Comisia de Regulament a Camerei Deputaţilor: Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte se consideră respinse

Comisia de Regulament a Camerei a adoptat, miercuri, cu 4 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă", o modificare la Regulament care reglementează strict dezbaterea şi votul amendamentelor în plen, stabilind că dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte se consideră respinse.

3749 afișări
Imaginea articolului Comisia de Regulament a Camerei Deputaţilor: Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte se consideră respinse

Comisia de Regulament a Camerei Deputaţilor, convocată la ora 9.00/ Cătălin Drulă: Nicolicea a mai copt ceva

UPDATE ora 11:00 - PNL şi USR încearcă să tergiverseze plenul Camerei; un deputat PNL şi-a lipit bandă adezivă pe gură

PNL şi USR încearcă, miercuri, să tergiverseze şedinţa de plen a Camerei, invocând încălcarea Regulamentului de către majoritatea PSD-ALDE şi luând cuvântul în mod repetat pe procedură, un deputat PNL lipindu-şi chiar bandă adezivă pe gură, în semn de protest.

Liderul grupului PNL Raluca Turcan a invocat încălcarea Regulamentului şi a cerut sistarea şedinţei de plen, chiar în debutul şedinţei.

„Să nu acceptăm nicio propunere de modificare a ordinii de zi făcute de liderul grupului PSD, pentru că nu respectă Regulamentul. În ziua votului orice propunere de modificare trebuie luată cu unanimitatea liderilor de grup, ori PNL, USR şi PMP au votat împotrivă. Ce faceţi azi e cu încălcarea Regulamentului”, a spus Turcan.

„E o nouă inovaţie procedurală cu două şedinţe de vot final în aceeaşi zi. Ne închipuim ce se va întâmpla de săptămâna viitoare”, a spus deputatul PNL Florin Roman, care, pentru a critica intenţia majorităţii PSD-ALDE de a modifica Regulamentul, şi-a lipit efectiv bandă adeziva pentru tip Scotch, transparentă, pe gură.

Liderul grupului PSD, Ioan Munteanu, a precizat că liderul de grup are dreptul să ceară modificarea programului şi a ordinii de zi şi a propus introducerea pe ordinea de zi modificării Regulamentului Camerei deputaţilor, precum şi a propunerilor de modificarea a legilor justiţiei – privind organziarea judiciară şi CSM, cu două sesiuni de vot final.

La momentul difuzării acestei ştiri, dezbaterile pe procedură continuă, Opoziţia criticând intenţia majorităţii PSD-ALDE de a modifica Regulamentul pentru a putea trece "pe repede înainte" şi modificările la legile justiţiei.

Textul amendamentului adoptat miercuri este următorul: ”După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a invocat necesitatea introducerii acestei modificări invocând decizia CCR 55/2001 care prevede: ”Camera Deputaţilor, în virtutea autonomiei sale regulamentare, instituite prin art. 61, alin. (1) teza întâi din Constituţie, are dreptul să reglementeze procedura amendamentelor”.

Comsia de Regulament a Camerei Deputaţilor a fost convocată, miercuri, la ora 9.00, pentru a adopta această modificare la Regulament în perspectiva dezbaterii legilor justiţiei.

"Aseară, Nicolicea a trimis SMS pentru a convoca Comisia de Regulament acum la 9 dimineaţa. Pregăteşte încă o porcărie. La 10 e deja plen al Camerei convocat intempestiv ieri cu un singur punct pe ordinea de zi: modificarea de Regulament a lui Iordache. Dar acea modificare a primit raport de respingere în Comisie: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/ph104_rap104.pdf. Asta îi încurcă destul de de tare în plen, aşa că Nicolicea a mai copt ceva", a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.

"Se pare că are o altă propunere de modificare a Regulamentului mai veche, pe care o scoate din sertar, îi adaugă articolul de la Iordache şi...
a) ori UDMR o votează de data asta
b) ori vine cu interpretarea lui că în Comisia lui nu se voteazaă pe principiul un om - un vot, ci fiecare votează cu ponderea partidului lui în Parlament (un non-sens, de altfel)

Nu mai spun că orice şedinţă de Comisie trebuie convocată conform Regulamentului cu minim 24 de ore înainte. Cum ziceam, Nicolicea a dat SMS aseară pentru şedinţă acum dimineaţa la 9. Şedinţele de Comisie de Regulament au loc în biroul propriu al lui Nicolicea. Deşi şedinţele de Comisie sunt publice conform Regulamentului şi oricine are dreptul să participe, presa e pusă să aştepte în faţa uşii. Parlamentul e luat pe persoană fizică în momentul ăsta în turbarea de a dărâma Justiţia", a mai spus parlamentarul.

La şedinţa a Comisiei pentru regulament au asistat mai mulţi parlamentari ai Opoziţiei, care au filmat şedinţa şi au transmis în direct pe reţelele de socializare.

La un moment dat, unul dintre deputaţii USR care au asistat la şedinţă, a ridicat o pancardă în formă de mână, pe care scria ”Toţi pentru Justiţie”.

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, care înlocuia un coleg de-al său, a depus peste 6600 de amendamente, care însă nu au fost dezbătute, preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, afirmând că, fiind foarte multe, vor fi analizate de raportori desemnaţi de comisie. Viziteu a acuzat faptul că raportul trebuie să conţină şi amendamentele sale.

”A ignorat total. L-am înştiinţat că e un abuz în serviciu. Imediat mă voi consulta cu avocaţii şi vom depune o plângere penală împotriva domnului Nicolicea. Este începutul dictaturii partidului stat”, a spus după şedinţă Lucian Stanciu Viziteu.

La rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că votul din Comisia de regulament reprezintă ”doi pumni în gura Opoziţiei daţi de PSD şi ALDE, cu concursul UDMR”.

”Au votat incredibil două modificări la regulament. Este incredibil. Cred că nu s-a mai întâmplat niciodată un astfel de abuz în Parlament. Un asemenea proiect este neconstituţional, iar noi îl vom ataca la Curtea Constituţională”, a adăugat Andronache.

Propunerea este similară celei respinse, luni, de Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor, care viza ca amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie.

„În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, potrivit amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

În Comisia de regulament, propunerea a luat forma unui amendament mai extins, care modifică articolul 120 alin. (2): „În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a refuzat să-şi asume amendamentul, iar în final, preşedintele Comisiei de Regulament, Eugen Nicolicea, şi-a asumat propunerea de modificare a Regulamentului.

În favoarea respingerii au votat patru deputaţi, doi au votat „împotrivă”, iar unul s-a abţinut.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici