COMENTARIU Cristian Hostiuc, ZF: Cum l-a adus Mugur Isărescu pe Corneliu Vadim Tudor în turul II al prezidenţialelor din 2000 astfel încât să câştige alegerile Ion Iliescu şi el să ramână guvernator al BNR. Marele pierzător: Teodor Stolojan

Momentul politic de vârf şi de popularitate al lui Corneliu Vadim Tudor a fost reprezentat de alegerile prezidenţiale din anul 2000, când a ajuns în turul doi, unde a fost bătut de Ion Iliescu. În 10 decembrie, Vadim Tudor a avut peste 3 milioane de voturi în turul doi, dintre care o parte erau tineri şi care la alegerile din 2004 l-au votat pe Băsescu.

1981 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Cristian Hostiuc, ZF: Cum l-a adus Mugur Isărescu pe Corneliu Vadim Tudor în turul II al prezidenţialelor din 2000 astfel încât să câştige alegerile Ion Iliescu şi el să ramână guvernator al BNR. Marele pierzător: Teodor Stolojan

COMENTARIU Cristian Hostiuc, ZF: Cum l-a adus Mugur Isărescu pe Corneliu Vadim Tudor în turul II al prezidenţialelor din 2000 astfel încât să câştige alegerile Ion Iliescu şi el să ramână guvernator al BNR. Marele pierzător: Teodor Stolojan

Foarte puţină lume ştie cum s-au jucat alegerile din 2000, în care au fost  doi mari câştigători, Ion Iliescu şi Mugur Isărescu şi doi pierzători, Corneliu Vadim Tudor şi Teodor Stolojan, cel care dacă ajungea în turul doi îl bătea pe Ion Iliescu şi ajungea preşedintele României.

În decembrie 1999, în plină criză politică, preşedintele de atunci Emil Constantinescu l-a luat cu arcanul pe Mugur Isărescu de la BNR şi l-a numit premier în locul lui Radu Vasile. Mişcarea a liniştit apele în Convenţia Democrată, alianţa care era la putere, dar şi peste hotare.

Votul de investitură a lui Isărescu în Parlament a avut două puncte: primul, numirea în funcţia de premier, iar al doilea, extrem de interesant şi neobişnuit, după terminarea mandatului de premier, Isărescu îşi relua funcţia de guvernator al BNR. Deci nu-ţi dădea demisia de la BNR ca să vină la Palatul Victoria. Postul de la BNR era doar suspendat.

Cu o Convenţie Democratică (PNŢCD-PNL) în haos, PDSR (PSD-ul de astăzi), cu cei doi lideri Ion Iliescu şi Adrian Năstase se pregăteau să preia puterea la finalul lui 2000, după alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Nu era nici un dubiu că PDSR va câştiga alegerile, dar rămâneau câteva semne de întrebare legate de Ion Iliescu, care renăscuse după pierderea alegerilor din 1996.

Conform culiselor, dacă în turul II al prezidenţialelor intra Teodor Stolojan, care preluase poziţia de lider al Dreptei, după ce Emil Constantinescu a anunţat în vară că nu mai candidează pentru Palatul Cotroceni, Ion Iliescu avea o mare problemă. Stolojan putea să-l învingă chiar dacă în primul tur Iliescu era pe primul loc. În vara anului 2000, la Bucureşti, Traian Băsescu tocmai câştigase primăria Capitalei într-un mod neaşteptat.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici