Băsescu: Guvernul să-şi rezolve o carenţă "extrem de mare" legat de explicarea măsurilor luate

Preşedintele Traian Băsescu susţine că Guvernul trebuie să îşi rezolve o carenţă "extrem de mare" pe care a avut-o în procesul de explicare a măsurilor luate, adăugând că membrii Executivului trebuie se le explice românilor "de ce au făcut ceea ce au făcut".

32 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să-şi rezolve o carenţă "extrem de mare" legat de explicarea măsurilor luate

Băsescu: Guvernul să-şi rezolve o carenţă "extrem de mare" legat de explicarea măsurilor luate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Băsescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută în staţiunea Covasna, că Guvernul trebuie să îşi rezolve o carenţă "extrem de mare" pe care a avut-o în procesul de explicare a măsurilor luate.

"Veţi observa atunci când tot programul legislativ va fi finalizat, practic vom discuta de o altă Românie decât cea construită la începutul anilor '90. Până acum România a evoluat pe structurile administrative politice şi pe legislaţia construită la începutul anilor '90, cu suficient de multă reminiscenţă a vechiului sistem", a spus şeful statului.

TITLURILE ZILEI

El a precizat că ceea ce a făcut acest Guvern înseamnă construcţia statului român modern, adăugând că lucrurile se vor simţi pe măsură ce ele vor începe să fie implementate.

"Procesul de reformare a statului nu este încheiat. Avem într-adevăr cele patru Coduri, care vor însemna un nou tip de justiţie, o nouă Lege a educaţiei, Legea unică a salarizării, o Lege unică a sistemului de pensii, Legea micii reforme, dar trebuie să urmeze Legea sănătăţii şi foarte curând Legea dialogului social", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, legile au fost adoptate, a început implementarea lor, dar acest Guvern are o mare problemă legată de modul de comunicare.

"Este un efort pe care va trebui să îl asum şi eu, fără a-l face în numele unui partid, dar în calitate de şef al statului trebuie să încep să explic ce înseamnă schimbarea României, aşezarea României pe alte criterii de funcţionare în interiorul societăţii, plecând de la modernizarea modului de a funcţiona instituţiile statului, cu mai puţină birocraţie, cu mai multă eficienţă, spre exemplu", a afirmat Băsescu.

Traian Băsescu a adăugat că noua legislaţie desfiinţează statul social, "statul- tătuc", şi asta se va întâmpla odată cu implementarea noilor legi, în mod deosebit a Codului Muncii, a celei care vizează dialogul social.

"Trebuie să înţelegem că nu poate exista stat social înainte de a fi un stat performant. Cum poţi să faci un stat social dacă economia, şi chiar poporul, are performanţe limitate? Mă refer la un lucru simplu: când vom învăţa că trebuie să muncim opt ore, când vom învăţa să nu mai lăsăm trei milioane de hectare nemuncite, că nu vin miniştrii să cultive pământul. Când vom învăţa că decât să stăm la cârciuma satului mai bine mă duc şi bag plugul în hectarul jumătate din spatele casei? Trebuie să ne hotărâm să fim performanţi", a subliniat Traian Băsescu.

Şeul statului a arătat că românii trebuie să înţeleagă că nu s-a dorit răul, chiar dacă unele măsuri au fost dureroase temporar, pentru a reduce dependenţa ţării de împrumuturi.

"Dacă vom reuşi să îi facem pe români să înţeleagă acest lucru, nu cred că actualele partide care formează majoritatea parlamentară îşi vor pierde susţinerea. Dar vor trebui să explice de ce au făcut ceea ce au făcut (...). Măsurile de austeritate trebuie explicate şi acceptate. Statul nu dă, statul creează oportunităţi", a afirmat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici