Băsescu despre Siria: Dacă armata trage în propriul popor, şeful statului nu mai poate menţine puterea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, răspunzând unei întrebări referitoare la situaţia din Siria, că "atunci când armata unui stat trage în propriul popor, nu mai există cale de menţinere la putere a şefului statului".

569 afișări
Imaginea articolului Băsescu despre Siria: Dacă armata trage în propriul popor, şeful statului nu mai poate menţine puterea

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

"Trebuie să vă spun însă un lucru care este, dacă vreţi, şi o realitate a istoriei noastre recente: orice conflict armat pe teritoriul unui stat face responsabil în primul rând guvernul statului respectiv, atunci când este vorba de un conflict între armată şi civili. Oricât de susţinut ar fi un şef de stat, atunci când armata unui stat trage în propriul popor, nu mai există cale de menţinere la putere a şefului statului", a sus Băsescu, în conferinţa comună de presă cu omologul libanez, Michel Sleiman, răspunzând unei întrebări a presei libaneze.

TITLURILE ZILEI

Şeful statului a arătat că el cunoaşte cazul particular al Siriei şi al preşedintelui Bashar Al-Assad.

"Preşedintele Bashar Al-Assad este încă suficient de popular în Siria şi mare parte a structurilor de forţă ale statului îi sunt încă loiale, dar principiul că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai poate rămâne la putere este extrem de actual. Că aşa-i viaţa", a spus preşedintele Băsescu.

El a subliniat că România susţine poziţia UE cu privire la regimul lui Al-Assad şi sancţiunile impuse Siriei.

"România este solidară cu poziţiile UE. Orice poziţie a UE este una la elaborarea căreia a contribuit şi România", a spus Băsescu, răspunzând de asemenea unei întrebări din partea presei libaneze.

De asemenea, el a mulţumit preşedintelui Sleiman pentru sprijinul guvernului libanez acordat autorităţilor române în procesul de evacuare a cetăţenilor români din Siria care au dorit să părăsească această ţară, îndeosebi cei aflaţi în regiunea Homs.

La rândul său, preşedintele libanez a spus că în Siria trebuie găsită o "soluţie politică corectă şi echilibrată, în cel mai scurt timp posibil", bazată pe "necesitatea respectării democraţiei şi acţiunii pentru dezvoltarea democraţiei, considerând acest lucru cea mai bună cale de tranziţie a puterii pentru stabilitate, creştere economică şi socială".

Preşedintele Sleiman a arătat că, la următoarea reuniune a Ligii Arabe de la Bagdad, Libanul va pune problema reprimirii Siriei în forul arab, aceasta fiind poziţia considerată potrivită cu interesul naţional al ţării sale. "Ne menţinem decizia de a nu fi de acord cu izolarea oricărui popor arab în cadrul acestei entităţi. Dialogul cu ţările care trec prin crize este cea mai potrivită cale pentru a se ajunge la soluţiile dorite", a spus şeful statului libanez.

El a arătat că ţara sa aplică modelul democratic şi sprijină democraţia de zeci de ani şi a cerut Guvernului de la Damasc să accepte dialogul şi să asculte doleanţele poporului sirian, încă de când problema crizei siriene s-a pus în Liga Arabă.

"Trebuie să nu uităm că Liga Arabă nu reprezintă numai sisteme, ci şi popoare", a spus el, adăugând că ţara sa va rămâne pe deplin angajată faţă de hotărârile Ligii Arabe.

Cei doi şefi de stat au făcut o trecere în revistă a întregii situaţii din regiune, incluzând şi situaţia din Egipt şi problema iraniană. "Am evaluat riscurile cu privire la neclarităţile pe care Iranul le lasă către lume cu privire la dezvoltarea programului nuclear", a precizat preşedintele Băsescu.

Preşedintele Libanului, Michel Sleiman, se află în perioada 27-29 februarie într-o vizită oficială în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici