Băsescu: Trag un semnal de alarmă. CRIZA este aproape, suntem în recesiune. Cauzele - proasta guvernare şi reducerea investiţiilor. DECLARAŢIILE preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că trage un semnal de alarmă privind intrarea României în recesiune, susţinând că principalele cauze sunt proasta guvernare şi reducerea investiţiilor.

3498 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trag un semnal de alarmă. CRIZA este aproape, suntem în recesiune. Cauzele - proasta guvernare şi reducerea investiţiilor. DECLARAŢIILE preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Băsescu: Suntem în recesiune; Încă se pot lua măsuri de evitare a intrării în criză, dar ea e aproape

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România a intrat în recesiune, după standardele UE, el avertizând asupra faptului că această realitate economică nu mai poate fi acoperită de "propaganda pontistă" şi subliniind că intrarea într-o eventuală criză este "aproape".

TITLURILE ZILEI

"În conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune. Şi pentru că nu vreau să avem diferende pe definiţii, indiferent ce definiţii ar utiliza dottore, vă invit să vedeţi definiţia pe care Eurostat o dă recesiunii: (...) două trimestre succesive cu scădere a creşterii economice faţă de trimestrul anterior. România se află în această situaţie, chiar dacă faţă de anul 2013 are o uşoară creştere economică. Dar, deja, economia a intrat în declin şi este un declin de două trimestre consecutive. Trimestrul unu, care are o creştere negativă de 0,2% din PIB, şi trimestrul doi 2014, care are o creştere negativă de 1% faţă de trimestrul unu 2014. Asta, în termeni tehnici, înseamnă că economia României a intrat în recesiune", a precizat Băsescu.

"Eu am mai văzut acest film, tot cu un guvern care minţea că-i duduia economia. Şi lui Ponta îi duduie economia. În cap. Că în realitate a început să se deprecieze", a spus Băsescu.

El a adăugat că există mai multe cauze ale intrării în recesiune şi a menţionat că, generic vorbind, cauza principală este "proasta guvernare".

"În primul rând, generic vorbind, este proasta guvernare şi impresia că suntem guvernaţi pentru că premierul merge la televizor unde vorbeşte despre economie fără să înţeleagă ce se întâmplă în urma deciziilor pe care le ia. În primul rând, cauza fundamentală este reducerea investiţiilor, fenomen asupra căruia am atenţionat continuu de la începutul anului. S-a făcut o reducere a investiţiilor cu 22,5% faţă de primul semestru al anului trecut", a explicat şeful statului.

El a spus că a doua cauză este "reducerea investiţiilor străine directe, care pe primele 6 luni înregistrează o scădere de 10 procente faţă de anul trecut".

Preşedintele a arătat că o altă cauză a intrării în recesiune este constituită de multitudinea de taxe introduse pe economie şi populaţie, el făcând referire în special la taxa pe stâlp şi la creşterea taxei pe combustibil, care "au lucrat ca o frână pentru economie".

Şeful statului a menţionat de asemenea "lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene".

"Sigur, acum se vede că regele e gol, iar minciunile lui Ponta şi Teodorovici nu mai pot continua. Anul trecut au avut o creştere explozivă pentru că au venit la plată facturile din timpul guvernului Boc. Anul acesta, când încă mai au proiecte în execuţie de la guvernul Boc, dar n-au făcut niciun proiect nou pe bani eruoepni, pe infrastructură, pe mediu, mă refer la proiecte mari, pe primele 6 luni absorbţia a crescut cu numai 3 procente. Numai 3 procente", a punctat Băsescu.

"Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă. Proasta guvernare e o realitate. A avut toate condiţiile de stabilitate macroeconomică preluate de la guvernul Boc. Prin incompetenţă şi minciună reuşeşte să creeze din nou dezechilibre", a susţinut Băsescu.

"Este un semnal de alarmă pe care îl trag pentru că am mai trăit o dată acest proces, cu un guvern mincios, al lui Tăriceanu şi ne pregătim, din nou, să intrăm într-un astfel de proces, de depreciere a situaţiei macroeconomice. Încă nu e prea târziu. Încă se pot lua măsurile adecvate evitării unei intrări în criză. Dar criza este aproape, suntem în recesiune", a mai spus şeful statului.

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care relevă modificarea evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai scădere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evoluţii negative au mai fost Germania, Italia şi Cipru.

Datele publicate de Eurostate arată că INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.

România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an.

Datele Eurostat arată că economiile Germaniei şi Italiei s-au contractat în al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%.

Totuşi, în comparaţie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul României a urcat cu 1,4%, iar în primul trimestru cu 3,8% faţă de perioada similară din 2013.

Creşterea economică a României se situează în trimestrul al doilea peste cea consemnată de ţări ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).

În comparaţie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% în perioada aprilie-iunie.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

- Eu am mai văzut acest film, tot cu un guvern care minţea că ii duduia economia. Şi lui Ponta îi duduie economia în cap.

- În conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune. Nu vreau să avem diferende pe definiţii. Vă invit să vedeţi definiţia pe care Eurostat o dă recesiunii. Indiferent ce definiţie ar folosi Dottore, eu dau definiţia Eurostat.

Despre cauzele intrării României în recesiune:

- Cauzele sunt multe. În general, proasta guvernare şi impresia că suntem guvernaţi pentru că premierul merge la televizor. unde vorbeşte despre economie fără să înţeleagă ce se întâmplă în urma deciziilor pe care le ia.

- În primul rând, cauza fundamentală este reducerea investiţiilor, fenomen asupra cărora am atenţionat continuu. S-a făcut o reducere a investiţiilor cu 22,5 la sută faţă de primul semestru al anului trecut. A doua cauză este reducerea investiţiilor străine directe. Pe primele şase luni are o scădere de 10 procente faţă de anul trecut.

- Altă cauză: multitudinea de taxe şi impozite impuse în economie. Au lucrat ca o frână. Creşterea preţului la carburant şi taxa pe stâlp sunt principala cauză a frânei puse pe economie.

- Acum se vede că regele e gol. Minciunile lui Ponta şi Teodorovici nu mai pot continua. Anul trecut au venit facturi la plată din timpul Guvernului Boc.

- Toate ţările sunt pe creştere pozitivă, România este singura ţară care  are creştere negativă, scădere de un procent. Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă. Proasta guvernare este o realitate. A avut toate condiţiile de stabilitate macroeconomică, preluate de la Guvernul Boc. Prin incompentenţă şi minciună creează din nou dezechilibru.

- Trag un semnal de alarmă. Am mai trăit o dată acest proces cu un guvern mincinos, al lui Tăriceanu, ne pregătim din nou să intrăm într-un astfel de proces. Încă nu e prea târziu.

- Criza este aproape, suntem în recesiune.

- Pe acest fond, astăzi, s-a lansat corul incompetenţilor, corul mincinoşilor, când prim-ministrul şi Alianţa Creştin Liberală, PNL-PDL cere convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS. Oameni buni, eu nu mai candidez. Şi eu susţin reducerea CAS dacă este posibilă.

- Rectificarea făcută de Guvernul Ponta este o rectificare negativă. El a spus poporului că a făcut o rectificare pozitivă. Rectificarea bugetară este un desen şi nu o realitate economică - un desen fantezist.

Despre reducerea CAS:

- Reducerea CAS-ului nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză. Vă repet, am văzut această realitate, acest film l-am trăit pe pielea mea. Îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi. Dacă se lasă păcăliţi, la anul ei vor plăti constul naivităţii. Ieşirea din criză se va face pe spinarea românilor.

- N-am să uit niciodată 2010, cu măsurile impuse pentru a ne reechilibra după măsuri propagandistice care vizau câştigarea alegerilor de către Tăriceanu şi gruparea lui.

- Consider că, în mod egal, liderii marilor formaţiuni politice de la putere şi din opoziţie sunt la fel de iresponsabili şi mincinoşi. Fie că vorbim de Ponta, fie că vorbim de Iohannis, fie că vorbim de Blaga. Clamează reducerea CAS-ului şi vor băga ţara în criză.

- PSD, PNL, PDL îi mint pe români pentru a le lua voturile. Îi mint pe cei din economie pentru a obţine bani de campanie. Se bat pentru reducerea CAS-ului. Vor băga ţara în criză, suntem doar în recesiune acum.

Dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu FMI.

"Există şi soluţii de revenire:"

- Anularea taxelor suplimentare introduse pe economie, pe stâlp, revenirea la vechiul preţ al combustibilului ar ajuta România să înceteze să mai gâfâie. Acum e la stadiul în care economia gâfâie şi trebuie s-o ajutăm din nou să respire normal. Nu reducerea CAS-ului va avea efect revenirea României la o respiraţie normală.

-  Văd că şi INS, care a lansat o minciună prin omisiune, spune că a folosit un formular standard din 2009. Cum e posibil să ne spună UE că am intrat în recesiune şi nu Institutul nostru? Ce a făcut astăzi INS-ul e ca scoaterea electricităţii la CNA. Au scos şi ei siguranţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici