Băsescu: Nu trebuie să creştem nivelul de îndatorare al României doar pentru consum

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că una din deciziile extrem de importante care trebuie luate imediat este "să cheltuim atât cât producem", subliind că România are un nivel de îndatorare mai scăzut faţă de alte ţări şi că "nu trebuie să ne batem joc" crescându-l doar pentru consum.

24 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu trebuie să creştem nivelul de îndatorare al României doar pentru consum

Băsescu: Nu trebuie să creştem nivelul de îndatorare al României doar pentru consum (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Eu ştiu că este extrem de greu pentru un om politic să-şi asume un asemenea mesaj. Eu ştiu că, de regulă, aducătorului veştii proaste i se taie capul. Prefer să am capul tăiat decât să nu-mi atenţionez propriul popor că avem de luat decizii extrem de importante. A continua să împrumutăm pentru cheltuielile noastre interne şi nu pentru dezvoltare ar fi o eroare care ne condamnă să rămânem tot mai în urmă faţă de statele dezvoltate ale Uniunii Europene", a spus Băsescu, la seminarul cu tema "Europa Centrală - Centrul Europei?", organizat în cadrul taberei studenţeşti "Tusványos 21", de la Băile Tuşnad.

Potrivit şefului statului, "a ne amăgi că putem continua să împrumutăm bani pentru a ne plăti pensiile şi salariile este una dintre marile erori".

Şeful statului a adăugat că probabil una din deciziile extrem de importante care ar trebui luate, imediat, ar fi "să cheltuim atât cât producem şi să ne dezvoltăm cu banii de la UE".

"Sistemul capitalist dinainte de izbuncnirea crizei nu mai există. Trebuie să construim un alt tip de capitalism, capitalismul adevărat şi nu capitalismul speculativ, solid, bazat pe competiţie solidă, bazat pe capacitatea noastră de a face, de a ne crea binele zilei de astăzi, al zilei de mâine şi al generaţiilor viitoare", a completat el.

Preşedintele a continuat spunând că, dincolo de toate valorile, capacitatea de a produce ceea ce se consumă devine vitală.

"Avem o şansă uriaşă faţă de multe alte ţări, şansa noastră uriaşă că avem nivel de îndatorare mult mai scăzut faţă de alte ţări. România are nivel de îndatorare de 32-33 la sută din PIB, nu trebuie să ne batem joc să-l creştem în continuare doar pentru a consuma", a explicat Traian Băsescu.

El a făcut referire la plata pensiilor şi a salariilor.

"Noi nu vom putea deveni importanţi atât timp cât va trebui să mergem să împrumutăm bani ca să ne plătim pensii şi salarii", a spus şeful statului.

El a menţionat că românii au fost avertizaţi.

"Viktor (Orban - n.r.) spunea bine, oamenii nu acceptă pasul înapoi şi vedem manifestările din diverse ţările unde s-au anunţat măsuri de austeritate. Acei oameni au fost păcăliţi ani de zile de oamenii politici, care le-au cumpărat voturile mărindu-le pensiile, salariile (...) Românii nu pot spune că n-au fost avertizaţi de la cel mai înalt nivel de competenţă, de la nivelul Băncii Naţionale, atunci când toate băncile le ofereau credite pe buletin. Românii nu pot spune că n-au fost avertizaţi atunci când Guvernul a dublat pensiile în câteva luni: «Atenţie, fondul de pensii nu poate suporta astfel de cheltuieli». Deci, este timpul să devenim puternici, şi nu asistaţi, dacă vrem ca Europa Centrală să devină un jucător important în interiorul Uniunii Europene. E ceea ce eu propun românilor, este ceea ce Viktor (Orban - n.r.) propune maghiarilor, atunci haideţi să o facem împreună", a subliniat el.

Preşedintele Băsescu a mai spus că această zonă a Europei este analizată global şi că, atunci când se fac previziuni economice, se fac pentru regiune. "Şi pe bună dreptate, suntem atât de interdependenţi unii de alţii încât colapsul oricăreia dintre ţări din punct de vedere economic ar afecta şi pe celelalte", a opinat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici