BUGET 2019: Proiectul, ADOPTAT în Parlament. PNL: Bugetul este construit pe bani falşi, făcuţi din pix/ USR: Aţi creat inflaţie

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, vineri în plen reunit, bugetul pentru anul 2019. Proiectul prevede majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 de lei, precum şi reducerea bugetelor SRI, SIE şi SPP, iar banii vor fi alocaţi programelor Vitamina D şi Diabetul juvenil.

3161 afișări
Imaginea articolului BUGET 2019: Proiectul, ADOPTAT în Parlament. PNL: Bugetul este construit pe bani falşi, făcuţi din pix/ USR: Aţi creat inflaţie

BUGET 2019: Proiectul, ADOPTAT în Parlament. PNL: Bugetul este construit pe bani falşi, făcuţi din pix/ USR: Aţi creat inflaţie

Proiectul de buget a fost adoptat cu 275 de voturi „pentru”, 122 „împotrivă” şi două abţineri.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, înaintea votului de vineri în plenul reunit, că este un buget realist.

„De data aceasta nu sub forma discursului politic, ci al cifrelor. Pentru mine şi Guvern este un moment al adevărului, moment în care putem lăsa declaraţiile politice total în afara acestei săli, şi pe baza cifrelor prevăzute în proiect să spunem ce se va întâmpla cu viaţa economică în acest an. Creşte salariul minim cu 10%. Acordăm şi în acest an voucherele de vacanţă de 1.450 lei, precum si indemnizaţia de hrană echivalentă cu două salarii minime pe economie. Punctul de pensie va creşte până la 15%. (...) Deşi e un buget care nu poate să răspundă tuturor nevoilor, este un buget realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România. Orice buget este perfectibil”, a declarat Viorica Dăncilă de la tribuna Parlamentului.

TITLURILE ZILEI

Şeful Executivului a adăugat că bugetele locale vor primi mai mulţi bani decât în anii precedenţi şi a atras atenţia la ştirile false care au afirmat contrariul.

„Aş vrea să dăm la o parte toate ştirile false care s-au comunicat despre bugetele comunităţilor locale. Realitatea nu poate fi contrazisă. Bugetele locale vor primi mai mulţi bani decât ân anii precedeni. Aleşii locale vor acea o creştere a veniturilor cu 7 miliarde de lei ce vor proveni din încasările din impozitul pe venit. Bugetul pentru 2019 restabileşte adevărul legat de situaţia noastră ca ţară. Dorim ca prin măsurile pe care le-am prezentat să continue creşterea economică, a salariilor în educaţie şi în anii următori. Acest lucru e posibil doar printr-o colaborare între Guvern, Parlament, preşedinte şi societate civilă. Dincolo de jigniri importante sunt proiectele şi ceea ce facem pentru români”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a mai anunţat că „până la finalul mandatului meu, îmi doresc ca toate scolile din România să îndeplinească condiţiile privind autorizaţiile de funcţionare”.

Reacţii după adoptarea bugetului. Deputat USR: Aţi creat inflaţie/ Tomac: E nerealist

Bugetul pentru 2019 a fost adoptat, vineri, în Parlarment cu votul aleşilor PSD-ALDE, UDMR şi minorităţi, Opoziţia votând împotrivă. La explicarea votului, liderii partidelor de Opoziţie au susţinut că bugetul este nerealist şi că inflaţia este problematică.

Bugetul pe anul 2019 a fost votat în Parlament de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, susţinută de UDMR şi de grupul minorităţilor, iar Opoziţia a votat împotrivă. Deputatul USR Cosette Chichirău a declarat că ar mai fi fost nevoie de o săptămână de dezbateri, ia Eugen Tomac a spus că este nerealist.

„PMP a votat împotriva acestui buget, pentru că este un buget nerealist. Nu aţi construit bugetul pliat pe priorităţile României, pentru că avem nevoie de investiţii mai multe. 4,3% alocaţi pentru investiţii sunt foarte puţini bani, în condiţiile în care în plină criză România aloca 6,5% din PIB pentru investiţii. Noi am propus 2500 de amendamente inspirate din programul vostru de guvernare, pe care le-aţi respins, pentru că România are nevoie de autostrăzi. Avem nevoie de creşe, de grădiniţe, de spitale moderne , pentru că priorităţile României ţin nu doar de pomeni electorle, ci ţin de nevoia de a îmbunătăţi calitatea vieţii românilor şi acest lucru trebuie privit atunci când se construieşte bugetul”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Deputatul USR Cosette Chichirău a declarat, după adoptarea bugetului, că dacă ar mai fi fost dezbătut bugetul încă o săptămână, probabil se găseau soluţii mai bune.

„Mă bucur că bugetul a fost adoptat. În 5 zile a trecut prin comisii şi prin plen, dacă am fi dezbătut încă o săptămână, probabil găseam soluţii mai bune. Aş vrea să vă spun 4 probleme cu acest buget: 1. Veniturile prea optimiste. La 33,5% din PIB, România nu a mai avut asemenea încasări din 1992. Sperăm că veţi avea noroc anul acesta. A doua problemă este inflaţia. Aţi creat inflaţie cu programul dumneavoastră de Guvernare şi veţi crea şi anul acesta şi banii pe care îi daţi românilor, cu o mână îî luaţi. Românii ştiu că plătesc mai mult pe alimente şi energie. A treia problemă este deficitul. Ne-am fi dorit un deficit mai mic şi m-am bucurar să văd că ţintele dumnevoastră iniţiale erau mai mici. A patra problemă este lipsa infrastructurii. Deşi ne spuneţi că Moldova are acum prioritate, nu prea vă credem, pentru că începeţi Autostrada Moldova, tot din Ardeal, air în Iaşi nu avem nimic”, a spus Chichirău.

Dputatul UDMR Cseke Attila a anunţat că formaţiunea sa a votat pentru proiectul de buget.

„Grupurile parlamentare ale UDMR au votat în favoarea acestui buegt. Acest buget pe are l-am adoptat astăzi este un proiect mult îmbunătăţin în ultimele săptămâni şi aşa cum am declarat şi la dezbaterea generală, am avut o colaborare corectă pe acest buget, ceea ce nu înseamnă că există buget perfect. Probabil nici acesta nu este perfect.Va trebui ca ministerele, Guverul, autorităţile locale să fie flexibile, să vedem unde apar în implementare probleme. Cel mai important lucru astăzi este acela ca acest buget să fie cât mai repede implementat.Am avut o colaborare corectă pe acest buget, ceea ce nu înseamnă că există buget perfect, probabil nici acesta nu este perfect, cum nu va exista niciodată, nici în România nici în altă ţară", a afirmat Cseke Attila.

Şi Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, a anunţat că, deputaţii grupului au votat bugetul.

„Am votat acest buget, grupul nostru parlamentar. De foarte mult timp, în România există o creşetere a PIB şi poate că e bine ca din când în când, lucrul acesta să-l poată simţi fiecare dintre cei acre contribuie la creşterea PIB prin creşeterea veniturilor pe care le are. Simt în continuare nevoia ca în bugetele României să existe şi o componentă pe termen lung, o componentă de viziune. E un lucru periculor, pentru că e o lume care se schimbă foarte repede, astăzi cifrele pot să arate foarte bine, dar dacă nu pregăteşti din timp premisele de peste 10, de peste 20 de ani, o să avem o problemă atunci”, a explicat Pambuccian.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, după adoptarea bugetului, că este cel mai consistent din ultimii ani.

„Este, din câte îmi pot aminti, bugetul cel mai consistent din 1990 până încoace în ceea ce priveşte alocările pentru domenii esenţiale, pentru domeniile publice, pentru dalariaţi, pentru pensionari”, a spus Vosganian.

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, vineri în plen reunit, bugetul pentru anul 2019. Proiectul prevede majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 de lei, precum şi reducerea bugetelor SRI, SIE şi SPP, iar banii vor fi alocaţi programelor Vitamina D şi Diabetul juvenil.

De asemenea, plenul reunit a adoptat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.

Orban: Bugetul este construit pe bani falşi, făcuţi din pix

Ludovic Orban a declarat, vineri, că PNL a votat împotriva bugetului, adoptat de majoritatea parlamentară, deoarece este un buget construit pe bani falşi, făcuţi din pix de coaliţia de guvernare. Liderul liberal a precizat că acest buget nu oferă garanţii pentru dezvoltarea României.


"PNL a votat împotriva Legii bugetului de stat şi împotriva Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, din nişte motive extrem de puternice şi de solide. Bugetul de stat prezentat de PSD-ALDE, condamnă România la stagnare şi transformă anul 2019 într-un an pierdut pentru români. PNL consideră că acest buget este construit pe bani falşi. PSD-ALDE încearcă să prezinte bugetul ca pe un portofel nou, mare, doldora de bani, din care are de împărţit pentru fiecare român. Dacă deschidem însă acest portofel prezentat de PSD-ALDE, vedem că cel puţin 25% din aceşti bani, sunt bani falşi. Sunt bancnote de 200 de lei pe care nu apare poza lui Lucian Blaga, ci apare poza lui Dragnea, sunt bancnote de 100 de lei pe care nu are poza lui Ion Luca Caragiale, ci apare poza lui Vâlcov, sunt bancnote de 50 lei pe care nu apare poza lui Vlaicu, ci apare a poza lui Orlando, adică bani care nu valorează nici două cepe degerate, bani inventaţi, bani făcuţi din pix, bani care nu vor exista pentru a îmbunătăţii viaţa românilor. Prin acest buget România nu va merge înainte, prin acet buget România va merge înapoi. Acest buget nu conferă nicio garanţie de dezvoltare pentru România şi nu oferă nicio perspectivă de îmbunătăţire a vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii români", a declarat liderul PNL Ludovic Orban, vineri, la Parlament.

Acesta a mai declarat că proiectul de buget pentru anul acesta pune în pericol România şi nu vizează dezvoltarea infrastructurii, un motor pentru.

"Bugetul PSD-ALDE este un buget care lasă România fără apărare în faţa unor ameninţări din ce în ce mai mari la adresa siguranţei naţionale şi pune în pericol viaţa şi siguranţa fiecărui român. Bugetul PSD-ALDE este un buget care prin al doilea an consecutiv sunt jefuite comunităţile locale, se încalcă autonomia locală, proiectele de investiţii ale autorităţilor locale sunt lăsate fără finanţare şi se încearcă ca primarii din România să ajungă să cerşească bani pentru proiectele comunităţilor locale de la Dragnea. Bugetul PSD-ALDE pe 2019 este un buget care nu clădeşte nimic. Niciun tronson de autostradă important, cum sunt tronsoanele de autostradă Tg-Mureş-Iaşi-Ungheni, tronsoanele de autostradă Sibiu-Piteşti, tronsonul de autostradă de centură a Bucureştiului, tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov. De asemenea, nu construieşte şi nu modernizează niciun tronson de cale ferată şi lasă România şi infrastructura de transport a României într-un stadiu de subdezvoltare care va împiedica dezvoltarea economică a României", a explicat Orban.

Întrebat dacă PNL se gândeşte să conteste la CCR proiectul de buget adoptat, vineri de Parlament, liderul liberal a răspuns: „Comisia juridică a Partidului Naţional Liberal va face o analiză privind existenţa unor posibile motive de neconstituţionalitate, nu pot să vă dau astăzi răspunsul, dacă vom lua o decizie, o vom anunţa”.

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, vineri în plen reunit, bugetul pentru anul 2019. Proiectul prevede majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 de lei, precum şi reducerea bugetelor SRI, SIE şi SPP, iar banii vor fi alocaţi programelor Vitamina D şi Diabetul juvenil.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, referitor la bugetul adoptată de Parlament, că proiectul arată dispreţul total al coaliţiei faţă de aşteptările românilor, criticând creşterea excesivă a fondurilor alocare partidelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici