CCR discută sesizarea PNL privind delegarea atribuţiilor preşedintelui Camerei Deputaţilor către un vicepreşedinte

CCR dezbate, luni, sesizarea a PNL pe marginea Regulamentului Camerei Deputaţilor în ceea ce priveşte delegarea de atribuţii ale preşedintelui Camerei către vicepreşedinţi, după ce Florin Iordache a cerut Curţii să constate un conflict juridic între Parlament şi ÎCCJ.

248 afișări
Imaginea articolului CCR discută sesizarea PNL privind delegarea atribuţiilor preşedintelui Camerei Deputaţilor către un vicepreşedinte

CCR discută,luni, sesizarea PNL privind delegarea atribuţiilor Camerei Deputaţilor vicepreşedinţilor

De asemenea, Curtea va discuta, luni, pe marginea conflictului juridic Parlament-ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, care a fost sesizat de vicepreşedintel Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Prevederile sesizate la CCR de către PNL reglementează delegarea atribuţiilor preşedintelui Camerei Deputaţilor către unul dintre vicepreşedinţi.

„Art. 35. – (1) Vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile stabilite de Biroul permanent sau încredinţate de preşedintele Camerei Deputaţilor. (2) Vicepreşedinţii conduc activitatea Biroului permanent şi a plenului Camerei Deputaţilor, la solicitarea preşedintelui sau, în absenţa acestuia, prin decizie a preşedintelui Camerei Deputaţilor. (3) În perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor se exercită de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de preşedintele Camerei Deputaţilor”, arată Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Curtea a amânat în mai multe rânduri pronunţarea asupra obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de liberali.

Pe 11 aprilie, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a făcut un apel către CCR de a suspenda procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache în legătură cu un eventual conflict între Parlament şi ÎCCJ, care vizează completurile de 3 judecători, până la soluţionarea sesizării PNL privind neconstituţionalitatea art. 35 alin. (1)-(3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Florin Iordache a sesizat, la sfârşitul lunii martie, Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sanctionarea faptelor de corupţie, pe tema completelor specializate.

Conflictul juridic a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede că: „Pentru judecarea în prima instanţă a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”. Acţiunea a fost făcută de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, în perioada 16-24 martie, când acestuia i-au fost delegate atribuţiile de către preşedintele Camerei Liviu Dragnea din cauza unor probleme la spate care au necesitat internarea liderului PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici