Băsescu salută viziunea PPE privind politica externă a UE

Preşedintele Băsescu a declarat că salută viziunea PPE privind "o veritabilă politică externă europeană", în care statele membre să vorbească pe o singură voce, adăugând că trebuie iniţiată o dezbatere privind un nou concept european în materie de politică externă şi de securitate şi apărare.

162 afișări
Imaginea articolului Băsescu salută viziunea PPE privind politica externă a UE

Băsescu salută viziunea PPE privind politica externă a UE (Imagine: Bogdan Maran - MEdiafaxFoto)

"Complexitatea situaţiei de securitate globale - şi aceasta nu numai în termeni militari - impune o nouă abordare a conceptului de coordonare a politicilor externe naţionale. Agenda europeană este astăzi concentrată pe dezvoltarea conceptelor de guvernanţă europeană în planul politicilor economice, care sunt, de asemenea, în cea mai mare parte, politici naţionale. De ce să nu iniţiem dezbaterea asupra unui concept de Guvernanţă europeană în materie de Politică Externă sau în materie de Politică de Securitate şi Apărare? Cred că în acest fel ne putem apropia de ceea ce numim astăzi impropriu politici comune în domeniul extern şi de apărare. De aceea, salut viziunea Partidului Popular European, care stabileşte ca obiectiv în documentele programatice prezentate mai devreme că «avem nevoie de veritabilă politică externă europeană, în care statele membre să vorbească pe o singură voce»", a afirmat Băsescu, în discursul său de la Congresul PPE.

El a remarcat că, în urma adoptării Tratatului de la Lisabona, coordonarea în materie de politică externă a înregistrat avansuri semnificative, însă "structurile şi instrumentele introduse de tratat nu funcţionează încă în parametrii proiectaţi".

"Aceste structuri şi instrumente sunt încă insuficient capabile să preia «inputurile» tuturor statelor membre în configurarea acţiunii externe. În acelaşi timp, statele membre au partea lor de responsabilitate: Politica Externă şi de Securitate Comună este încă prea mult un «tool box» din care fiecare stat membru preia instrumentul preferat pentru a-l utiliza pe direcţia care îl interesează, fără a fi preocupat de impactul pe alte direcţii. Avem strategii locale sau tematice, dar nu avem o ordine de priorităţi a acestor strategii: în mod evident, lipseşte o abordare strategică a Uniunii Europene privind raportarea la exterior. Există un proces incipient de reflecţie privind generarea acestei abordări", a evidenţiat Băsescu.

De asemenea, el a arătat că, în evaluarea României, rămâne determinant rolul SUA în gestionarea provocărilor de securitate. "În condiţiile provocărilor şi ameninţărilor globale majore, care îşi au originea în afara continentului european, parteneriatul strategic UE-SUA îşi păstrează, mai mult ca oricând, relevanţa", a spus şeful statului.

Totodată, Băsescu a insistat că securitatea energetic europeană nu poate fi tratată în etape, menţionând interesul României pentru proiectele energetice din estul continentului.

"Contribuţia României la construcţia unei politici energetice paneuropene se bazează pe o poziţie clară: aşa cum securitatea propriu-zisă a Europei este indivizibilă, tot aşa şi securitatea energetică europeană nu poate fi tratată în etape. Proiectele energetice europene nu se pot opri la graniţa de Est a României. De aceea, trebuie să capitalizăm avantajele conectării zonei Mării Negre şi a statelor din Comunitatea Energetică, în primul rând a Republicii Moldova la politicile energetice ale Uniunii. O politică energetică comună presupune dezvoltarea infrastructurii, mai multă inter-conectivitate în cadrul UE şi diversificarea surselor şi rutelor", a mai afirmat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici