Băsescu în contradicţie cu declaraţiile critice la adresa României ale liderului PPE: Sper să nu devină preşedintele CE

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seară, într-o emisiune televizată, că declaraţiile critice ale liderului PPE Manfred Weber la adresa României reprezintă o acţiune politică, pentru că acesta candidează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

1426 afișări
Imaginea articolului Băsescu în contradicţie cu declaraţiile critice la adresa României ale liderului PPE: Sper să nu devină preşedintele CE

Băsescu în contradicţie cu declaraţiile critice ale liderului PPE: Sper să nu devină preşedintele CE

„Weber s-a înscris într-o cursă să devină preşedinte al Comisiei Europene. Eu sper ca acest Weber să nu devină preşedintele Comisiei Europene şi am speranţa că va candida şi Michele Barnier, care este negociatorul pentru Brexit şi care în mod legitim ar trebui să candideze din partea PPE. Declaraţiile lui Weber le iau ca o acţiune politică, pentru că Weber a fost cu trei săptămâni înainte la Budapesta şi îl pupa pe creştet pe Viktor Orban. Deci aici avem o problemă în ceea ce priveşte corecta analiză a României”, a declarat, sâmbătă seara, la România TV, fostul preşedinte Traian Băsescu, întrebat despre criticile aduse României de către liderul PPE, Manfred Weber.

TITLURILE ZILEI

Manfred Weber, liderului grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE), s-a declarat miercuri „foarte îngrijorat” de situaţia din România, observând că Guvernul înregistrează regrese în combaterea corupţiei şi cerându-i premierului Viorica Dăncilă să ofere explicaţii în Parlamentul European.

"M-am întâlnit ieri cu premierul român, Viorica Dăncilă. I-am spus că suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu situaţia politică din ţara sa. Guvernul merge înapoi în combaterea corupţiei şi în privinţa independenţei justiţiei. Cred că premierul român trebuie să vină în Parlamentul European pentru a explica situaţia. Ce credeţi? Nu vom negocia statul de drept", a declarat Manfred Weber într-un mesaj postat pe Facebook.

România ”merge înapoi în combaterea corupţiei, iar independenţa justiţiei este supusă presiunilor. Am văzut în vară, la Bucureşti, cetăţeni bătuţi de poliţie, sincer acest lucru nu este acceptabil. Combaterea corupţiei nu este un lux, este o necesitate absolută pentru protejarea cetăţenilor şi a companiilor de abuzurilor statului. De aceea, cerem urgent Guvernului României să schimbe direcţia. Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom purta niciodată negocieri privind statul de drept", afirmă Manfred Weber.

Europarlamentarul PSD, Răzvan Popa, a declarat miercuri că vizita premierului Viorica Dăncilă la Bruxelles a fost un plus pentru România, însă, prin declaraţiile sale, liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a continuat "campania sfidătoare" pe seama ţării noastre.

"Prezenţa prim-ministrului Viorica Dăncilă la Bruxelles şi discuţiile avute cu liderii politici din Parlamentul European sunt cât se poate de fireşti, acestea înscriindu-se în linia acţiunilor de pregătire în vederea preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor, iar liderul europarlamentarilor PPE dă dovadă de un cinism sfidător, încercând să folosească inclusiv un astfel de prilej pentru a-şi promova propriile interese politice", a afirmat, miercuri, eurodeputatul PSD Răzvan Popa, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că în partidul popularilor europeni (PPE) "domneşte o bună doză de ipocrizie" de când liderul grupului a primit şansa să ajungă preşedinte al Comisiei Europene. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a avut, marţi, la Parlamentul European, o serie de întâlniri cu lideri ai grupului ALDEeuropean, şi a participat inclusiv la o şedinţă a întregului grup ALDE din PE, unde a vorbit despre "statul de drept" din România. Tăriceanu a precizat că unul din subiectele de discuţie la Bruxelles a fost votul dat de europarlamentarii ALDE Norica Nicolai şi Renate Weber la declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei.

"Al doilea subiect a fost legat de votul colegelor mele Nicolai şi Weber la solicitarea de aplicare a Articolului 7 de sancţionare a Ungariei în Parlamentul European. (...) Am explicat un lucru, că mi se pare că este o bună doză de ipocrizie care domneşte la grupul PPE, având în vedere că liderul grupului, dl Weber, cu trei în urmă a fost la Budapesta unde s-a afişat cu mare bucurie în chip de susţinere cu premierul Ungariei, domnul Orban", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, miercuri la Parlament.

Acesta a adăugat că Angela Merkel, cancelarul Germaniei l-a desemnat pe Manfred Weber automat preşedintele Comisiei Europene, dacă PPE câştigă alegerile la nivel european.

"Între timp, doamna Merkel l-a desemnat pe domnul Weber l-a desemnat drept cel care conduce lista partidului care câştigă alegerile la nivel european să devină automat preşedintele Comisiei Europene. Şi de când dl Weber a fost desemnat candidat, şi-a schimbat punctul de vedere, şi a propus ca PE să voteze pentru aplicarea articolului 7 pentru Ungaria. Domnul Weber probabil vrea să îşi arate recunoştinţa pentru această desemnare şi să meargă pe o linie dură cu Ungaria. Această ipocrizie o văd şi nu pot să mă fac că nu o văd", a completat Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici