ma astept ca raspandirea acestui virus se mai atenueze. Probabil in mai-iunie sa se duca in emisfera sudica.
 
Marius Tucă: Nu e bine sa facem o campanie? Sa nu se faca Pastele in familie?
 
Laszlo Attila: Ba da, evolutia de dupa 26 martie depinde de modul in care reusim sa oprim acest lant de tranzitie. Este foarte important ca sarbatorile Pascale sa fie facute separat nu avem nevoie sa se stranga familiile, de asta depinde si rezistenta sistemului medical.
 
Marius Tucă: Credeti ca Romania poate sa reziste economic, psihic vreme de inca 2 luni si jumatate izolata?
 
Laszlo Attila: Asta e marea provocare. Ne asteptam la o curba sau un varf al evolutiei undeva dupa Pasti. 
 
Marius Tucă: Cum sa oprim raspandirea virusului? Trump vorbea ca americanii trebuie sa se intoarca la munca dupa Pasti.
 
Laszlo Attila: Nu ma astept sa ne intoarcem foarte repede la activitatea economica normala. Sunt foarte optimisti care zic de o periaoda de doar doua luni . Eu ma astept sa fie o presiune mai mare in a doua parte a lui iulie. Cred ca sunt foarte optimisti cei care vorbesc de o perioada de 2 luni. Pana prin iunie nu va trebui sa ne facem un program foarte activ. Exista riscul ca atunci cand incep sa scada numarul de cazuri in mod constant, sa inceapa sa apara focarele locale. In cazul Chinei panta descendenta e mai scurta datorita masurilor extraordinare pe care le-au aplicat.
 
Marius Tucă: Ca o parere generala despre felul in care a fost adminstrata Romania in ceea ce priveste starea de urgenta.
 
Laszlo Attila: Daca imi permiteti, voi fi un pic mai critic. Am incercat sa facem un pas inaintea tuturor. In fiecare zi incercam sa analizam eventualele greseli pe care le-au facut ceilalti. Am instituit masuri mai drastice. Exista riscul sa apara acelasi fenomen pe care l-am vazut in Wuhan. A aparut aceasta expertiza la nivelul populatiei. Am reusit sa evitam toate greselile pe care le-au facut ei pana vineri cand am inceput sa facem si noi aceleasi greseli. Intr-o situatie ca asta consider ca suntem niste victime colaterale. Sunt foarte ingrijorat de cum vor evolua lucurile.
 
Parerea me personala este ca nu esxista nicio unitate sanitara fara personal medical care sa nu fie pozitivi. Vor aparea din ce in ce mai multe semne in viata comunitara. Mi-e teama de atitudinea personalului medical. Vad o diferenta de atitudine a generatiilor mai tinere care n-au mai trecut prin aceasta situatie.
 
Marius Tucă: Pana sa se inchida  granitele, in Romania a intrat aproape 1 milion de oameni din Italia, Franta. Dupa aceea, oamenii au venit in comunitate. Numarul de testari aici este foarte mic.
 
Laszlo Attila: Pana de curand capacitatea noastra de testare a fost de 700 pe zi. Pe langa capacitatea  limitata de testare mai intervine si aspectul cazurilor asimptomatice. Foare probabil ca numarul cazurilor este mult mai mare. A fost o crestere de aproape 30% in cursul zilei de ieri. Acum e o crestere de 18%. Aceasta crestere de la o zi la alta este in panta ascensionala. Noi nu am avut acel fenomen de explozie de infectii. Numarul batranilor din Romania, daca ne uitam la statistici, sunt in jur de 3,5 milioane peste 65 de ani. Daca in mediul rural nu se lasa unii pe altii singuri, pentru cei din mediul urban imi fac grija.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici