Câte mii de euro va primi Tony Blair pentru fiecare minut de conferinţă la Bucureşti. Lista sumelor solicitate de foştii lideri ai lumii pentru a veni în România

Fostul premier britanic Tony Blair vine luni la Bucureşti, pentru a ţine un discurs în cadrul unei conferinţe despre viitorul Europei. Pe baza unor informaţii obţinute din mai multe surse care lucrează în domeniul evenimentelor de acest fel, gândul a reuşit să afle care este onorariul lui Blair şi, de asemenea, cât cer cei mai reputaţi oameni politici şi economişti pentru a veni să vorbească la Bucureşti.

1819 afișări
Imaginea articolului Câte mii de euro va primi Tony Blair pentru fiecare minut de conferinţă la Bucureşti. Lista sumelor solicitate de foştii lideri ai lumii pentru a veni în România

Tony Blair (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Contrar a ceea ce se sugerează în mediul politic, Tony Blair nu vine la Bucureşti din raţiuni ideologice, din dorinţa de a transmite vreun mesaj crucial pentru dezvoltarea poporului român. El vine pentru că este plătit. Aceasta este regula de bază a uneia dintre cele mai bănoase ocupaţii de la ora actuală: aceea de speaker, adică de vorbitor la diferite evenimente.

Tony Blair este printre cel mai bine cotaţi vorbitori din lume şi face parte, alături de nume precum Bill Clinton, Al Gore şi Richard Branson, din "crema" aşa numitei industrii a discursurilor. Or Bill Clinton a făcut, după cum el însuşi a declarat , zeci de milioane de dolari numai din discursuri de când a plecat de la Casa Albă. Din 2001 şi până anul trecut, adică în cei zece ani care s-au scurs de când a plecat de la preşedinţie, Clinton a câştigat 75,6 milioane de dolari vorbind la diferite evenimente, potrivit unor rapoarte financiare consultate de CNN. În 2008 a primit 525.000 de dolari pentru un singur discurs, rostit la o conferinţă din Canada.

Acesta fiind termenul de comparaţie, cât costă să îl avem mâine pe Tony Blair la Bucureşti? În 2008, cotidianul spaniol El Pais scria că Blair a perceput, pentru un discurs de 90 de minute la Madrid, un onorariu de 240.000 de lire sterline (aproximativ 290.000 de euro), ceea ce ne duce la 2.600 de lire (circa 3.200 de euro) pe minut.

Lista onorariilor altor foşti lideri ai lumii:

Bill Clinton, fost preşedinte al SUA - 200.000 de euro

George W. Bush, fost preşedinte al SUA - 200.000 de euro

Al Gore, fost vicepreşedinte SUA - 200.000 de euro

Colin Powell, fost Secretar de Stat al SUA - 200.000 de euro

Mihail Gorbaciov, fost lider al Uniunii Sovietice, laureat al premiului Nobel - 120.000 de euro

Javier Solana, politician spaniol, fost Înalt Reprezentant pentru Politică Externă al UE - 100.000 de euro

Citeşte mai multe despre sumele solicitate de foştii lideri ai lumii pentru a veni în România pe www.gandul.info

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici