O variantă de Guvern, după alegerile parlamentare: premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR. Cum ar putea arăta noul Executiv

  • Conform ultimelor sondaje, niciunul dintre partide nu va câştiga detaşat
  • O variantă de guvernare posibilă după alegerile parlamentare este premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR
  • PSD afirmă că va câştiga alegerile şi trebuie să dea premierul
  • USR şi PMP - dacă intră în Parlament - vor un guvern exclusiv de dreapta
5212 afișări
Imaginea articolului O variantă de Guvern, după alegerile parlamentare: premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR. Cum ar putea arăta noul Executiv

O variantă de guvernare, după alegerile parlamentare: premier PNL, cu susţinere USR şi UDMR. Cum ar putea arăta noul Executiv

Alegerile parlamentare din 6 decembrie vor fi hotărâtoare pentru cine va guverna România de la anul. După aflarea rezultatelor din alegeri, partidele vor merge la Cotroceni pentru a-şi prezenta opţiunea de premier.  

Conform ultimelor sondaje, niciunul dintre partide nu va câştiga detaşat.

Aşa că vor fi negocieri dure, pentru a obţine susţinerea partidelor mai mici ca să formeze majoritatea în Parlament. Social-democraţii ar putea spune că în 2016 a fost votat PSD şi trei ani mai târziu la guvernare s-a aflat PNL, deci, votul nu a fost respectat, susţin ei.

Acum, PNL este susţinut de la Cotroceni de un preşedinte care vrea după alegeri, tot un guvern liberal.

Analistul politic Bogdan Teodorescu crede că după 6 decembrie va exista un guvern centrat în jurul Partidului Naţional Liberal, cu un prim-ministru liberal, cu o majoritate de miniştri liberală.

„Asistăm la un calcul electoral clar, jucat perfect la lumină.“, a afirmat analistul Bogdan Tedorescu.

În privinţa negocierilor, lucrurile par clare dinaintea alegerilor. PSD exclude o înţelegere pe faţă cu PNL. Iar PMP refuză clar o susţinere pentru PSD.

„Important este ca PSD să câştige alegerile şi le va câştiga. În momentul în care câştigă alegerile şi asta este voinţa românilor; e voinţa românilor, repet, nu a unor jocuri făcute la Cotroceni sau în altă parte, acel partid care câştigă alegerile, dă prim–ministrul. Singurul partid pe care îl excludem din aceste discuţii, aşa cum a spus şi preşedintele partidului, este PNL-ul. Exclus.“, a declarat Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD.

„Se poate discuta cu toată lumea, mai puţin cu PSD. Toate acestea sunt decizii de partid, dar, dacă prin absurd, Partidul Mişcarea Populară ar decide, prin absurd, repet, să discute cu PSD-ul fără mine.“, exclude şi Cristian Diaconescu, candidat PMP, varianta lui Grindeanu. 

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat că prima opţiune a liberalilor pentru un viitor executiv după alegeri este „un guvern format din partidele care fac parte din grupul politic european PPE”.

Din Partidul Popularilor Europeni fac parte PMP şi UDMR.

De asemenea, în ceea ce priveşte propunerea de premier, Florin Roman a subliniat că după alegeri singura propunere agreată de PNL este Ludovic Orban.

Mingea este însă în terenul celor de la USR PLUS, posibil al treilea partid care va rezulta în urma alegerilor. Purtătorul de cuvânt, Ionuţ Moşteanu anunţa că vrea un guvern exclusiv de dreapta, dar negocierile încep pe 7 decembrie.

„Eu exclud să fac orice fel de alianţă cu PSD-işti, cu PSD-urile sau cu mini-PSD-urile. Este opinia mea, opinia colegilor mei. Pro-România este un mini-PSD. În Pro-România sunt oamenii lui Ponta, care ştim cât rău a făcut României, atunci când putea să facă bine. În PNL sunt foarte mulţi oameni care şi-au schimbat gecile şi au trecut în vara asta de la PSD la PNL. Eu mă aştept ca PMP să nu intre în Parlament. De aceea ne şi atacă în ultimul hal de vreo două săptămâni. Sunt disperaţi.“, a afirmat Ionuţ Moşteanu, deputat USR, candidat.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici