CCR discută, marţi, sesizările PNL şi USR asupra modificării Regulamentulului Camerei Deputaţilor

Curtea Constituţională dezbate, marţi, sesizările PNL şi USR asupra modificării Regulamentului Camerei Deputaţilor, prin care s-a impus sancţionarea deputaţilor indisciplinaţi de la şedinţele de plen timp de 30 de zile.

263 afișări
Imaginea articolului CCR discută, marţi, sesizările PNL şi USR asupra modificării Regulamentulului Camerei Deputaţilor

CCR discută, marţi, sesizările PNL şi USR asupra modificării Regulamentulului Camerei Deputaţilor

"Sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.47/2018 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvaţi România. (...) Sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.47/2018 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal", se arată pe ordinea de zi a plenului de marţi al CCR, publicat pe site-ul instituţiei.

TITLURILE ZILEI

Pe 13 septembrie, Uniunea Salvaţi România a contestat la CCR, modificările din regulamentul Camerei Deputaţilor, prin care s-a impus sancţionarea deputaţilor indisciplinaţi de la şedinţele de plen timp de 30 de zile, la propunerea deputatului PSD, Eugen Nicolicea. Şi PNL a sesizat Curtea în legătură cu neconstituţionalitatea hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 47/2018 care modifică Regulamentul forului inferior al Parlamentului.

"USR a depus o contestaţie la Curtea Constituţională a României cu privire la noul regulament al Parlamentului în care s-a impus sancţionarea deputaţilor indisciplinaţi prin eliminarea de la toate şedinţele de plen timp de 30 de zile. USR transmite că schimbarea regulamentului propusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea încalcă Constituţia României şi reprezintă un regres pentru un stat democratic. Dreptul deputaţilor USR din Parlament este dat de cetăţeni, şi nu de parlamentarii PSD", potrivit unui comunicat de presă al USR remis MEDIAFAX.

Deputatul USR, Stelian Ion, a afirmat că prin aceste modificări, coaliţia majoritară nu va împiedica opoziţia să se exprime.

"PSD vrea să ne pună pumnul în gură, comite nişte abuzuri incredibile şi apoi ne spune că am încălcat reguli de curtoazie şi că ne interzice dreptul de a participa la lucrările din Parlament. Coaliţia majoritară nu vede jignirile xenofobe ori misogine pe care le aduce opoziţiei. Pare că nu au învăţat faptul că aceste abuzuri, introducerea unui stil opresiv, nasc reacţii adverse. Nu vor reuşi să oprească Opoziţia să se exprime prin aceste schimbări de regulament, nu vor reuşi să ne pună pumnul în gură. Dimpotrivă", a susţinut deputatul USR Stelian Ion, potrivit comunicatului.

Sursa citată mai argumentează că "potrivit Constituţiei, deputaţii au dreptul de a depune moţiuni, de a semna moţiuni, de a semna iniţiative legislative, de a avea activitate în comisii. Este absurd să se îngrădească drepturile şi activitatea parlamentarilor USR pentru că se crează un precedent periculos şi reprezintă încă un pas în direcţia dictaturii pe care PSD vrea să o impună în România".

"În expunerea de motive formulată de USR, se arată că textul, pe baza căreia a fost instituită sancţiunea, contravine prevederilor cuprinse în art. 1 alin. (3) şi (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1) teza I, art. 69 alin. (1) şi în art. 70 din Legea fundamentală, -care configurează regimul mandatului parlamentar în concordanţă cu exigenţele statului de drept", se arată în sesizarea depusă la CCR.

Iniţiativa deputatul PSD, Eugen Nicolicea, prevede sancţionarea deputaţilor scandalagii, în sensul evacuării acestora de la şedinţele de plen.

Acesta propune modificarea regulamentului, astfel încât deputaţii care tulbură dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor să fie atenţionaţi, daţi afară din sala de plen sau sancţionaţi pentru că deranjează şedinţa prin comportamentul sau vocabularul acestora.

"Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomii atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului", se arată în articolul 153 al proiectului de lege.

Articolul 154 va fi modificat astfel: "Preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul/deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul/deputaţii continuă să se abată de la regulament sau împiedicăîn orice mod desfăşurarea normală a lucrărilorm preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă acesta/aceştia persistă, dispune eliminarea din sală."

O altă prevedere adusă articolului 154 arată: "În cazul în care tulburarea persistă şi se produce o perturbare a activităţii parlamentare, iar acesta compromite continuarea dezbaterilor, preşedintele de şedinţă, în vederea restabilirii ordinii, suspendăşedinţa pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. Aceasta se reia la convocarea preşedintelui de şedinţă."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici