Proiectul de buget pe 2020 a fost amânat pentru săptămâna viitoare

Guvernul a decis, vineri dimineaţă, să amâne adoptarea proiectului de buget pe 2020, după rectificarea bugetară care va avea loc luni, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Decizia vine ca urmare a alocării peste 900 de milioane de lei pentru plata în cazul fraţilor Micula.

602 afișări
Imaginea articolului Proiectul de buget pe 2020 a fost amânat pentru săptămâna viitoare

Bugetul pe anul 2020 în primă lectură, printre temele şedinţei de guvern convocată vineri seara

Guvernul a amânat adoptarea proiectului de buget pentru săptămâna viitoare

 

De asemenea, Executivul va avea în primă citire, în şedinţa de la ora 17.00, proiectul pentru abrogarea şi modificarea prevederilor din OUG 114.

"Vă informez că vom avea astăzi (vineri - n.r.) la ora 17:00 în primă citire proiectul de lege de abrogare şi modificare a prevederilor ordonanţei de urgenţă 114. La ora 11:00 avem o dezbatere cu partenerii noştri, pentru a discuta forma pe care o vom conveni. De asemenea solicit ministerelor care nu au trimis până în prezent observaţiile şi modificările să o facă până la ora 14:00, pentru că în şedinţa de guvern de la ora 17:00 am programat o prima citire în şedinţa de guvern a proiectului pe care urmează să ne angajăm răspunderea", a anunţat Ludovic Orban, în debutul şedinţei de Guvern de vineri.

Premierul a anunţat că Executivul va adopta, în şedinţa de luni, o nouă rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăţilor care să asigure cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale.

Aceasta vine ca urmare a alocării sumei de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care vor fi folosiţi pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula, pentru a rezolva situaţia Romatsa.

Bugetul pe anul 2020 în primă lectură, printre temele şedinţei de guvern convocată vineri seara

Guvernul se reuneşte vineri în şedinţă, printre subiectele discutate urmând să figureze şi o primă lectură a bugetului pentru anul 2020, potrivit declaraţiilor premierului Ludovic Orban, proiect pentru care nu a exclus posibilitatea de a fi adoptat prin asumare a răspunderii în Parlament.

Şedinţa de guvern a fost convocată pentru vineri, începând cu ora 18.00, potrivit programului oficial al premierului Ludovic Orban.

Până la momentul transmiterii ştirii nu a fost publicată ordinea de zi a şedinţei Executivului, însă Ludovic Orban a anunţat că printre subiectele abordate va fi ”cel mai probabil” o primă lectură a bugetului pentru anul 2020.

„E posibil să convoc şedinţă de Guvern vineri. În cazul în care voi convoca şedinţa de Guvern vineri, vom avea cel mai probabil prima lectură a bugetului. Evident, proiectul de buget trebuie dezbătut şi cu partenerii sociali”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri, la Parlament, la întrevederea cu liderii grupurilor parlamentare.

Şeful Executivului a mai adăugat că există posibilitatea Guvernul să îşi asume răspunderea pe Legea bugetului pentru anul 2020.

„Recunosc că evaluăm şi posibilitatea, în cazul în care timingul şi modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie, există şi această posibilitate (asumarea răspunderii pe Legea bugetului pentru 2020 - n.r.). Dacă vom lua o decizie o vom face publică”, a completat Orban.

Liderul PNL a mai spus că vor fi discuţii cu parlamentarii pentru a încerca să obţină sprijin pentru adoptarea proiectului de buget.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că Guvernul îşi poate asuma răspunderea pentru orice tip de lege, inclusiv pentru proiectul bugetului de anul viitor.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici