Când începe expertizarea şcolilor construite înainte de 1978. Proiectul, adoptat în Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect prin care clădirile unităţilor de învăţământ construite înainte de 1978, trebuie să fie expertizate pentru încadrare lor în clasa de risc seismic, până la 1 ianuarie 2021. În caz contrar, vor fi date amenzi între 1.000 şi 10.000 lei.

387 afișări
Imaginea articolului Când începe expertizarea şcolilor construite înainte de 1978.  Proiectul, adoptat în Parlament

Când începe expertizarea şcolilor construite înainte de 1978. Proiectul, adoptat în Parlament

Proiectul de lege modifică Ordonanţa Guvernului 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente şi a fost adoptat cu 267 de voturi „pentru”, iar un deputat nu şi-a exprimat votul.

Iniţiativa legislativă prevede măsuri pentru reducerea riscului seismic al unităţilor şi al instituţiilor de învăţământ, construite înainte de 1978 şi amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei pentru conducătorii de instituţii de învăţământ care împiedică expertizarea şi consolidarea clădirilor pe care le administrează.

TITLURILE ZILEI

„Numărul unităţilor şcolare din România este evaluat de Institutul Naţional de statistică pe nivele: antepreşcolar şi şcolar (cca. 12.500 unităţi), primare şi gimnaziale (cca. 5.000), special primar şi gimnazial (cca. 160), liceal (cca. 1.650), profesional şi postliceal (cca. 1400) şi universitar (cca. 100) 1 . În aceste unităţi îşi desfăşoară activitatea un număr de 3.578.600 elevi şi studenţi şi 236.200 cadre didactice2, fără a include personalul auxiliar, care sunt expuşi riscului în cazul unui seism. Acest risc este cu atât mai ridicat cu cât utilizatorii acestor spaţii nu îşi pot manifesta voinţa de a folosi sau nu acel spaţiu. Astfel, spre deosebire de locatarii sau potenţialii cumpărători ai unor imobile într-un bloc de locuinţe sau unui spaţiu comercial marcate pentru risc seismic, beneficiarii actului didactic sunt repartizaţi unei unităţi de învăţământ, drept pentru care cade în sarcina statului să se asigure că activitatea de învăţământ se desfăşoară în bune condiţii pentru toţi actorii implicaţi”, arată iniţiatorul, deputatul USR Cristian Ghica, în expunerea de motive a proiectului.

Doar clădirile expertizate după 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare, iar expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor în clasa de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până pe 1 iulie 2024.

„Până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenţei unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024. Sursa de finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei Naţionale, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale”, conform iniţiativei legislative.

Sunt prevăzut şi amenzi pentru conducătorii instituţiilor publice care nu încep sau împiedică procedurile legale, între 1.000 şi 10.000 de lei.

„Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ care au fost construite înainte de anul 1978 se va sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei”, arată proiectul de lege.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor va fi făcută de organele cu atribuţii de control ale primăriilor municipiilor, oraşelor şi comunelor.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat, pe 19 decembrie 2018, Camera Deputaţilor a adoptat-o, miercuri, decizional, prin urmare proiectul urmează să ajungă la promulgare pe masa preşedintelui Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici