Video Bugetarii vor lucra jumătate de lună pentru 75% din salariu. Proiectul a intrat în discuţia Guvernului

Premierul Ludovic Orban a anunţat în şedinţa de guvern de joi că se va discuta o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activităţii în sectorul bugetar, fără ca ea să fie adoptată în aceeaşi zi. Astfel, bugetarii din instituţiile administraţiei centrale şi locale se vor împărţi şi vor lucra jumatate din lună pentru 75% din salariul de bază. Şedinţa de Guvern s-a încheiat fără declaraţii de presă.

10015 afișări

Măsura nu se aplică celor care lucrează în prima linie în timpul epidemiei de coronavirus, personalului din sistemul medical, poliţiştilor, militarilor, dar nici salariaţilor din învăţământ. 

Profesorii nu vor fi afectaţi de noul cadru pe care Guvernul îl gândeşte pentru sectorul bugetar, care prevede o perioadă de lucru de 15 zile urmată de alte 15 zile de şomaj tehnic.

„Vă solicit să analizaţi proiectul de OUG iniţiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie.

Sunt peste 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate ale profesiilor loberale. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize.

Am hotărât să găsim împreună cu miniştrii Finanţelor şi Muncii o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi, ca o formă de solidaritate.

Angajaţii vor fi împărţiţi jumate, astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem şi să diminuăm răspândirea virusului”, a transmis la începutul şedinţei Ludovic Orban.

Şedinţa de guvern s-a încheiat fără adoptarea ordonanţei de urgenţă. 

Premierul Orban a anunţat marţi seara că şi angajaţii de la stat vor intra în şomaj tehnic: Măsura este gândită şi urmează să fie implementată. Premierul Orban anunţă o ordonanţă de urgenţă pentru intrarea alternativă în şomaj tehnic a angajaţilor de la stat. El a precizat că nu sunt vizate instituţiile implicate în lupta împotriva coronavirusului.

Tot în şedinţa de guvern, miniştrilor le-au fost solicitate propunerile pentru prelungirea stării de urgenţă în România pentru a fi înaintate preşedintelui Iohannis.

În plus, premierul Orban i-a cerut lui Tătaru demiterea Sorinei Pintea reinstalată în funcţie: Uzaţi de prerogativele pe care le-aţi dobândit.

Se aşteaptă discuţii privind prima rectificare bugetară din 2020. Orban a spus că din cauza crizei, va urma o scădere de venituri şi va trebui ca banii să fie împărţiţi cu multă parcimonie.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, luni, că a fost citită în primă lectură prima rectificare bugetară pe acest an, fiind prevăzute creşteri ale cheltuielilor şi reduceri de venituri. „Deficitul pentru 2020 creşte semnificativ”, spune Cîţu.

Despre rectificarea bugetară, Florin Cîţu a spus că majoritatea fondurilor se vor duce către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Pentru Ministerul Sănătăţii sunt mai multe cheltuieli şi pentru spitale, dar vreau să menţionez că vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puţin un miliard de lei. În ceea ce priveşte cheltuielile pe care le-am anunţat deja, cu şomaj tehnic şi cu alte forme de ajutor, şi acolo am suplimentat fondurile cu cel puţin 7 miliarde de lei ca să ne asigurăm că pe perioada stării de urgenţă şi pe perioada prelungită a stării de urgenţă fondurile sunt acolo, că oamenii primesc banii la timp şi nu există întârzieri”, a spus ministrul Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern, în care s-a citit, în primă lectură, prima rectificare bugetară din acest an, care va veni pe fondul crizei financiare, generate de criza de coronavirus.

Ministrul a precizat că efortul bugetar este unul „foarte mare în acest moment”, iar deficitul va creşte semnificativ.

„Avem o creştere a cheltuielilor şi veţi vedea cât înseamnă când vom publica rectificarea bugetară, dar şi o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise şi asta înseamnă că deficitul pentru 2020 creşte semnificativ. O creştere a deficitului semnificativ înseamnă şi o finanţare mult mai complicată pentru această perioadă”, a mai spus Cîţu.

Acesta a spus că rolul Guvernului în prezent este de a se asigura că oamenii primesc la timp pensiile, salariile, ajutorul de şomaj şi este de părere că în acest context trebuie să se uite la o reevaluare a cheltuielilor bugetare pentru tot anul.

„Vom avea o concluzie cât mai curând şi vom veni cu această informaţie”, a afirmat Cîţu.

Ministrul a făcut şi un apel către companiile care pot plăti în prezent taxe şi impozite.

„Pe partea de venituri, companiile care au astăzi activitate şi pot plăti la buget venituri, impozite, contribuţii ar trebui să o facă, pentru că noi vom trimite înapoi în economie aceşti bani foarte rapid, aşa cum am făcut în martie când am dublat suma rambursată de TVA la 3 miliarde de lei, vom continua să facem acest lucru: plătim în continuare facturile statului, chiar în aprilie vom face returnarea TVA fără sau cu control ulterior, dar dacă noi facem acest efort, este nevoie ca şi din partea cealaltă să vină veniturile, să continuăm să menţinem acest circuit în economie al banilor, pentru că trebuie să menţinem activitatea atât a companiilor, dar şi fluxul acesta. Asta înseamnă pentru noi şi un cost de finanţare mai mic”, a mai declarat Florin Cîţu.

 

Sursă foto: gov.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici