Video Procurorul DNA Mihaela Iorga, pentru care Kovesi a cerut revocarea din funcţie, o acuză pe aceasta că a făcut presiuni în dosarul Elenei Udrea/ Băsescu, după declaraţia procurorului Iorga: În locul Elenei Udrea m-aş duce la CEDO

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că a făcut presiuni pentru reţinerea Elenei Udrea, ”chiar şi pentru o noapte”, deşi nu exista aviz pentru arestare din partea Parlamentului şi atunci ”totul era doar un circ mediatic”.

4984 afișări

”În situaţia privind dosarul Elenei Udrea în care Parlamentul a da aviz pentru reţinere, nu şi pentru arestare şi în care am ieşit şi am spus clar la acel moment ca atât timp cât nu avem arestare, nu se impune reţinerea că ar însemna să facem doar un circ mediatic. Am închis telefonul, am luat măsura controlului judiciar pe cauţiune şi consider că a fost o măsura corectă având în vedere avizul Parlamentului. Nu mi-a spus în mod direct, pentru că nu procedează niciodată în mod direct. Sună, întrebă sau efectiv intervenea printr-un procuror şef adjunct care era coordonatorul secţiei a doua. Mi-a spus ca opinia conducerii este ca ar trebui reţinută pentru că există aviz de reţinere. A fost mesajul doamnei procuror şef . Chiar şi pentru pentru o noapte. Ceea ce mi s-a părut bizar. Şi este motivul pentru care în noaptea aia mi-am inchis telefonul”, a declarat procurorul Mihaela Moraru Iorga.

Aceasta a mai spus că tensiunea dintre ea şi Kovesi era de mult timp fiind ”determinată probabil de faptul că nu am dat curs anumitor solicitări”, susţine procurorul.

Mihaela Moraru Iorga a vorbit despre unul dintre dosare, în care susţine că au fost presiuni din partea conducerii DNA pentru menţinerea măsurii de arestare asupra unui inculpat.

”Am adus la cunoştinţă că prelungirea arestării nu se impune. Rând pe rând motivele arestării picaseră, martorii nu îşi mai susţineau declaraţiile, documentele privind tranzacţiile apăreau deşi anterior se precizase că nu există acele documente, marfa care se spunea că nu există, exista, fapt pentru care am sesizat conducerea şi am spus că există o problemă cu cel care a făcut ancheta înaintea mea. Am întocmit şi un referat şi în acest sens. În final, rugămintea a fost, mai bine spus presiunea a fost de prelungire a arestului preventiv. Am acceptat să fac aşa ceva pentru că este un rău mai mic faţă de ce se putea întâmpla. Erau două variante: să mă abţin în dosar şi să nu mai efectuez niciun act, sau să prelungesc măsura arestului preventiv şi în acest sens să administrez toate probele pentru ca persoana respectivă să beneficieze de un proces echitabil”, a declarat procurorul Mihaela Iorga.

Întrebată de ce nu a sesizat această situaţie altor foruri, cum ar fi Parchetul General, procurorul a declarat că a făcut referate şi note interne, unele fiind înregistrate, alte probabil că nu. ”Mai sunt persoane din conducererea instituţiei care vă pot confirma”, a spus Iorga.

Băsescu, după declaraţia procurorului Mihaela Moraru Iorga: În locul Elenei Udrea m-aş duce la CEDO

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, în contextul în care procurorul Mihaela Moraru Iorga a acuzat-o pe Codruţa Kovesi că a făcut presiuni pentru reţinerea Elenei Udrea, că dacă ar fi în locul Elenei Udrea nu ar mai sta "nicio clipă", ci s-ar duce "direct la CEDO".

„Doamna Codruţa Kovesi, împreună cu Coldea, au avut un plan de epurări prin arestări şi compromiteri. Codruţa Kovesi îl duce şi singură, indiscutabil, iar în ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, de doi şi jumătate spun tot timpul că este o înscenare şi Gala Bute şi actualul dosar cu alegerile, dar nu îmi foloseşte la nimic. Iată că apar elemente. Dacă declaraţia procurorului de caz este că i-a cerut procurorul şef DNA s-o aresteze pe Elena Udrea, această declaraţie este consemnată şi eu în locul doamnei Udrea nu aş mai sta nicio clipă, m-aş duce direct la CEDO pentru că este evident că nu are parte de un proces corect”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la solicitarea MEDIAFAX.

Preşedintele, ministrul Justiţiei şi CMS sunt cei trei actori care pot interveni ca să stopeze ceea ce procurorul Ţuluş afirma că este DNA, „o caricatură de instituţie”, a mai spus Traian Băsescu.

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că a făcut presiuni pentru reţinerea Elenei Udrea, ”chiar şi pentru o noapte”,deşi nu exista aviz pentru arestare din partea Parlamentului şi atunci ”totul era doar un circ mediatic”.

Udrea: Ce mai e necesar să aflăm ca să fie clar că am fost arestată la comanda lui Kovesi şi Coldea?

lena Udrea a transmis, după acuzaţiile aduse de procurorul Mihaela Iorga la adresa procurorului-şef DNA, că este clar că a fost arestată la comanda Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Florian Coldea, întrebându-se retoric "cine mai poate restabili legalitatea în funcţionarea justiţiei?".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici