Bugetul Agriculturii, aprobat de Comisiile de buget. Ministerul a refuzat fonduri suplimentare

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost adoptat, duminică, de Comisiile de buget-finanţe, reprezentantul ministerului declarându-se foarte mulţumit de fondurile alocate şi chiar refuzând să susţină un amendament prin care se alocau 508 de milioane de lei suplimentar pentru irigaţii.

1227 afișări
Imaginea articolului Bugetul Agriculturii, aprobat de Comisiile de buget. Ministerul a refuzat fonduri suplimentare

Bugetul Agriculturii, aprobat de Comisiile de buget. Ministerul a refuzat fonduri suplimentare (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Potrivit bugetului propus de Ministerul de Finanţe, fondurile alocate Agriculturii se ridică la 13,4 miliarde de lei, fiind, pe hârtie, un buget mai mic cu 45% faţă de anul trecut. Secretarul de stat care a reprezentat Ministerul Agriculturii a explicat, însă, că instituţia se află la finalul ciclului de programare 2007-2013 pe fonduri europene, urmând să înceapă noul exerciţiu, însă în cadrul căruia nu au fost încă demarate plăţile. Astfel, în privinţa proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, Ministerul are în buget doar 335,8 milioane de lei pentru 2016, faţă de 20,5 miliarde de lei în anul în curs.

Secretarul de stat a precizat că, în termeni reali, fără fonduri europene la dispoziţie, bugetul Agriculturii este foarte mare şi suficient, crescând de la 4,5 miliarde de lei, credite bugetare, la aproximativ 13 miliarde de lei.

În acest context, în Comisie a fost discutat un amendament propus de comisiile de agricultură din Parlament, care prevedea alocarea sumei de 508 milioane de lei pentru sistemul de irigaţii din România, însă reprezentantul ministerului a anunţat că nu îl susţine, iar instituţia nu are nevoie de aceste fonduri.

"Am ajuns iar la bătrânica care nu vrea să traverseze strada, dar oamenii se chinuiesc s-o treacă", a comentat preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan, amendamentul fiind respins.

Au urmat dezbateri îndelungate şi pe un alt amendament, care prevedea 8 milioane de lei pentru sistemul de irigaţii din Galaţi, judeţ afectat grav de secetă, moment în care deputatul PNL Carmen Hărău s-a plâns că în ritmul acesta se va pierde mult timp şi deja "a ratat Sfânta liturghie".

"Împărtăşesc aceeaşi dezamăgire, că stăm aici şi nu am fost la Sfânta liturghie", a afirmat, ironic, şi Viorel Ştefan.

Bugetul a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se două "împotrivă" şi o abţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici