Camera Deputaţilor a adoptat, în forma iniţială, modificările Legii privind organizarea judiciară după ce Comisia Iordache a respins cerea de reexaminare formulată de Iohannis

Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, a dat, luni, raport de respingere pe cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis asupra proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

1851 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a adoptat, în forma iniţială, modificările Legii privind organizarea judiciară după ce Comisia Iordache a respins cerea de reexaminare formulată de Iohannis

Comisia Iordache, raport de respingere a reexaminării Legii privind organizarea judiciară

Raportul de respingere a fost adoptat cu 12 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă" şi urmează să primească votul în plenul de luni al Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, în forma iniţială, modificările Legii privind organizarea judiciară

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004, privind organizarea judiciară cu 177 voturi " pentru", 74 " împotrivă" şi o abţinere. Opoziţia s-a împotrivit adoptării, solicitând retrimiterea la comisie.

TITLURILE ZILEI

Deputatul USR, Ion Stelian, a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege şi retrimiterea la comisie, pentru a putea veni cu amendamente, susţinând că nu a putut fi prezent la comisie pentru a vota, deoarece s-a suprapus cu plenul Camerei Deputaţilor, ceea ce este abuziv. Retrimiterea la comisie a fost însă respinsă cu 74 de voturi "pentru", 141voruri "împotrivă" şi o abţinere.

"Se comite acelaşi abuz la nesfârşit, în sensul că s-a stabilit şedinţa comisiei juridice în paralel cu plenul. Ştiam că avem astăzipus de pe o zi pe alta, de pe o oră pe alta, Codul de procedură penală, evident că la ora 4 am stat în plen pentru că mi se pare un subiect important. În acelaşi timp, în comisia juridică, s-a discutat chipurile acest proiect privind legea 304/2004, privind organizarea judecătorească, şi s-a dat un raport în lipsa noastră pentru că ne-aţi obligat să fim în plen, aici, şi nu puteam să fim şi la comisia juridică. Vă rog să scoatem de pe ordinea de zi acest PLX, trebuie să îl discutăm serios pentru că avem amendamente de făcut. Ceea ce se intampla acum pare a fi o mascarada, pentru ca e imposibil sa fii si in plen si in comisie", a susţinut Stelian Ion la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor.

Şi Marian Cucşa, deputat ALDE a susţinut că e necesară retrimiterea proiectului de lege privind modificarea legii 304/2004 la comisie, deoarece nu a existat niciun fel de dezbatere,votul pentru respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui fiind dat în cinci secunde.

"Cererea de retrimitere era absolut întemeiată. În Comisia juridică nu a existat niciun fel de dezbatere, am fost prezent. A fost expediată în cinci secunde şi asta se numeşte dezbatere. Nu uitaţi că toate aceste abuzuri s-ar putea sa vină şi cu o notă de plată", a precizat Cucşa în plenul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că Parlamentul nu va modifica în niciun fel proiectul care propune schimbarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, în urma reexaminării cerută de preşedintele Klaus Iohannis.

"Proiecul îl vom trimite preşedintelui exact aşa cum este. Proiectul a fost declarat constituţional. Este un demers de a intra cât mai târziu în vigoare această lege, este o lege aşteptată de corpul judecătorilor. Prin înfiinţarea acelei secţii nu facem decât să nu mai existe presiuni asupra judecătorilor, din partea procurorilor DNA. Nu vom schimba nimic ( la proiectul de lege-n.r), o vom retrimite preşedintelui în forma în care a fost declarată constituţională, astfel încât în 10 zile preşedintele va fi obligat să o promulge", a declarat deputatul PSD Florin Iordache, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. În prealabil, şeful statului sesizare Curtea Constituţională a României asupra neconstituţionalităţii actului normativ, însă cererea i-a fost respinsă, judecătorii CCR motivând că preşedintele a depăşit termenul legal de sesizare a instituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici