BIOGRAFIE: Daniel Morar, fostul procuror-şef al DNA, ajunge judecător la Curtea Constituţională

Daniel Morar, în vârstă de 46 de ani, şef al DNA din 2005 până anul trecut, cu o carieră în procuratură de peste 20 de ani, a fost numit de preşedintele Traian Băsescu, luni, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani.

3244 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Daniel Morar, fostul procuror-şef al DNA, ajunge judecător la Curtea Constituţională

Daniel Morar (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Morar a urcat profesional, treaptă cu treaptă, acasă, în Ardeal, consacrarea venind însă ulterior, în Capitală, odată cu funcţiile ocupate în instituţii centrale şi, implicit, mult mai vizibile.

Notorietatea lui, recunoscută în cheie favorabilă inclusiv în rapoarte MCV, se datorează, în principal, perioadei la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care, pe de altă parte, i-a asociat numele şi cu ideea că anumite instituţii (DNA, ANI etc.) ar fi partizane şi dirijate de la Cotroceni. Dincolo de acuzele de acest fel, majoritatea lansate din direcţia adversarilor politici, Traian Băsescu nu s-a ferit nicio clipă să îl laude pe Morar pentru activitatea sa, subliind că a avut "o mână bună" cu acesta la conducerea DNA.

TITLURILE ZILEI

Daniel Marius Morar s-a născut la data de 15 august 1966 în oraşul Luduş, judeţul Mureş. A urmat Liceul "Avram Iancu" din Aiud, judeţul Alba, între 1980 şi 1984, şi apoi Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (1986-1990).

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Ministerului Public, din anul absolvirii Facultăţii de Drept, Morar a lucrat ca procuror la parchetele de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş (1990-1992), Judecătoria Cluj-Napoca (1992-1994), Tribunalul Cluj (1994-1997) şi Curtea de Apel Cluj, din 1997, pentru ca în 1999 să ajungă procuror-şef în cadrul Secţiei de Urmărire Penală a acestei instituţii, funcţie pe care a ocupat-o până în iulie 2002.

În perioadele septembrie 1998-ianuarie 1999 şi ianuarie-februarie 2001, a fost detaşat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul Secţiei de Urmărire Penală, consemnând în CV că, din această poziţie, a condus investigaţia penală "într-o cauză care a vizat un membru al Parlamentului şi o alta care a vizat un judecător de la Curtea de Apel". Morar a finalizat, în acea perioadă, ancheta în dosarul Gabriel Bivolaru (fost deputat acuzat de fraudarea BRD, 1-10 martie 1999) şi în cel al lui Viorel Burzo (fostul şef al Secţiei Penale de la Curtea de Apel Cluj, acuzat de trafic de influenţă, 5 ianuarie-5 martie 2001). A mai lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi din iulie 2002 până în august 2005.

Prin Decretul nr. 849 din 11 august 2005, Daniel Morar a fost numit, începând cu 12 august 2005, în funcţia de procuror-şef al DNA, la propunerea fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei. Conform prevederilor art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, mandatul procurorului-şef al DNA este de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

În 11 august 2008, Daniel Morar a fost delegat la conducerea DNA pentru 90 de zile, de către de procurorul general al României de atunci, Codruţa Kovesi. În funcţia de procuror-şef al DNA a fost propusă Monica Şerbănescu, de către ministrul Justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu, propunerea primind aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi fiind respinsă de preşedintele Traian Băsescu, în noiembrie 2008. Totodată, Predoiu a propus, în august 2008, numirea lui Morar ca înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau ca adjunct al DNA, cel din urmă refuzând ambele poziţii.

La 8 noiembrie 2008, mandatul lui Morar la şefia DNA a fost prelungit de Kovesi până la sfârşitul anului, pentru ca, în 30 ianuarie 2009, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu să anunţe că îl propune să ocupe în continuare funcţia de procuror-şef al DNA. În 12 februarie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de reînvestire în funcţie a lui Daniel Morar la şefia DNA.

În 14 noiembrie 2011, preşedintele Traian Băsescu declara că doreşte să îi ceară procurorului general Codruţa Kovesi prelungirea cu şase luni, până la raportul CE din vară, a mandatului procurorului-şef al DNA. La 7 februarie 2012, Kovesi, l-a delegat pe Morar pentru şase luni, începând din 13 februarie, la conducerea DNA.

În 1 octombrie 2012, Morar a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României, preluând prerogativele Codruţei Kovesi, în urma expirării mandatului acesteia. În aceeaşi zi, Morar a delegat-o pe fosta sa adjunctă, Laura Oprean, în funcţia de procuror-şef al DNA.

Numele lui Daniel Morar a fost vehiculat, în ultimele luni, legat de o posibilă candidatură pentru şefia Parchetului General. Morar a negat însă posibilitatea de a candida, pe motiv că nu vrea să participe la "o farsă" şi criticând astfel modalitatea de selecţie.

În 14 februarie, preşedintele Traian Băsescu declara că i-a recomandat ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, numirea lui Morar ca procuror general, dar aceasta i-a răspuns "Niciodată".

Altfel, biografia lui Morar mai include, din 2008, premiul "Inspiraţia anului" din partea revistei European Voice (din trustul The Economist), iar din 2011, premiul anual al Grupului pentru Dialog Social, pentru activitate remarcabilă în domeniul luptei împotriva corupţiei.

Din 2012, Daniel Morar este membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici